Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy trzeba to zgłosić?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, moja sąsiadka miała konto w Szwajcarii i zainwestowała niewielką kwotę pieniędzy na starość. Teraz akcje zostały sprzedane, a pieniądze zostały wysłane do Niemiec. Dobra pani trochę się denerwuje, ponieważ nigdy nie zgłaszała tych pieniędzy w zeznaniu podatkowym. Przy przelewie widniało zaznaczenie Zwróć uwagę na obowiązek raportowania AWV. Moja sąsiadka zwróciła się do mnie o radę, ale też nie mam pojęcia o tym. Czy ktoś wie, jakie są tutaj zasady? Czy płatności są natychmiast zgłaszane do urzędu skarbowego, czy nic się nie dzieje, jeśli samemu tego nie zrobi się? Czy coś grozi mojej sąsiadce?

Napisany przez 2Escorpio
Ten punkt uwaga na obowiązek zgłoszenia AWV to jedynie informacja o konieczności zgłoszenia płatności. Dotyczy to kwot powyżej 10 000 euro z zagranicy. Brak zgłoszenia może stanowić czyn karalny. Jeśli jednak osoba nigdy nie rozliczyła się z tego podatku, mimo że powinna było to zrobić, jest już winna z tytułu ustawy podatkowej. Jeśli teraz zgłosi/podda opodatkowaniu tę kwotę i urząd skarbowy zapyta, skąd pochodzi to pieniądze... ma problem. Podsumowując: Musi to zgłosić... czy to zrobi... to jej sprawa, a jeśli sprawę wykryto, to jej problem. Bank tylko zgłasza coś przy bardzo wysokich kwotach np. 100 000 euro i więcej, lub gdy coś wydaje się dziwne, samodzielnie do urzędu skarbowego.

Napisany przez Franziska_Palme
Na pewno powinna to zgłosić. Jeśli, tak jak Escorpio zasugerował, tego nie zrobi, może się to skończyć na oskarżeniu o przestępstwo! Gdyby to wyszło na jaw, koszty mogą być znacznie wyższe niż przy regularnym opodatkowaniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata