Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy przychód z dodatkowej pracy trenera jest zwolniony z podatku?

Napisany przez ADMCI4
Moja żona od kilku lat pracuje w kawiarni na podstawie umowy o pracę za 400 euro. Czasami jest tam mniej pracy, a czasami więcej. W tej chwili jest znowu okres wzmożonej aktywności. Dlatego zapytano moją żonę, czy nie mogłaby pracować więcej. Otrzymywałaby wtedy dodatkowo do swojej kwoty 400 euro tzw. ulgę szkoleniową. Jest ona wolna od podatku, nawet jeśli zostanie doliczona do 400 euro. Naszym dużym zmartwieniem jest jednak to, że mogą zostać naliczone podatki i że moja żona może nawet potrzebować własnego ubezpieczenia zdrowotnego w przyszłości. Dlatego byłoby miło, gdyby ktoś mógł nam powiedzieć, jak działa ulga szkoleniowa.

Re: Czy przychód z dodatkowej pracy trenera jest zwolniony z podatku?

Napisany przez Slash
Cześć Anduschi, Ulga podatkowa dla prowadzących zajęcia (Übungsleiterpauschale) może być stosowana jedynie w przypadku następujących działań: Prowadzący zajęcia, instruktorzy, nauczyciele, opiekunowie lub osoby o podobnym zajęciu, działalność artystyczna oraz opieka nad starymi, chorymi lub niepełnosprawnymi osobami. Dodatkowo działalność ta nie może być wykonywana jako praca główna i musi być prowadzona na zlecenie instytucji publicznej lub publiczno-prawnej (gminy itp.) lub organizacji non-profit, kościoła lub podobnej placówki. W Twoim przypadku zaleciłbym rozważenie opcji regulacji strefy płacowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata