Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy Fundusze inwestycyjne związane z Afryką są opłacalne?

Napisany przez mitmacher
Zastanawiam się nad poszerzeniem mojego portfela funduszy o fundusz związany z Afryką. Czy to polecane? Jeśli tak, to który fundusz inwestycyjny?

Napisany przez EuroPaule
mitmacher pisze: Rozważam poszerzenie mojego portfela funduszy o fundusz Afrykański. Czy to jest godne polecenia?
Cześć, Odpowiedź brzmi jasno to zależy. Afryka jako kontynent znajduje się we wczesnej fazie rynku wschodzącego (Emerging Market = EM). Oznacza to naturalnie względnie duże wahania. Duże szanse i duże ryzyko. Należy również zwrócić uwagę, że nie wiele rynków akcji jest wystarczająco rozwiniętych, aby inwestycja była czymś więcej niż spekulacją. O ile mi wiadomo, tylko giełda w RPA ma sensowną kondycję (płynność, nadzór itp.). Teraz liczyć na skok przed mistrzostwami bywa zazwyczaj za późno, najczęściej dzieje się to przed wielkimi wydarzeniami sportowymi. Lepiej zatem zainwestować w Brazylię. Ja osobiście inwestuję teraz raczej w prawdziwe rynki wschodzące i Europę Wschodnią. Są one w lepszej kondycji, ale już zyskują na sile. Jeśli chcesz zainwestować w Afrykę, to jako spekulacyjne urozmaicenie na szczycie trójkąta zysku / ryzyka. Jaki fundusz? Ten, który najlepiej realizuje Twój pomysł na inwestycję w tym regionie. Pozdrowienia Paule

Napisany przez habari
Od początku tysiąclecia wzrost gospodarczy w Afryce przewyższa światowy średnią. W latach do 2007 roku gospodarka rosła średnio o 5,6%. Nawet w czasie kryzysu finansowego Afryka poradziła sobie dobrze, osiągając wzrost na poziomie 3,2% (2008) i 2% (2009). Tradycyjną rolą Afryki jest jednak dostarczanie surowców. Około dwóch trzecich eksportu przypada na surowce mineralne i produkty rolne. Inwestycja w Afrykę powinna stanowić jedynie niewielki udział w portfelu. Ze względu na niską korelację z rynkami akcyjnymi w Europie i USA, portfel można dobrze zdywersyfikować. Fundusz Magna Africa (IE00B0TB5201) jest najstarszym afrykańskim funduszem dopuszczonym do obrotu w Niemczech i należy do najlepszych w swojej kategorii. Ostatnio fundusz afrykański JP Morgan (LU0355584979) wypadł jednak nieco lepiej. Jako pomoc w identyfikacji innych interesujących możliwości inwestycyjnych służą raporty rynkowe i funduszowe np. w FAZ, Financial Times, Handelsblatt itp. Mogą one być podsumowane i regularnie aktualizowane na stronie: https://www.profinance-direkt.de/?id=fondsnews W każdym razie fundusze powinny być kupowane bez prowizji za nabycie, aby zwiększyć ich rentowność.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata