Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy bank zachowuje pieniądze z umowy oszczędnościowo-kredytowej w celu osiągnięcia zysku?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Piszę dzisiaj z nadzieją, że ktoś może mi pomóc. Chodzi o moją babcię: Niedawno (21.5.) zmarł jej mąż. Miał on dwa umowy oszczędzania budowlanego (LBS) i konto oszczędnościowe. Te dwie umowy oszczędzania budowlanego zostały teraz przeniesione na moją babcię. 26.5.10 rozmawiała z doradcą właściwego banku Sparkasse XY, aby te pieniądze zostały wpłacone na konto oszczędnościowe (które teraz jest na nią założone). Moja babcia potrzebuje tych pieniędzy, aby opłacić pogrzeb i inne związane koszty. W czasie spotkania 26.5.10 zostało jej obiecane, że pieniądze z obu umów oszczędzania budowlanego będą na koncie oszczędnościowym w ciągu 14 dni i umowy zostaną wypowiedziane. Po około 21 dniach odwiedziliśmy Sparkasse XY i zapytaliśmy, czy te pieniądze zostały już wpłacone i chcieliśmy je przelać do zakładu pogrzebowego. Tak się nie stało. Moja babcia umówiła się na kolejne spotkanie z jej doradcą, gdzie dowiedziała się, że błąd nastąpił z powodu zmian w przepisach, co sprawia, że pieniądze z obu umów oszczędzania zostaną przelane na konto oszczędnościowe dopiero 31.07.10 i 31.10.10. Dziś moja babcia dostała list od LBS, w którym wspomniano o obu umowach oszczędzania i stwierdzono, że zostaną zakończone 31.07.10 i 31.10.10. Zadzwoniliśmy do LBS. Powiedziano nam, że bausparkasse ma tylko informację o tym, że wspomniane umowy oszczędzania zostały przeniesione na moją babcię. Nie wiedzą o wypowiedzeniu umów. Teraz pytanie, co możemy zrobić, aby odzyskać pieniądze. Jutro ponownie odwiedzimy Sparkasse XY i porozmawiamy z doradcą. Czy możemy również podjąć kroki prawne przeciwko Sparkasse XY? Uważam za skandaliczną sytuację, że wspomniane Sparkasse XY najprawdopodobniej nawet nie poinformowała LBS, że umowy mają zostać wypowiedziane.

Re: Czy bank zachowuje pieniądze z umowy oszczędnościowo-kredytowej w celu osiągnięcia zysku?

Napisany przez Doso
Zignoruj Sparkasse XY i porozmawiaj bezpośrednio z LBS. Umowa jest zawarta bezpośrednio z LBS, a Sparkassen są w zasadzie tylko pośrednikami. Jak widać, pośrednicy też popełniają błędy.

Napisany przez Jakob Cyll
Tak samo uważam - dostarczyć wypowiedzenie LBS i żądać natychmiastowej wypłaty - Proste. Jeśli brakujące pieniądze sprawiają kłopoty, skontaktować się z bankiem Sparkasse, przecież są też inne banki.

Napisany przez MarcelJ
Ja bym również zalecał/a zapytanie bezpośrednio w kasie oszczędnościowo-budowlanej, ponieważ tylko oni mogą udzielić pewnej odpowiedzi na Twoje pytania. Przykro mi z powodu Twojego dziadka.

Napisany przez obelix
W zależności od landu związkowego (który z 10 LBS ???) Sparkasse może również zlecić wypłatę za pomocą jednego przycisku.

W związku z tym może być sensowne jeszcze raz krótko porozmawiać z pracownikiem Sparkasse. Dodatkowo prawie każda LBS ma punkt doradczy w wielu miastach. To zawsze byłoby moim pierwszym krokiem.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dostarcz kancelarii oszczędnościowej/LBS wypowiedzenie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru i w liście poinformuj, że zamierzasz zawiadomić Bafin, jeśli nie spełnią natychmiast Twojego żądania jako klienta.

Napisany przez obelix

Składanie wypowiedzenia Sparkasse/LBS za pośrednictwem listu poleconego ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru i w liście informującym również o skierowaniu sprawy do Bafin, jeśli natychmiast nie spełnią życzenia klienta.

Uważam, że błąd jak zwykle tkwi w szczegółach przed monitorem. Nie musi to być konkretny błąd, ale raczej problem zrozumienia.

Tutaj na forum, czasami zbyt szybko jest strzelać. Całkowicie zbędne.

W większości przypadków niejasności najlepiej wyjaśnić w rozmowie osobistej (może też być telefoniczna). Od 1.7. nie ma żadnego kontaktu; sprawa powinna być rozwiązana.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata