Re: Czy bank zachowuje pieniądze z umowy oszczędnościowo-kredytowej w celu osiągnięcia zysku?
Napisany przez ADMCI4 -
- czw lip 01, 2010 2:36 pm
Cześć
Piszę dzisiaj z nadzieją, że ktoś może mi pomóc.
Chodzi o moją babcię:
Niedawno (21.5.) zmarł jej mąż. Miał on dwa umowy oszczędzania budowlanego (LBS) i konto oszczędnościowe.
Te dwie umowy oszczędzania budowlanego zostały teraz przeniesione na moją babcię. 26.5.10 rozmawiała z doradcą właściwego banku Sparkasse XY, aby te pieniądze zostały wpłacone na konto oszczędnościowe (które teraz jest na nią założone). Moja babcia potrzebuje tych pieniędzy, aby opłacić pogrzeb i inne związane koszty. W czasie spotkania 26.5.10 zostało jej obiecane, że pieniądze z obu umów oszczędzania budowlanego będą na koncie oszczędnościowym w ciągu 14 dni i umowy zostaną wypowiedziane.
Po około 21 dniach odwiedziliśmy Sparkasse XY i zapytaliśmy, czy te pieniądze zostały już wpłacone i chcieliśmy je przelać do zakładu pogrzebowego. Tak się nie stało. Moja babcia umówiła się na kolejne spotkanie z jej doradcą, gdzie dowiedziała się, że błąd nastąpił z powodu zmian w przepisach, co sprawia, że pieniądze z obu umów oszczędzania zostaną przelane na konto oszczędnościowe dopiero 31.07.10 i 31.10.10.
Dziś moja babcia dostała list od LBS, w którym wspomniano o obu umowach oszczędzania i stwierdzono, że zostaną zakończone 31.07.10 i 31.10.10. Zadzwoniliśmy do LBS. Powiedziano nam, że bausparkasse ma tylko informację o tym, że wspomniane umowy oszczędzania zostały przeniesione na moją babcię. Nie wiedzą o wypowiedzeniu umów.
Teraz pytanie, co możemy zrobić, aby odzyskać pieniądze. Jutro ponownie odwiedzimy Sparkasse XY i porozmawiamy z doradcą.
Czy możemy również podjąć kroki prawne przeciwko Sparkasse XY?
Uważam za skandaliczną sytuację, że wspomniane Sparkasse XY najprawdopodobniej nawet nie poinformowała LBS, że umowy mają zostać wypowiedziane.