Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie dodatkowe w 2014 roku.

Napisany przez joshia
Cześć! Otrzymałem tutaj ofertę finansowego usługodawcy, gdzie mamy naszą hipotekę, dotyczącą refinansowania na kolejne 10 lat (od 01.04.2014). Mój obecny oprocentowanie wynosi obecnie 4,7%. Poprosiłem o ofertę i dostałem propozycję oprocentowania na poziomie 4,32% (kwota kredytu wówczas około 90 000 euro). Hipoteka miałaby zostać spłacona poprzez polisę na życie. Byłoby to możliwe właśnie dzięki skorzystaniu z nowego oprocentowania, być może pozostanie niewielki resztkowy dług w wysokości 10 000 euro, którego trudno teraz precyzyjnie oszacować, jakie środki przyniesie polisa na życie. Umowa miałaby obowiązywać przez 30 lat (do 2024 roku). Miesięczny wydatek pozostałby taki sam, ponieważ zaoszczędzone odsetki zostałyby od razu spłacone. Mam jeszcze 4 dni, by zaakceptować tę ofertę. Nie wypadłbym gorzej niż teraz, a przecież gospodarka ma się podobno również odbijać, więc również stopy procentowe będą znowu rosnąć. Teraz pytanie brzmi, czy powinienem zaakceptować tę ofertę, czy może gdzieś istnieje znacznie lepsza stopa procentowa? Musiałaby być już znacząco lepsza, ponieważ jeśli zdecyduję się na innego dostawcę, będę musiał zapłacić prowizję oraz zmienić dane (księgi wieczyste itp.). Oczywiście, te opłaty nie będą dotyczyć, jeśli przyjmę obecną ofertę. Gdzie obecnie znajduje się najlepsza dostępna stopa procentowa? Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrowienia joshia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Joshia, obecnie dostępne są oprocentowanie nominalne 4,06%, a efektywne 4,14% dla kredytów z terminem wykupu w kwietniu 2014 r.! Nie pobieramy prowizji ani opłat manipulacyjnych, opłata za przedłużenie terminu spłaty wynosi około 100 euro, nie ma konieczności ponownego spotkania z notariuszem! Usługi dodatkowe obejmują: natychmiastowa możliwość spłaty od 1% do 10%, pięć bezpłatnych zmian w odsetkach spłaty w okresie stałym, na życzenie możliwość zawieszenia spłaty w pierwszych 10 latach, dowolność w dokonywaniu wpłat i wstrzymania spłaty w pierwszych 10 latach (w ramach danego okresu trwania oprocentowania) bezpłatna opcja dodatkowej spłaty w wysokości 5% rocznie przy kredycie możliwość spłaty nawet do 100% kredytu od 4. roku oraz ponowne korzystanie z już spłaconych kwot odsetki za udostępnienie kredytu od 10. miesiąca lub 13. miesiąca z umową dystrybucyjną możliwość wcześniejszego przekształcenia i zabezpieczenia oprocentowania poprzez kredyt z terminem wykupu do 66 miesięcy z wyprzedzeniem

Napisany przez joshia
Cześć Panie Buhmann, dziękuję za odpowiedź. W przypadku Pańskiej propozycji od 10. lub 13. miesiąca obowiązują opłaty za udostępnienie, dlatego Pański podany stopa procentowa wydaje się być korzystniejszy. W przypadku oferty R&V (4,32%) do 2014 roku nie ma opłat za udostępnienie lub te koszty są już zawarte w oprocentowaniu. Więc zakładam, że oferta R&V jest właściwie dobra? Pozdrowienia joshia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Joshia, nie, oczywiście w mojej konkretnej ofercie nie ma opłat manipulacyjnych, ponieważ napisałem Przedłużone pożyczki 4/2014!! Nawiasem mówiąc, moja oferta również pochodzi od R+V, być może przyjąłem zbyt korzystny dla siebie poziom obciążenia jako podstawę. Zakładając, że u Ciebie jest podobnie, ponieważ napisałeś, że już od wielu lat prowadzisz tę pożyczkę. Co jest wart nieruchomość? Jak do tej pory spłacałeś? Czy poprzez ubezpieczenie na życie, jeśli tak, jaki jest obecny stan kapitału w ubezpieczeniu na życie?

Napisany przez joshia
Witaj Panie Buhmann, ale w Twoich wyjaśnieniach jest napisane: # Prowizja za udostępnienie od 10. miesiąca lub od 13. miesiąca z umową sprzedaży co to ma oznaczać? Na Twoje pytania: 1. Wartość nieruchomości? Dobre pytanie. Pewien agent w 2006 roku oszacował ją na około 190 000 euro, około 650 m² działki, około 145 m² powierzchni mieszkalnej, 70 m² piwnicy, konstrukcja Ytong. Prawie sprzedałem ją w 2008 roku za 170 000 euro, gdyby potencjalny nabywca nie znalazł czegoś tańszego i odwołał spotkanie u notariusza. 2. W ciągu pierwszych 10 lat nie dokonano spłaty, ponieważ kredyt hipoteczny miał być spłacony przez polisę na życie. Niestety polisa na życie nie rozwijała się tak dobrze jak zostało to opisane przez doradcę z powodu niskich stóp procentowych. Od kolejnych 10 lat (2004) mamy spłatę w wysokości 1% plus oszczędzone odsetki. 3. Wartość odkupu 04.10 21022,84. Gwarantowana suma ubezpieczenia na zakończenie 04.2024 wynosi 46140 euro + 1100,47 już osiągniętych nadwyżek. Szacuje się, że kwota końcowa wyniesie około 59 000 euro. Ale od 04.2014 pozostało jeszcze około 90 255 euro.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Joshia, Na liście znajdują się ogólne warunki, także te dotyczące klientów, którzy potrzebują natychmiast pieniędzy. W ich przypadku punkt dotyczący odsetek gotówkowych nie ma znaczenia, ponieważ do kwietnia 2014 r. są one wolne z uwagi na transakcje terminowe! Dla Ciebie dostępna jest obecnie oferta Forward 4/2014 na sumę 4,18% nominalnie i 4,26% efektywnie! Przeprowadziłem analizę na podstawie podanych przez Ciebie danych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata