- pt lip 02, 2010 8:47 am
Cześć!
Otrzymałem tutaj ofertę finansowego usługodawcy, gdzie mamy naszą hipotekę, dotyczącą refinansowania na kolejne 10 lat (od 01.04.2014). Mój obecny oprocentowanie wynosi obecnie 4,7%. Poprosiłem o ofertę i dostałem propozycję oprocentowania na poziomie 4,32% (kwota kredytu wówczas około 90 000 euro). Hipoteka miałaby zostać spłacona poprzez polisę na życie. Byłoby to możliwe właśnie dzięki skorzystaniu z nowego oprocentowania, być może pozostanie niewielki resztkowy dług w wysokości 10 000 euro, którego trudno teraz precyzyjnie oszacować, jakie środki przyniesie polisa na życie. Umowa miałaby obowiązywać przez 30 lat (do 2024 roku).
Miesięczny wydatek pozostałby taki sam, ponieważ zaoszczędzone odsetki zostałyby od razu spłacone.
Mam jeszcze 4 dni, by zaakceptować tę ofertę. Nie wypadłbym gorzej niż teraz, a przecież gospodarka ma się podobno również odbijać, więc również stopy procentowe będą znowu rosnąć.
Teraz pytanie brzmi, czy powinienem zaakceptować tę ofertę, czy może gdzieś istnieje znacznie lepsza stopa procentowa? Musiałaby być już znacząco lepsza, ponieważ jeśli zdecyduję się na innego dostawcę, będę musiał zapłacić prowizję oraz zmienić dane (księgi wieczyste itp.). Oczywiście, te opłaty nie będą dotyczyć, jeśli przyjmę obecną ofertę.
Gdzie obecnie znajduje się najlepsza dostępna stopa procentowa?
Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrowienia
joshia