Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Riester-Rente jest tylko na określony czas?

Napisany przez ADMCI4
Cześć i dzień dobry. Wprowadziłem się w umowę Riester z Sparkasse i stopniowo przeczytałem wszystko. Ogólnie rzecz biorąc, jestem zadowolony z dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego, ale teraz uważam warunki umowy za nieco mniej korzystne. Przynajmniej w moim przypadku. Ponadto dowiedziałem się od kolegi, że emerytura Riester jest wypłacana tylko przez określony czas. Jeśli się zestarzejesz, to pech, nie dostajesz już nic. To przecież nie jest cel emerytury. Czy to jest standardowe dla wszystkich umów Riester, czy tylko ja znowu dałem się namówić? Piękna gra Heja Niemcy... Ptaszek

Napisany przez Mike Spezi
Piepmatz pisze: .....ale teraz uważam, że warunki nie są już tak wspaniałe. Przynajmniej nie w mojej umowie. Piepmatz
Witaj Piepmatz, Aby móc udzielić bardziej pomocnych wskazówek, powinieneś najpierw wyjaśnić, jaki rodzaj umowy masz. Czy to produkt związany z funduszem czy nadwyżka bonusowa.... itp. Dopiero wtedy można więcej powiedzieć na temat jakości. Cytat od Piepmatz Oprócz tego dowiedziałem się teraz od kolegi, że emerytura Riester jest wypłacana tylko przez określony czas. Jeśli się zestarzejemy, pech nam towarzyszy i nic już nie dostajemy. To nie jest cel emerytury. Piepmatz Teraz ta wypowiedź jest naprawdę nonsensowna. Emerytura jest wypłacana do momentu, aż skończysz kończyć! Pozdrawiam mike

Napisany przez Gutingia
.... jeśli to produkt ubezpieczeniowy, to emerytura będzie wypłacana dożywotnio......są tam takie plany oszczędnościowe w funduszach, które reklamują się z ogromnymi rentami, gdzie faktycznie wypłacana jest duża część do wieku 80 (przynajmniej tak mi się wydaje), a potem dalsza kwota jest rentowana, trzeba być ostrożnym, ale zazwyczaj jest to określone w umowie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata