Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Od kiedy składki na ubezpieczenie zdrowotne można odliczyć od podatku?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie, słyszałem o tym na początku roku i niedawno znowu o tym czytałem, ale nadal dla mnie jest to niejasne. Składki na ubezpieczenie zdrowotne są od 2010 roku odliczalne od podatku, tak jest napisane. Ale czy oznacza to, że składki, które się płaci w 2010 roku, są odliczalne? W takim razie stałoby się to dopiero w zeznaniu podatkowym za 2011 rok dla roku 2010. Czy można było już wpisać składki w kupon na 2009 rok w tym roku? Nie zauważyłem, gdzie to mogło być. Co jest teraz właściwe? Pozdrowienia, Hgroßmann

Napisany przez PI112
Cześć, składki na ubezpieczenie zdrowotne są zwolnione z podatku od tego roku. Dotyczy to ubezpieczenia od chorób (GKV) i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV). Zazwyczaj pracodawca uwzględnia tę zwolnioną podatkiem składkę. Proszę sprawdzić swoje odcinki wynagrodzenia lub zapytać pracodawcy. Zasadniczo zwolnione z podatku są tylko składki, które zostały pobrane w tym roku. W 2009 roku musiały być opodatkowane. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Hgroßmann, Po pierwsze: Składki na rok 2010 można odliczyć w 2010 roku. Jako pracownik, nowe zwolnienie podatkowe jest rozliczane bezpośrednio, więc od stycznia 2010 r. dochód netto wzrósł w stosunku do dochodu brutto. Zmiana w prawie podatkowym jest zatem od razu zauważalna. Dla osób prowadzących działalność gospodarczą lub będących urzędnikami, ulgę podatkową można odczuć dopiero przy rozliczeniu podatkowym. Jednakowoż w takim samym stopniu. Uważaj w prywatnej opiece zdrowotnej: Nie cała składka jest objęta ulgą podatkową, tylko jej część. Na przykład usługi szpitalne na oddziale jednoosobowym, usługi lekarza prowadzącego i inne luksusowe usługi nie są objęte ulgą. PKV udziela informacji i przygotowuje pod koniec roku również dokumentację dla doradcy podatkowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata