- śr lip 14, 2010 7:57 pm
Cześć ludzie,
mam 18 lat, właśnie zdałem maturę i rozpoczynam swoją służbę zastępczą w dniu 02.08.10. W ostatnim czasie, chociaż czas jest dość trudny, zacząłem myśleć o inwestycjach. Udało mi się zaoszczędzić wiele poprzez pracę dodatkową (koszenie trawników, obsługa kelnerska na imprezach itp.) i zdobyłem całkiem pokaźną pięciocyfrową kwotę na koncie od moich dziadków z okazji 18. urodzin.
Aktualnie jestem klientem Sparkasse Holstein (podkreślam aktualnie). Bank zaproponował mi fundusz inwestycyjny DEKA-Immobilienfonds (5000€), ale oferuje mi jedynie około 0,6% na lokacie terminowej, co mi się nie podoba. Jeśli dobrze rozumiem, to bank jest związany z DEKA i tak naprawdę nie zachwyca mnie to.
Moje pytanie teraz brzmi, jak najlepiej zainwestować moje pieniądze. Po przeczytaniu wielu artykułów w sieci zrozumiałem, że muszę zdywersyfikować zarówno formy inwestycji, jak i ryzyko.
Do ekspertów tutaj:
Jakie formy inwestycji możecie mi polecić? Z większą częścią pieniędzy nie mogę podjąć dużego ryzyka, ponieważ chcę studiować, co obecnie także sporo kosztuje. Jeśli macie jakieś dobre pomysły dla małej części (może fundusze walutowe, sam mam za mało wiedzy na temat rynku walutowego, aby samemu dokonywać transakcji) dajcie znać. W przeciwnym przypadku szukam czegoś, co zapewni mi stałe bezpieczne oprocentowanie rzędu około 2% (oczywiście z większym także się zgodzę).
Dodatkowo: Które banki możecie polecić? Zależy mi na obsłudze i bezpieczeństwie, aby moje pieniądze nie były ryzykowane. Ponadto, nie chcę też być oszukiwany.
Jestem wdzięczny za każdą odpowiedź!
Lenn