Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rozpoczęcie inwestycji.

Napisany przez Allroadstar
Cześć ludzie, mam 18 lat, właśnie zdałem maturę i rozpoczynam swoją służbę zastępczą w dniu 02.08.10. W ostatnim czasie, chociaż czas jest dość trudny, zacząłem myśleć o inwestycjach. Udało mi się zaoszczędzić wiele poprzez pracę dodatkową (koszenie trawników, obsługa kelnerska na imprezach itp.) i zdobyłem całkiem pokaźną pięciocyfrową kwotę na koncie od moich dziadków z okazji 18. urodzin. Aktualnie jestem klientem Sparkasse Holstein (podkreślam aktualnie). Bank zaproponował mi fundusz inwestycyjny DEKA-Immobilienfonds (5000€), ale oferuje mi jedynie około 0,6% na lokacie terminowej, co mi się nie podoba. Jeśli dobrze rozumiem, to bank jest związany z DEKA i tak naprawdę nie zachwyca mnie to. Moje pytanie teraz brzmi, jak najlepiej zainwestować moje pieniądze. Po przeczytaniu wielu artykułów w sieci zrozumiałem, że muszę zdywersyfikować zarówno formy inwestycji, jak i ryzyko. Do ekspertów tutaj: Jakie formy inwestycji możecie mi polecić? Z większą częścią pieniędzy nie mogę podjąć dużego ryzyka, ponieważ chcę studiować, co obecnie także sporo kosztuje. Jeśli macie jakieś dobre pomysły dla małej części (może fundusze walutowe, sam mam za mało wiedzy na temat rynku walutowego, aby samemu dokonywać transakcji) dajcie znać. W przeciwnym przypadku szukam czegoś, co zapewni mi stałe bezpieczne oprocentowanie rzędu około 2% (oczywiście z większym także się zgodzę). Dodatkowo: Które banki możecie polecić? Zależy mi na obsłudze i bezpieczeństwie, aby moje pieniądze nie były ryzykowane. Ponadto, nie chcę też być oszukiwany. Jestem wdzięczny za każdą odpowiedź! Lenn

Napisany przez marketmaker2
Witaj na forum. Przede wszystkim: wielkie uznanie za myśli, jakie posiadasz w tak młodym wieku. Jak już zauważyłeś, kluczowym słowem jest dywersyfikacja, czyli możliwie szerokie rozproszenie inwestycji (rodzaj inwestycji, region, płynność itp.). Na początek polecam zestawienie portfela z następujących inwestycji: - lokata terminowa - Depozyt terminowy (różne okresy zapadalności, maksymalnie 3 lata) - Fundusze (akcje+nieruchomości+surogaty) Procentowe wagi w twoim portfelu musisz samemu określić - w zależności od skłonności do ryzyka. W przybliżeniu polecam: lokata terminowa 25%, depozyt terminowy 50% i akcje 25%. Dzięki lokacie terminowej jesteś całkowicie elastyczny i płynny, jeśli w najbliższej przyszłości będziesz potrzebował większego zakupu (np. własny pokój dla studenta, kaucja najmu, pralka itp.). Rekomendowany porównywarka lokat terminowych: lokaty terminowe, porównanie lokat terminowych, konto oszczędnościowe - Doradztwo finansowe FMH Max Herbst Dzięki depozytowi terminowemu również nie niesiesz ryzyka (zwróć uwagę na wysokość i rodzaj zabezpieczenia depozytów w banku! Hasło: Kaupthing Edge), ale stopa zwrotu jest wyższa niż w przypadku lokaty terminowej. Rekomendowany porównywarka depozytów terminowych: Porównanie depozytów terminowych - Doradztwo finansowe FMH Max Herbst Fundusze akcyjne stanowią ryzykowną część twojego portfela, ale (oczekiwany) zwrot powinien być wyższy niż w przypadku lokat terminowych i depozytów terminowych. Rekomendacja funduszy: Porównanie sklepów z funduszami / pośredników w funduszach, porównanie banków inwestycyjnych, zniżka na Fundusze inwestycyjne, 100 % rabatu na fundusze, darmowe konto funduszowe, premia za lojalność funduszu. Przegląd listy Tutaj znajdziesz listę pośredników w czystych bankach inwestycyjnych. Możesz tam kupić prawie wszystkie fundusze bez opłaty za emisję, co jest tańsze niż korzystanie z funduszy poprzez swojego banku. Po prostu wybierz najlepsze oferty na rynku za pomocą powyższych kalkulatorów porównawczych. Ponadto chciałbym zwrócić uwagę na doskonały post użytkownika EuroPaule: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=32536 Pozdrowienia, marketmaker2 p.s. I nigdy nie daj się ogarnąć chciwości, powinieneś usłyszeć sygnały alarmowe, gdy ktoś obiecuje ci nadzwyczajne zyski.

Napisany przez Graufell
Jeśli interesuje Cię inwestowanie pieniędzy, niezbędne jest, abyś się dobrze poinformował. Istnieje dziesiątki portali internetowych dotyczących inwestowania (akcje | notowania giełdowe | fundusze | giełda | waluty | finanzen.net, BÖRSE ONLINE - Wissen gehört in jedes Depot ...i wiele innych) oraz dziesiątki magazynów w kioskach. Jak już zauważył marketmaker, rozproszenie jest ważne. Dlatego warto nie inwestować tylko w fundusze akcyjne (oprócz lokat terminowych/depozytów terminowych), ale również w inne klasy aktywów, takie jak różnego rodzaju obligacje, fundusze nieruchomości...itp. Jeśli chcesz mieć wszystkie możliwe klasy aktywów w jednym funduszu, warto rozważyć elastyczne fundusze mieszane. Wówczas nie musisz się o nic dalej martwić. Jeśli chcesz działać samodzielnie, potrzebujesz więcej niż tylko jeden fundusz akcyjny, aby twój portfel był zrównoważony. Fundusze nieruchomości Deka nie są najgorsze. Przynajmniej Deka-Global. Prześcignął już innych funduszy nieruchomości. Ten fundusz faktycznie warto zatrzymać. Inne pytanie to, gdzie chcesz kupić swoje fundusze. W przypadku dyskontowych sklepów z funduszami oszczędzasz na prowizji. Lub możesz poszukać online banków, które oferują wybrany przez ciebie fundusz bez opłaty przy zakupie. Lub możesz kupić bezpośrednio na giełdzie. Opłaty są wtedy akceptowalne. Jeśli na przykład kupiłeś swój fundusz nieruchomości Deka w swoim banku, bardzo możliwe, że zapłaciłeś pełną prowizję w wysokości 5,26%. Oznacza to utratę rocznego zwrotu. Powodzenia!

Kupiłem DEKA-ImmoGlobal w Sparkasse. Nawiasem mówiąc, NIKT mi tam NIC nie powiedział o jakiejkolwiek nadpłacie, dlatego teraz im nie ufam. Jeśli kupuję udziały funduszu u online-discountera, kto nimi zarządza? Czy muszę założyć tam konto maklerskie? Lenn

Napisany przez EuroPaule
marketmaker2 pisze: Ponadto chciałbym zwrócić uwagę na doskonały post użytkownika EuroPaule: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=32536
Cześć, W tym blogu temat jest wyjaśniony bardziej szczegółowo. Związek między zyskiem a ryzykiem | finanzdeutsch Podobieństwa do mojego postu wynikają stąd, że między blogerem a mną istnieje żywa wymiana doświadczeń.... . Cytat od Allroadstar Jeśli kupuję udziały funduszu w sklepie internetowym, kto nimi zarządza? Czy nie muszę założyć konta maklerskiego? W takim przypadku zakładasz konto w tzw. banku funduszy. Mogą to być np. ebase, Frankfurter Fondsbank, Fondsdepotbank lub Fondsservicebank. Możesz to zrobić, oni to ogarną. Pozdrowienia, Paule

Czy mogę sprawdzić swoją depozyt w dowolnym momencie online? A jak to jest z akcjami? Jeśli na przykład chcę teraz kupić akcje Suez, bo sądzę, że woda pitna stanie się niesamowicie cenna w ciągu następnych 15 lat, czy mogę je przechowywać w moim depozycie w Fondbank? Z góry ogromne dzięki za pomoc!

Napisany przez marketmaker2
Allroadstar pisze: Czy mogę zobaczyć swoje konto maklerskie online w dowolnym momencie? A co z akcjami? Jeśli chcę teraz kupić na przykład akcje Suez, bo sądzę, że woda pitna będzie niesamowicie cenna w ciągu następnych 15 lat, czy mogę je przechowywać w moim koncie w Fondbank? Ogromne podziękowania z góry za pomoc!
Oczywiście, możesz zobaczyć swoje konto online. Przez funduszowe banki możesz wybierać spośród około 6000 funduszy, ale jak mi wiadomo, nie można przechowywać same akcje, przynajmniej nie w moim banku funduszowym (Fondsbank). Można mnie oczywiście poprawić. Dla początkujących w inwestowaniu, moim zdaniem fundusze (akcyjne) są lepsze niż same akcje.

Napisany przez Graufell
Albo otwórz konto depozytowe za pośrednictwem pośrednika w jednym z znanych banków bezpośrednich, takich jak Direktanlagebank, Comdirect lub CortalConsors. Depozyt będzie prowadzony tam. Istnieje dziesiątki pośredników funduszy inwestycyjnych, takich jak fit4fonds, fondsdiscount...itd. Albo załóż konto depozytowe bezpośrednio w znanych bankach internetowych i wybierz fundusze bez prowizji lub przynajmniej z dużą zniżką. Osobiście korzystam z systemu bankowości internetowej mojego banku i kupuję fundusze bezpośrednio na giełdzie. Kosztuje to kilka euro prowizji, co jest do zniesienia. Pozostałe sposoby są, szczerze mówiąc, dla mnie zbyt skomplikowane. We wszystkich przypadkach unikasz prowizji. Tak, Lenn, to było typowe: Twój referent w Sparkasse nie wspomniał ani słowem, że produkt z doradztwem też coś kosztuje. Sprzedawcy produktów finansowych, czy to banki, czy ubezpieczyciele, są mistrzami w przemilczaniu. Faktycznie, na razie lepiej trzymaj się z daleka od akcji. Fundusze inwestycyjne, ze względu na różnorodność papierów wartościowych, są lepszym wyborem na początek. Jeśli jesteś przekonany do pomysłu na wodę, możesz zakupić fundusz, który zarządza dużą liczbą akcji wodnych. To znacznie zmniejsza ryzyko katastrofy finansowej.

To z wasser było teraz tylko głupie przykład. Nie mam o tym zielonego pojęcia i też nie mam pojęcia, jak będą rozwijać się ceny wody pitnej w przyszłości. Czy istnieją formy inwestycji, w których następuje miesięczne wypłacanie środków, tak więc mam stały dochód? Byłoby to również dla mnie interesujące do zbadania. Ponadto, powtórzę pytanie: Czy powinienem nadal trzymać Sprk. jako bank domowy czy raczej zmienić?

Napisany przez Graufell
To ze z wodą wcale nie był zły pomysł. Istnieje wiele funduszy tematycznych zajmujących się surowcami tego rodzaju. Woda, drewno, energia. Przeczytaj te dwie strony poświęcone wodzie: Investmenttrend: Jak zarabiać na wodzie - SPIEGEL ONLINE - Wiadomości - Gospodarka Zazwyczaj są to coroczne wypłaty. Ale znam kilka funduszy, które wypłacają miesięcznie. Gigant inwestycyjny Templeton ma takie fundusze. Ale musisz już porządnie zainwestować, aby uzyskiwać wypłaty warte zachodu. A może miałeś na myśli formy inwestycji poza światem funduszy? No cóż, Sparkasse. To raczej twoja osobista decyzja.

Napisany przez EuroPaule
Allroadstar pisze: Czy istnieją formy inwestycyjne, które wypłacają miesięczne dywidendy, co w praktyce oznacza stały dochód? Byłoby to dla mnie również interesujące, aby wiedzieć.
Cześć, Oczywiście, może się zdarzyć, że jakieś banki oferują jakieś nonsensowne plany oszczędnościowe z taką funkcją. Ale mimo to nie zalecamy korzystania z takich opcji. Koszty związane z miesięczną wypłatą są zbyt wysokie. Ponadto oprocentowanie musiałoby być obliczane w inny sposób. Możesz jednak ustawić plan wypłat w przypadku funduszu inwestycyjnego i co miesiąc wypłacać sobie część swoich pieniędzy (inwestycję + zyski). W takim przypadku powinieneś wybrać fundusz o bardzo stabilnym kursie. Cytat od Allroadstar Ponawiam pytanie: Czy powinienem nadal trzymać Sprk. jako bank domowy czy może zmienić? W kwestii doradztwa nie dostaniesz lepszej pomocy w żadnym innym banku. Mój kolega bloger również coś na ten temat napisał: Bankberatung in Deutschland – Eine lange Geschichte voller Missverständnisse | finanzdeutsch Jeśli chcesz prowadzić rozsądne transakcje finansowe po studiach, może okazać się, że Sparkasse szybko osiągnie swoje granice. Najpewniej wtedy będziesz musiał skorzystać z prawdziwego banku. Ale prawdopodobnie wystarczy wtedy zmienić? Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata