Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy Wohn-Riester można wykorzystywać wyłącznie na cele mieszkaniowe?

Napisany przez ADMCI4
Mam zwykłą umowę Riester od pierwszej godziny. Wtedy oferta Riester na cele mieszkaniowe jeszcze nie istniała. Od tamtej pory często zastanawiam się nad zmianą umowy na umowę Riester na cele mieszkaniowe. Chciałbym jednak wiedzieć, czy będę musiał poczekać do wieku emerytalnego, zanim będę mógł skorzystać z umowy, czy też możliwe jest inne jej wykorzystanie. Jeśli z jakiegoś powodu zdecyduję się nie wpłacać pieniędzy na remont mojego domu, czy mogę je wypłacić? Umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe może również służyć jako zwykła forma inwestycji. Nie chciałbym się zbyt 100% zobowiązać. Co mogę zrobić?

Re: Czy Wohn-Riester można wykorzystywać wyłącznie na cele mieszkaniowe?

Napisany przez ADMCI4
Witaj Panie Albert804, Wohn-Riester to umowa kredytowa z dofinansowaniem Riester w banku, kasie oszczędnościowo-budowlanej lub ubezpieczalni, służąca do finansowania nieruchomości. Wszystkie inne rodzaje Riester (ubezpieczenia, oszczędzanie budowlane, bankowe, inwestycyjne) można przekształcić w Wohnriester podczas fazy oszczędzania, przenosząc środki z twojej starej umowy Riester i używając ich do finansowania nieruchomości. Proszę zwrócić uwagę na wady Wohnriester! Pozdrowienia Alexander Irmscher Twój niezależny doradca finansowy i ubezpieczeniowy z nad Jeziorem Bodeńskim

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata