Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Finansowe problemy emeryta.

Napisany przez ADMCI4
Dziadek mojej dziewczyny ma ponad 80 lat. Jest w takim stanie, że nie jest w stanie samodzielnie się zatroszczyć o siebie bez opieki. Problem polega na tym, że Dom opieki kosztuje przynajmniej dwa razy więcej niż jego emerytura. Rodzina mojej dziewczyny nie wie, co robić. Czy istnieje możliwość umieszczenia staruszka w domu opieki? Dziękuję bardzo. Z poważaniem, Oliver

Napisany przez ADMCI4
Cześć Oliver, mieliśmy kilka lat temu podobny problem z moją mamą. W naszym przypadku kwota pośrednia została pokryta przez państwo. Sugerowałbym rodzinie starszego pana, aby skontaktowała się z opieką społeczną i omówiła szczegóły. W przypadku, gdy emerytura nie wystarcza na koszty domu opieki, zazwyczaj opłaty te są pokrywane przez urząd opieki społecznej. Czasami dzieci osoby wymagającej opieki muszą również dołożyć się do kosztów. Mam nadzieję, że ta informacja ci pomoże. Pozdrowienia, Adrian

Napisany przez Arne Bender
Naprawdę ma prawo do świadczenia socjalnego, jeśli emerytura nie wystarcza na Dom opieki.

Napisany przez Mike Spezi
Jeśli korzysta się z usług społecznych lub opiekuńczych, zgodnie z Księgą Ustaw Socjalnych, krewni pierwszego stopnia są zasadniczo wzajemnie zobowiązani do alimentacji. Jeśli więc własne świadczenia emerytalne nie są wystarczające na koszty domu opieki lub opieki w starości, urząd socjalny sprawdza, czy dziecko/dzieci mogą być wzywane do zwrotu środków. Oczywiście uwzględniony zostanie niezbędny limit dochodu. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata