- śr lip 21, 2010 7:07 pm
Hej!
Po skończeniu studiów postanowiłem załatwić sobie ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Między innymi odwiedziłem MLP i skorzystałem z porady. Moja doradczyni zaleciła mi związać ubezpieczenie od niezdolności do pracy z rentą podstawową, ponieważ miałoby to przynieść korzyści podatkowe. Przedstawiła mi to wszystko w bardzo przekonujący sposób. Następnie poszukałem informacji w internecie i praktycznie nie znalazłem żadnych pozytywnych opinii na ten temat. Wszędzie radzono unikać takiego łączenia. Ale jakie dokładnie są wady, jakoś tego nie rozumiem.
Mówi się, że w przypadku połączenia obu ubezpieczeń, nie można w razie wątpliwości zrezygnować z renty podstawowej bez utraty ochrony od niezdolności do pracy. Moja doradczyni z MLP mówi, że można to zrobić, ale wtedy pozostanie mi tylko ubezpieczenie od niezdolności do pracy, za które jednak musiałbym zapłacić wyższą składkę, zgodnie z moim wiekiem. No cóż, mały minus.
Ponadto mówi się, że w przypadku połączenia obu ubezpieczeń, chociaż korzysta się ze zniżek podatkowych od składek, to renta od niezdolności do pracy jest opodatkowana w 100%. To prawda, ale jest to istotne tylko w przypadku gdy faktycznie będę niezdolny do pracy, a nawet wtedy korzyść ze spłacanych niższych składek prawie zawsze przeważa.
Czy istnieją więc inne ważne kwestie przeciwne takiemu połączeniu? Czy coś źle zrozumiałem?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam,
Bastian