Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: MLP - Bank Unabhängige Basisrente

Napisany przez ADMCI4
Hej! Po skończeniu studiów postanowiłem załatwić sobie ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Między innymi odwiedziłem MLP i skorzystałem z porady. Moja doradczyni zaleciła mi związać ubezpieczenie od niezdolności do pracy z rentą podstawową, ponieważ miałoby to przynieść korzyści podatkowe. Przedstawiła mi to wszystko w bardzo przekonujący sposób. Następnie poszukałem informacji w internecie i praktycznie nie znalazłem żadnych pozytywnych opinii na ten temat. Wszędzie radzono unikać takiego łączenia. Ale jakie dokładnie są wady, jakoś tego nie rozumiem. Mówi się, że w przypadku połączenia obu ubezpieczeń, nie można w razie wątpliwości zrezygnować z renty podstawowej bez utraty ochrony od niezdolności do pracy. Moja doradczyni z MLP mówi, że można to zrobić, ale wtedy pozostanie mi tylko ubezpieczenie od niezdolności do pracy, za które jednak musiałbym zapłacić wyższą składkę, zgodnie z moim wiekiem. No cóż, mały minus. Ponadto mówi się, że w przypadku połączenia obu ubezpieczeń, chociaż korzysta się ze zniżek podatkowych od składek, to renta od niezdolności do pracy jest opodatkowana w 100%. To prawda, ale jest to istotne tylko w przypadku gdy faktycznie będę niezdolny do pracy, a nawet wtedy korzyść ze spłacanych niższych składek prawie zawsze przeważa. Czy istnieją więc inne ważne kwestie przeciwne takiemu połączeniu? Czy coś źle zrozumiałem? Będę bardzo wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam, Bastian

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata