- śr lip 21, 2010 7:33 pm
Hej!
Po ukończeniu studiów chciałem teraz poświęcić trochę uwagi tematowi ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy. Byłem między innymi w MLP, które doradziło mi skorzystanie z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy połączonego z rentą podstawową, ponieważ miało to przynieść korzyści podatkowe. Teraz trochę poszperałem w internecie i prawie wyłącznie czytałem negatywne opinie. W zasadzie nikt nie poleca tej koncepcji łączenia. Ale dlaczego tak jest? Trochę tego nie rozumiem.
Mówi się, że jeśli jest to połączone, nie można zrezygnować z renty podstawowej bez utraty ochrony na wypadek niezdolności do pracy. Ci z MLP twierdzą, że to jest możliwe i że całość przechodziłaby w ubezpieczenie Sumaryczne na Wypadek Niezdolności do Pracy. Jednakże składki zostałyby dostosowane do aktualnego wieku. Ok, to mały minus.
Ponadto mówi się, że choć się odlicza korzyści podatkowe od składek, renta z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy jest w pełni opodatkowana. Tak, to prawda, ale to naprawdę istotne tylko w przypadku zaistnienia niezdolności do pracy. I nawet wtedy przeważa korzyść wynikająca z niższych składek w prawie wszystkich przypadkach.
Więc gdzie jest haczyk? Czy coś przeoczyłem? Czy są inne powody przemawiające przeciwko łączeniu? A może istnieje coś, co przemawia przeciwko rentom podstawowym? Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mnie oświecił
Pozdrowienia,
Bastian