Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Tournigan

Napisany przez ADMCI4
Hans zwrócił uwagę na ten tytuł pół roku temu. Dzisiaj chciałem ponownie sprawdzić, jak stoi kurs, i oto okazuje się, że wzrosło wielokrotnie. Tournigan to kanadyjska firma badająca złoto, która jeszcze nic nie zarobiła. Nie rozumiem, dlaczego kurs miałby rosnąć w związku z nabyciem nowych nieruchomości z surowcami. Musi się jeszcze okazać, czy te inwestycje się opłacą, czy może ktoś wie więcej? [/img]

Napisany przez ADMCI4
Zastanawiam się nad tym tytułem od jakiegoś czasu. Sam jeszcze nie zainwestowałem. Cena nie spadła jeszcze do mojego oczekiwanego punktu wejścia. W każdym razie jest znacznie przewartościowana względem linii 200-dniowej. Aktualnie akcje te czerpią z powodzenia wyników różnych wierceń poszukiwawczych na Słowacji i wkrótce także w Irlandii. Odkryto tam oprócz dużych zasobów złota i srebra także uran. Celem jest jednak jak najszybsze rozpoczęcie produkcji. Z innego inwestycji https://www.gabrielresources.com/s/Home.asp wiem, że po tych sukcesach należy najpierw spełnić różne wymogi dotyczące ochrony środowiska oraz inne regulacje państwowe, zanim będzie można przystąpić do produkcji. W przypadku Gabriela państwo ma 20% udziałów, co ułatwia zdobycie różnych zezwoleń oraz manipulację lokalną ludnością. Może pamiętasz katastrofę związana z cyjanem w Rumunii, w przeciwnym razie sprawdź, jakie szkodliwe dla środowiska procesy zachodzą w kopalniach złota. https://www.ngl.ch/pages/aktuell/2000/02_00.html W każdym razie wtedy całe złoto spłynęło Wisłą, ale co gorsze, jest zagrożenie dla wód gruntowych i wszystkich organizmów w Wiśle i Dunaju. Moje osobiste zdanie to: Tournigan nie będzie w stanie rozpocząć produkcji tak szybko jak oczekiwano, a Słowacja jako nowy członek UE będzie musiała spełnić wszystkie te normy dotyczące ochrony środowiska. Oczywiście rozwiązania będą możliwe, pytanie tylko, w jakim horyzoncie czasowym. Jedna rzecz pozostaje jednak bez zmian - niedawno były to kopalnie państwowe, gdzie wydobywano złoto rudynentalnymi metodami. Po upadku socjalizmu na horyzoncie pojawiły się stare górnictwa złota (Kanadyjczycy i Australijczycy), wydobywające za pomocą (nowych) technik ostatnie zapasy różnych rud z skał. Potencjał starych opuszczonych kopalń jest nadal obecny na całym łuku Karpat. Do zobaczenia wkrótce.......

Napisany przez 2cybercrash
Dziękuję za solidny post, przeczytałem z zainteresowaniem. Zawsze się cieszę, gdy użytkowniczki i użytkownicy wniosą solidne materiały na temat surowców i wartości energetycznych.

Napisany przez ADMCI4
Wczoraj krótko poszukałem informacji i natknąłem się na wywiad. Zdziwiło mnie, że kanadyjska firma działa w Europie i w Amilandzie, ale nie w Kanadzie. W wywiadzie zauważyłem, że dyrektor generalny pochodzi z Irlandii. Po wywiadzie z 3.11.05 Tournigan będzie rozpoczynać produkcję dopiero za 2 lata, czyli pod koniec 2007 r.! W tym czasie wiele może się jednak wydarzyć. Warto zauważyć, że w obiegu jest już 77 mln akcji. Ile będzie ich, gdy produkcja ruszy? Kupione udziały staną się mało istotne, a zysk na akcję pozostanie minimalny. Moim zdaniem, to tylko dla spekulantów, ale warto zainteresować się, zwłaszcza że zainteresowanie jest duże. Link do wywiadu: https://www.frankfurterfinance.de/archiv/frameset.htm?https://www.frankfurterfinance.de/archiv/2005/tournigan-interview.htm Wygląda na to, że oprogramowanie forum ma problem z długimi linkami, warto skopiować i wkleić do paska adresu przeglądarki, usunąć spacje, a potem zadziała. Pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez ADMCI4
Na stronie Goldseiten.de przeczytałem, że istnieją również przyjazne dla środowiska metody pozyskiwania złota bez użycia rtęci i cyjanku. Nawet dla małych kopalń. https://www.goldseiten.de/content/wissen/verfahren.php

Napisany przez ADMCI4
Cieszę się, że tutaj można dyskutować o metodach wydobycia. Nie znałem jeszcze tej nowej, bardziej ekologicznej metody i prawdopodobnie jest ona stosowana jedynie w małych kopalniach. Albo można sobie wyobrazić, jak całe góry musiałyby być przepuszczane przez te stoły wstrząsowe. Ale teraz wracając do właściwego tematu: Moja ocena również skłania się raczej ku tytułom hazardowym. Zobaczymy, ile z nich przetrwa do produkcji, jeśli już nie będzie generowany dwucyfrowy wzrost co tydzień. Do zobaczenia ...........

Napisany przez ADMCI4
Eksploatacja złóż złota jest zazwyczaj ekonomicznie opłacalna przy koncentracji złota >2,5 g/t jak jest napisane w linku: https://www.mineralienatlas.de/lexikon//Gold W wywiadzie CEO szacuje cenę uncji złota dla planowanego złoża złota na Słowacji na 250 dolarów. Jestem bardziej sceptyczny, gdy spojrzy się na obliczenia. Największa maszyna przyjazna dla środowiska wydobywa 20 t/h dla pozyskania złota z rudy. Podane na goldseiten.de jako przyjazne środowisku metody. W Kopalni Kremnica sugerowane lub zmierzone wartości to: 2,11 g/t złota 15,43 g/t srebra Przy wydobyciu 20 t/h rudy otrzymalibyśmy: 42,2 g złota przy cenie 550,0 dolarów za uncję to 746 dolarów 308,6 g srebra przy cenie 9,00 dolarów za uncję to 89 dolarów Przyjmując te wspomniane ceny sprzedaży, przychód możliwy do uzyskania na godzinę/maszynę wynosi 835 dolarów. Uważam, że ta kwota nie jest zbyt duża, jeśli spojrzeć na koszty. Mam na myśli koszty maszyn, koszty kopalni, zarządzanie, oraz to, że złoto nie jest jeszcze całkowicie czyste, dopiero firma tak jak Degussa byłaby w stanie uzyskać z tego 99,9% czystego złota, co również wiązałoby się z dodatkowymi kosztami. Dlatego uważam, że projekt na Słowacji nie wydaje się być obiecujący, natomiast w Irlandii sytuacja wygląda znacznie lepiej z 15g/t, co stanowi ogromną różnicę, ale jest to również oszacowane, podobnie jak w projekcie uranowym! Jednak nigdzie nie podano rezerw zasobów w sprawozdaniu rocznym 05. Rezerwy to zasoby określone na podstawie studium wykonalności, gdzie udowodniono rentowność lub jej brak. Dodatkowo znalazłem na Wallstreet Online dziesiątki tysięcy postów na ten temat pełnych spekulacji i nakręcania. Więc jest to absolutna gra spekulacyjna na razie.

Napisany przez ADMCI4
Czy złoże złota (lub dowolnego innego surowca) jest rentowne do wydobycia, zależy od całego szeregu czynników: ceny złota, średniej zawartości, wielkości i geometrii złoża (szerokie złoża o niskiej zawartości złota zazwyczaj są preferowane przed wąskimi żyłami o wysokiej zawartości), rodzaju złoża (czy grubo, drobno rozłożone/disseminowane, nieregularnie czy regularnie rozłożone), rodzaju skał macierzystych, obecności złota w związkach takich jak tellurydy złota/selenidy złota), itp., występowanie niepożądanych domieszek takich jak arszenik, itp. Ponadto istotną rolę odgrywają prawo kraju, istniejąca infrastruktura, klimat i wiele innych czynników. Nie istnieje ustalona dolna granica dla rentownego złoża złota. Sposób przetwarzania zależy od wielkości i rodzaju złoża, także wpływają na to prawo, klimat i infrastruktura. Nawet lixiviacja cyjanowodorem może być czystym i bezpiecznym procesem, jeśli przestrzega się wszystkich zasad. Rtęć jest stosowana praktycznie tylko przez drobnych górników (small-scale-miners). Teoretycznie istnieje możliwość całkowitego (i taniego!) odzyskiwania rtęci do recyclingu, ale niestety zbyt rzadko to się zdarza. Od lat krąży pogłoska o procesie pozyskiwania złota Habera, który jest rzekomo przyjazny dla środowiska. Nic nie jest znane na temat tego, jak naprawdę działa, brzmi to prawie jak alchemia. Jeśli weźmiemy to pod uwagę, to bardziej odpowiadają mi słowackie złoża Tournigans niż irlandzkie. Słowackie są znacznie większe i mogą być wydobywane na odkrywkę, natomiast irlandzkie złoża dotychczas są bardzo małe (mocno zagęszczone o szerokości od 12 do 60 cm) i mogą być wydobywane tylko pod ziemią (= drogie). Pozdrowienia, yantala

Napisany przez 2cybercrash
Yantala, dziękuję za kompetentne wskazówki dotyczące Tournigan lub kopalni złota ogólnie. Bardzo cenna jest możliwość powitania na tej platformie użytkowników, którzy znają się zarówno na prowadzeniu kopalń, jak i na niekiedy bardzo spekulacyjnych inwestycjach w surowce jako inwestycje akcyjne. Czy masz jakieś zdanie/wiedzę na temat obecnie wysoko zadłużonej grupy Apex Silver (SIL), która ponosi straty i zaczyna wydobywać srebro dopiero przy wyższej cenie, jeśli w ogóle.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Cybercrash, dzięki za kwiaty. Obserwowałem Apex tylko sporadycznie, pod względem wykonanych prac oraz zasobów i rezerw wszystko wydaje się być solidnie przygotowane. Apex nie będzie mógł już zbyt długo zwlekać z rozpoczęciem produkcji. To kosztuje dużo pieniędzy, a Apex ma również zobowiązania wobec państwa boliwijskiego. Kraj nie przeszedł na własność Apex, a prawa do minerałów zostały udzielone firmie na określony czas. Nie znam prawa górniczego w Boliwii, ale zwykle każda licencja na poszukiwanie, eksplorację czy wydobycie jest związana z określonymi wymogami czasowymi i finansowymi. Ma to zapobiec sytuacji, w której pojedyncze firmy blokowałyby potencjalnie interesujące obszary bez podejmowania żadnych działań.
Pozdrowienia,
yantala

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za wskazówki, pracuję tylko od kilku miesięcy z surowcami i mogę jeszcze wiele się nauczyć. Jestem w trakcie poszukiwań niedocenionej kopalni wydobywającej metale szlachetne (złoto, srebro). Warunkiem koniecznym jest to, że powinna być już w fazie produkcji lub dopiero niedawno rozpoczęła działalność. Co byś mi polecił? Co możesz powiedzieć na temat zarządzania kopalniami? Przeczytałem już kilka rzeczy na innym forum, ale są one dość stare. Pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez ADMCI4
Cześć Predator, Dwie firmy juniorskie, które osobiście lubię, to Cluff Gold: i Orezone: Cluff od dekad regularnie dokonuje odkryć najlepszej jakości (Ghana, Tanzania, Zimbabwe, Burkina Faso) i wprowadza je do produkcji. Ich projekt w Sierra Leone ma potencjał. Orezone posiada bardzo dobre licencje eksploracyjne w Burkina Faso i Nigrze, gdzie zidentyfikowano już 2 miliony uncji złota, ale jest jeszcze wiele miejsca na rozwój. Co do Mines Management, nie mogę nic powiedzieć, ponieważ nie zwracałem na nich uwagi. Pozdrowienia, Yantala

Napisany przez ADMCI4
wygląda na to, że wszystkie kopalnie złota trzeba jeszcze dokładniej sprawdzić, czy są naprawdę interesujące. Myślę jednak, że srebro ma większy potencjał i żaden z przedstawionych przez Ciebie nie ma go w swoim portfolio. Pozdrowienia, Leo

Napisany przez ADMCI4
Tak, obie nie mają srebra w portfelu. Szczerze mówiąc, nie widzę większego potencjału w srebrze niż w złocie. Srebro nadal jest w dużej mierze pozyskiwane jako produkt uboczny w kopalniach ołowiu-cynku-(miedzi). Ceny tych metali również wzrosły, więc obserwujemy zwiększone wysiłki w poszukiwaniu nowych złóż lub eksploatacji dotychczas nieopłacalnych zasobów. W rezultacie na rynek trafia nowe srebro. Kopalnie czystego srebra są raczej rzadkie, co wynika nie tylko z powodów geologicznych, ale także jest silnie uzależnione od ceny. Obecnie uncja srebra kosztuje zaledwie 10 USD, co jest już dość wysoką kwotą, niemniej jednak opłacalność jest tylko lokalna. W przypadku surowców metalicznych nie przewiduję szybkiego niedoboru, z wyjątkiem kilku interesujących egzotycznych metali takich jak ind, gal czy german. Najpierw zabraknie energii, wody i ziemi rolniczej. Pozdrowienia z północy, yantala

Napisany przez ADMCI4
Byłem na wykładzie we wtorek i wygląda na to, że potrzeba coraz więcej srebra. W przyszłości będzie potrzebne dużo srebra w dziedzinie uzdatniania wody, ponieważ nie jest ona obecnie traktowana oszczędnie (Chiny, Indie). Nadal jest dużo zapotrzebowania na srebro w branży fotograficznej, a tendencja jest rosnąca. Na wywołanie pozytywnego obrazu potrzebne jest 3 razy więcej srebra niż na negatywny.

Napisany przez Hans
...ale teraz wróćmy do Tournigan GOLD!   Firma Tournigan Gold Corp. / Tournigan: Pozytywne badanie ekonomiczne... 28.04.2006 13:03:23, dpa-AFX Internet       Vancouver, B.C. (ots) - Tournigan Gold Corporation (Frankfurt WKN 898464; ISIN CA8915651035) z przyjemnością ogłasza, że niezależne wstępne badanie ekonomiczne dotyczące projektu uranowego Jahodna na Słowacji zostało zakończone. To badanie dostarcza parametrów ekonomicznych dla przyszłej kopalni uranu na Jahodna, w tym wewnętrzną stopę zwrotu 44% po pobraniu podatków, zakładając cenę uranu na poziomie 35 USD za Funt. Obliczenia te opierają się na szacunku zasobów Jahodna wynoszących 18,2 miliona funtów uranu w postaci tlenku uranu z 1 256 000 ton z 0,66% stopniem U3O8 i wyłączają ewentualne przyszłe podwyższenia wartości poprzez molybden jako produkt uboczny. Rozpoczęcie 5000-metrowego programu pierwszej fazy szacowania i rozszerzania wiercenia diamentowego na Jahodna zaplanowano na 8 maja, gdy tylko poprawią się warunki glebowo-dostępowe.   Do badania została zaangażowana „ACA Howe International”. Jak już wspomniano, opierało się ono na szacunku zasobów. Początkowa ilość wydobywana wynosząca 100 000 ton rocznie została przyjęta jako podstawa. Tournigan będzie rozważał możliwości zwiększenia tempa wydobycia, jeśli program eksploracyjny na Jahodna z powodzeniem zwiększy bazę zasobów.   „ACA Howe” obliczyła koszty bezpośrednie i procesowe na poziomie 92,50 USD za tonę i koszty procesowe na poziomie 45 USD za tonę z 4,5 USD na tonę na koszty administracyjne. Odpowiada to 9,15 USD za Funt tlenku uranu wydobytego, bez uwzględniania ewentualnego molybden jako produktu ubocznego. Koszty kapitałowe budowy kopalni i instalacji, w tym zakup całego sprzętu, wynoszą 29,4 miliona USD.   W przypadku braku obniżki, przepływy kapitałowe nastąpią po 25 miesiącach, po odjęciu podatków. Obecny netto po opodatkowaniu wynosi 63,5 miliona USD przy zniżce cenowej 8%. Warto zauważyć, że koszty kapitałowe i operacyjne zawierają również obliczenia dla ekstrakcji molybden jako produktu ubocznego, chociaż żadne dochody z molybden nie są uwzględnione w obliczanym przepływie pieniężnym. Dochody z molybdenu będą uwzględnione w przyszłych modelach ekonomicznych, jeśli dostępne będą wystarczające zweryfikowane dane do przeprowadzenia chociażby wstępnego oszacowania zasobów molybden.   Wysokie koszty wydobycia wynikają z użycia skalistej masy, która część nadmiarowego skały przyprowadza z powrotem pod ziemię oraz dodatkowych środków ostrożności dla górników i redukcji wpływów na środowisko. Ponadto kopalnia zostanie wyposażona w dobrą wentylację, która oczyszcza wykorzystane powietrze przed powrotem na zewnątrz, co wspiera bezpieczeństwo w miejscu pracy i minimalizuje skutki dla środowiska.   Szacunek produkcji opiera się na przetwarzaniu rudy za pomocą tradycyjnej metody karbonatowej ekstrakcji z normalnymi wyciągami na poziomie około 90% U3O8 i MoS2. Model finansowy ostrożnie korzysta tylko z 85% zasobów metalurgicznych. Żywotność kopalni wynosiłaby 10 lat, bazując na obecnym zasobie. W przypadku normalnej produkcji, kopalnia i instalacja prawdopodobnie wyprodukują rocznie około 10 000 ton rudy przy stopniu wydobycia 0,45% metalu uranu (lub 0,53% U3O8). Ten stopień obejmuje 5% rozcieńczenie. Produkcja yellowcakeu uranowego prawdopodobnie wyniesie około 990 000 funtów rocznie.   Warto zauważyć, że jest to wstępne badanie oparte na zasobie potencjalnym. Zazwyczaj ocena ekonomiczna opiera się na zasobach zmierzonych i potwierdzonych. Dlatego nie ma pewności, czy wyniki tego wstępnego badania zostaną zrealizowane. Tournigan będzie korzystać z tego badania do określenia przyszłych działań na Jahodna. Kolejne testy metalurgiczne i dodatkowe prace środowiskowe zostaną przeprowadzone w celu minimalizacji wpływu na środowisko.   Szczegóły wstępnego badania można znaleźć w raporcie technicznym 43-101, który wkrótce będzie dostępny na SEDAR (www.sedar.com).   David Pelham, główny geolog w firmie ACA Howe International Ltd., niezależna osoba kwalifikowana zgodnie z 43-101, potwierdził techniczne informacje zawarte w tej informacji prasowej.   Tournigan Gold skupia się na rozwijaniu swoich zaawansowanych projektów w Europie - Kremnica (Złoto) i Jahodna (Uran/Molybden) na Słowacji oraz Curraghinalt (Złoto) w Irlandii Północnej - dalej. Mieszanka projektów Tournigan obejmuje także portfel nieruchomości uranowych w Wyoming i South Dakota oraz projekty VMS na Słowacji i w Irlandii Północnej. TOURNIGAN GOLD CORPORATION   James Walchuck James Walchuck, Przewodniczący Zarządu i Dyrektor Generalny   Original Text: Tournigan Gold Corp. Cyfrowa Księga Prasowa: https://presseportal.de/story.htx?firmaid=55438 Księga Prasowa RSS: feed://presseportal.de/rss/pm_55438.rss2 ISIN: CA8915651035   Kontakt prasowy:   Garry Stock, Wiceprezes Wykonawczy Tel .: +1 604 683-8320 Strona internetowa: www.tournigan.com

Napisany przez Karat
Po wpisie Hansas na forum dodałem Tournigan do mojej wysoko spekulacyjnej listy obserwowanych spółek. Było to 10.6.2005 r. Od tego czasu Tournigan wzrósł o 475%. Karat

Napisany przez Hans
Karat pisze: Po jednym wpisie Hansa tutaj na forum dodałem Tournigan do mojej wyjątkowo spekulatywnej listy obserwowanych spółek. Miałem to 10.06.2005 roku. Od tego czasu Tournigan wzrósł o 475%. Karat
...oczywiście mam nadzieję, że wtedy również rzeczywiście kupiłeś, i to nie za mało :?:

Napisany przez Karat
„Nie, niestety nie kupiłam Tourniganu. Ale na pewno nadarzą się inne okazje. Co sądzisz o Novagold? https://www.novagold.net/s/Home.asp Zobacz także artykuł na stronie www.goldseiten.de Pozdrowienia“

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata