Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czym dokładnie są fundusze indeksowe?

Napisany przez HastaSiempre
Cześć wszystkim, z góry przepraszam za moją niewiedzę... Przeczytałem na temat funduszy indeksowych. Fundusze indeksowe odzwierciedlają więc jakiś indeks - lub starają się to zrobić. W związku z tym fundusze inwestują w instrumenty finansowe (spółki), które stanowią podstawę danego indeksu. Czy tak jest? Zaletą ma być to, że nie są one zarządzane aktywnie i są tańsze w obsłudze. Czy to też prawda? Dla mnie, jako laika, wynika z tego nowe pytanie: Czy spółki obecne w indeksie (np. DAX) zawsze pozostają takie same, czy też zmieniają się w zależności od ich siły? Czyli w funduszach indeksowych musiałoby się jednak coś dziać, gdy zawartość indeksu ulega zmianie... A co to w takim razie są certyfikaty indeksowe i jaka jest różnica między indeksem wydajności a indeksem cenowym?? Dziękuję za cierpliwość i miłego weekendu (który zasłużyliście sobie po zadaniu mi takiego pytania ;-))

Napisany przez Graufell
Cześć, ciekawo! Zajrzyj tutaj: Wiedza na temat ETF: Ważne pytania i odpowiedzi - Etfs - BÖRSE ONLINE

Napisany przez habari
Indeksowe fundusze śledzą 1:1 określony indeks. Dzięki temu polegasz na własnej ocenie, jak będzie rozwijał się dany indeks w przyszłości. Roczne opłaty zarządzania funduszami indeksowymi są zazwyczaj tańsze niż opłaty zarządzane funduszami. Jeśli jednak postawisz na elastyczne zarządzanie funduszami i chcesz uczestniczyć w szeroko rozproszonych rynkach na całym świecie, zalecany jest znany z uznania wśród specjalistów fundusz Carmignac Patrimoine (FR0010135103), który stale utrzymuje się na czele funduszy zrównoważonych. Fundusz inwestuje w akcje i obligacje na całym świecie, nie ma ograniczeń regionalnych ani sektorowych. Ponadto: 1. miejsce przez 15 lat i najlepsza ocena (5 gwiazdek + Doskonałe) od Morningstar. Nawet w czasach kryzysu Carmignac Patrimoine działał celnie. W wolnym funduszu sklepie profinance-direkt fundusz jest dostępny bez opłaty za emisję plus coroczna wypłata premii lojalnościowej.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, na moim ulubionym blogu znajdziesz aktualną recenzję produktu Patrimoine: www.finanzdeutsch.de Pozdrowienia, Paule

Napisany przez dr.martin
Wiele funduszy indeksowych robi z pieniędzmi co chce, wartość, za którą jest kupowany lub sprzedawany fundusz, opiera się wyłącznie na indeksie. To oznacza, że nie oznacza posiadania akcji zawartych w indeksie.

Napisany przez EuroPaule
dr.martin pisze: Wiele funduszy indeksowych robi z pieniędzmi, co chce, wartość, za którą kupuje się lub sprzedaje fundusz, opiera się wyłącznie na indeksie. To nie oznacza, że posiada się akcje zawarte w indeksie.
Cześć, to całkowicie przeczy moim ustaleniom. Czy masz może przykład funduszu, który działa w ten sposób?` Pozdrowienia, Paule

Napisany przez dr.martin
Nie zapamiętałem tego, to są informacje mojego doradcy Commerzbank. Przeczytałem to również w innej lokalizacji. Wydaje mi się sensowne i logiczne. Być może nie dla wszystkich, ale widocznie dla większości.

Napisany przez EuroPaule
Jeśli doradca bankowy to powiedział, może to wynikać z faktu, że wolał sprzedać certyfikat indeksowy. Bank zarabia na tym znacznie więcej, a jednym z głównych argumentów przeciwko certyfikatom jest zarzut, który wymieniłeś. Takie postępowanie byłoby także sprzeczne z prawem dotyczącym funduszy dopuszczonych do dystrybucji w Niemczech. Zgodnie z nim, depozytariusz funduszu ustala codziennie kurs funduszu na podstawie zawartych wartości. Codzienna niewątpliwa bliskość tych funduszy do ich indeksu jest trudna do uzyskania innymi środkami niż zawartość indeksu, ewentualnie jeszcze za pomocą kontraktów terminowych na indeks. Nie bierz tego do siebie, ale na podstawie dotychczasowych informacji muszę wnioskować, że pracownik Commerzbank miał zamiar zwodzić Cię ze względu na komercyjny interes (grające słowo) i to, co przeczytałeś, było niejednoznaczne. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata