Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy składka na ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowa tylko w związku z ubezpieczeniem pielęgnacyjnym?

Napisany przez ADMCI4
Obecnie porównuję wszystkie fundusze zdrowia pod względem składek i świadczeń, a następnie może zdecyduję się na nowy fundusz. Należy zauważyć, że jestem ubezpieczony w publicznym funduszu zdrowia i będę w nim pozostawać. Zauważyłem, że składka na fundusz zdrowia jest powiązana ze składką na ubezpieczenie pielęgnacyjne. Czy mogę jednak wybrać fundusz zdrowia i płacić tylko składkę do funduszu, a następnie wykupić oddzielne ubezpieczenie pielęgnacyjne? Publiczne ubezpieczenie pielęgnacyjne oferuje przecież tylko podstawową opiekę w nagłych wypadkach. Kto może udzielić mi wskazówek w tym zakresie?

Re: Czy składka na ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowa tylko w związku z ubezpieczeniem pielęgnacyjnym?

Napisany przez Gerd
Nie. ubezpieczenie opieki jest ustawowo powiązane z moim członkostwem w ubezpieczeniu zdrowotnym. Dotyczy to zarówno GKV, jak i PKV.

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć PierreB, Oczywiście, możesz wykupić dodatkowe ubezpieczenie opieki, jeśli świadczenia z ubezpieczenia obowiązkowego nie są dla Ciebie wystarczające (prawdopodobnie z przyczyn uzasadnionych). Istnieje wiele opcji. Dobra porada jest tutaj niezbędna. W przeciwnym razie tak jak mówi Gerd. ubezpieczenie opieki towarzyszy ubezpieczeniu zdrowotnemu. Gdziekolwiek jesteś ubezpieczony zdrowotnie, tam też masz ubezpieczenie opieki obowiązkowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata