Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Złoto / Srebro II.

Napisany przez Karat
Gold / Srebro nie dokonały spodziewanego zanurzenia. Dlatego do dzisiaj nie zainwestowałem w złoto. Z wyjątkiem małego i nieistotnego zakupu opcji na złoto (XAUZU)! Nadal nie zdecydowałem się na konkretny produkt, który kupię, jeśli dojdzie do spadku. Dzisiaj znowu zanurzyłem się w dżungli różnych produktów związanych z złotem. Ale nadal nie znalazłem ostatecznego produktu. Certyfikaty mają wysokie opłaty, zwłaszcza zabezpieczone walutowo. Ponadto, nie posiada się fizycznie złota, ale tylko obietnicę emitenta. Dochodzi do tego ryzyko związane z dolarem. Tak więc, jak już kiedyś wspomniałem, moja inwestycja skupia się na indeksie Amex Gold Bugs Indx (HUI) (ale z ryzykiem walutowym). Jeśli chodzi o akcje, patrzę na Newmont Mining (Gold), Coeur dAlene Mines (CDE) (Srebro) oraz Silver Wheaton (SLW) (Srebro). Newmont Mining (raczej trudniejsza) w porównaniu do Couer dAlene Mines oraz Silver Wheaton, które reagują bardzo dobrze na wahania cen srebra. Oczywiście również w dół! Czy to coś nowego (czy może coś?) Wartość: 1583458 (WKN 259425) Tytuł: Gold Bullion Securities (Australia) Giełdy: Australia, Ameryka, Frankfurt Jak ja to widzę, niestety wszystkie informacje dotyczące tego tytułu są po angielsku, ale ten produkt jest zabezpieczony fizycznym złotem. Oznacza to, że produkt ten jest pokryty złotem, które jest przechowywane w skarbiec banku lub gdziekolwiek indziej. Tytuł będzie ściśle śledził cenę złota. Walutą referencyjną jest AUD, które moim zdaniem powinno pozostać stosunkowo stabilne w porównaniu do CHF, prawda? Czy ktoś z was zna inny produkt związany z złotem, który spełnia wszystkie oczekiwania? Karat

Napisany przez 2cybercrash
Dobry post i sensowne rozważania na temat rynku surowców i górnictwa. Indeks HUI zależy od wartości spółek górniczych leżących u jego podstaw. Sensowne byłoby ocenienie tych odpowiednich spółek górniczych pod względem fundamentalnym i śledzenie informacji o firmach, co jest raczej czasochłonnym projektem, czy po prostu skonsultować analizę techniczną HUI? Dla srebra mam nową wartość Apex-Silver (SIL) na liście obserwowanych, która notuje straty, w ostatnich dniach wzrosła o ponad 10%, nie mogę ocenić wartości. Kto zna tę spółkę górniczą i może ją ocenić? Dla akcji związanych z złotem, Gold Fields.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat W ostatnim czasie intensywnie zająłem się kwestią kopalń i złota fizycznego. Istnieje fundusz ETF na złoto GBS https://goldbullion.com/. Kopalnie: Aktualnie posiadam: - Newmont - Golden Star - Mines Management Nieprodukcyjne od około 2007 roku 260 milionów uncji srebra + 1 milion ton miedzi - Macmin Silver rozpoczęli produkcję, cel do 2008 r. to 4 miliony uncji rocznie Żywotność zapasów: 6,6 lat Żywotność zasobów: 17,8 lat Ok. 55 milionów uncji srebra - First Majestic: 252 miliony uncji Cele produkcyjne: 2006: 1,6 miliona uncji 2007: 5-6 milionów uncji 2008: 10-12 milionów uncji Na liście obserwowanych mam: - Gammon Lake Ressourses Rozpoczęcie produkcji w 2006 r. Zapasów 1,85 miliona uncji złota, 76,7 miliona uncji srebra = 7 lat Zasobów 2,25 miliona uncji złota 127,8 miliona uncji srebra = ok. 14 lat - Goldcorp Zapasów 16 milionów uncji złota Zasobów 23 miliony złoto Pozdrawiam, Pascal

Napisany przez ADMCI4
Cześć Cyber Istnieje niezliczona ilość wartości kopalń. Znalezienie odpowiednich wartości wymaga również dużego nakładu czasu. Na stronach Goldseiten możesz szukać pożądanych kopalń Dotyczących Apexa nie ma żadnych nowych informacji z 04 roku na stronach Goldseiten https://www.goldseiten.de/content/minen/berichte/mine_links.php?mid=44

Doskonała informacja, choć pochodzi z 2003 roku, nadal jest aktualna i wyjaśnia wiele kwestii. Oto skrót w formie swobodnej interpretacji: Apex Silver to teren, który rzekomo zawiera bardzo duże ilości srebra i cynku, należy do pewnego pana Kaplana. Właściciel wprowadził swoje srebrne nieruchomości na giełdę. Kurs praktycznie nie reaguje na cenę srebra, ponieważ nie jest wydobywana ani jedna gram srebra. Produkcja ma być rozpoczęta dopiero przy znacznie wyższej cenie srebra! Dlatego też akcje ciągle notują straty. Inwestowanie w Apex Silver to gra w to, czy obszar ten kiedyś zostanie wydobyty czy też nie. Mówi się o grze hazardowej lub ******. Ta baza tłumaczy również niezrozumiałe wahania kursów bez żadnego uzasadnienia fundamentalnego. Był już przypadek ujawnienia defraudacji pieniędzy akcjonariuszy. Dobra analiza, przydatny link, dziękujemy, Pascal.

Napisany przez ADMCI4
Mam jeszcze jedną wartość, która jest szczególnie interesująca z punktu widzenia zasobów. Produkcja powinna ruszyć w 2007 roku Jestem z tym od 2004 roku (kupiono po 4 i 6 $). Kurs porusza się od dłuższego czasu w przedziale od 6,5 do 8 $. Dotychczas nie udało się trwale przebić bariery 8 $. Jeśli zostanie udzielone zezwolenie, możliwe jest szybkie wzrost cen. Jeśli ktoś jest zainteresowany, w forum Goldseiten.de istnieje wątek na ten temat https://www.goldseitenforum.de/thread.php?threadid=895&hilight=mgn Eksperci z tygodnika Wirtschaftswoche uważają akcje Mines Management (ISIN US6034321058 / WKN 157794) za interesującą inwestycję dla świadomego ryzyka inwestora. Firma jest od dwóch lat właścicielem projektu srebra i miedzi Montanore w hrabstwie Sanders (stan Montana, USA). Szacowane zasoby srebra w tym regionie wynoszą 261 milionów uncji, a dodatkowo znajdują się tam zasoby miedzi o wartości 2 miliardów funtów (1 Funt to około 454 gramów). Giełda wycenia zasoby srebrne Mines Management jedynie na 0,25 USD za uncję. Koszty wydobycia srebra przez Mines Management szacowane są na 2,90 USD za uncję, a dla miedzi na 0,49 USD za Funt. Nawet jeśli cena srebra zostanie zmniejszona o połowę, firma nadal będzie generować zyski. Głównym problemem w dalszym rozwoju tego gigantycznego projektu kopalni srebra i miedzi jest oczywiście ustawa w USA. Spółka oczekuje na zezwolenie rozpoczęcia działalności od władz w Montanie. Oczekuje się, że procedura oceny potrwa około dwóch lat. Szanse na pozytywne rozstrzygnięcie ocenia się jako wysokie. Jednak działacze ekologiczni mogą opóźnić start. Pod względem analizy technicznej tytuł znajduje się w długoterminowym trendzie wzrostowym. Eksperci z Wirtschaftswoche uważają akcje Mines Management za atrakcyjną inwestycję dla spekulacyjnego inwestora.

Napisany przez ADMCI4
Interesujący temat, ale nadal przeznaczony głównie dla inwestorów spekulacyjnych. Można go bardzo dobrze wykorzystać do gier spekulacyjnych. To, co mnie martwi, to fakt, że można go handlować tylko w Ameryce, a ja korzystam z Yellowtrade. Ponadto nie podaje się rzeczywistych rezerw, które są ekonomicznie sensowne. Jak wygląda zezwolenie? Ponieważ jest to jedyny projekt, firma będzie wyglądała bardzo źle, jeśli nie zostanie zatwierdzony. Ekolodzy stają mi na głowie, wydobycie srebra i miedzi jest bardziej przyjazne dla środowiska i nie wymaga cyjanku.

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że można to również handlować w Kanadzie, jeśli ci to coś przyniesie. Co do zgody, niestety też nie mam pewności, ale powinno to nastąpić w tym roku. Oczywiście istnieje ryzyko, to oczywiste, w przeciwnym razie cena akcji byłaby znacznie wyższa.

Napisany przez ADMCI4
musi być przynajmniej na Xetra, jeśli teraz coś zaczynam, można jak w przypadku Sally Malay Mining z yellowtrade. Ale oczywiście nie mam na to teraz czasu, ponieważ jestem jeszcze stażystą. Mam jednak zamiar otworzyć konto maklerskie później w Swissquote, gdzie jest kilka więcej giełd w tym roku. Mimo to, mam zamiar wybrać jedną lub więcej niedowartościowanych spółek surowcowych, które wkrótce rozpoczną produkcję albo już ją rozpoczęły. Ponadto portfel powinien zawierać metale szlachetne, wierzę, że podaż spadnie. Ale założenie odrzucenia firmy, którą tutaj przedstawiasz, wymaga już dłuższego czasu na przeprowadzenie oceny wykonalności, więc jest to bardzo spekulacyjne, ale niezbyt drogie w wycenie, jeśli założenia dotyczące ilości są prawdziwe. Masz może więcej informacji na temat wyceny firm górniczych? Byłbym zainteresowany. Dopiero od kilku tygodni zajmuję się surowcami i górnictwem. To, co może mnie martwić, to to, że jest to firma amerykańska, a nie kanadyjska. Jakie inne firmy zakupiłeś lub uważasz za interesujące? Pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez ADMCI4
To, co mnie jeszcze interesuje, to statystyki dotyczące metali z zużyciem/wydobywaniem/recyklingiem/ofertą/popytem prognozami/faktami z różnych lat. Czy coś takiego istnieje? Widzę jedynie części tych danych. Byłoby bardzo przydatne mieć skondensowaną listę. Pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez ADMCI4
Wszystko, co musisz wiedzieć o MGN, znajduje się tutaj https://www.goldseitenforum.de/thread.php?threadid=895&hilight=mgn Kopalnie: Obecnie posiadam Newmont Golden Star Mines Management Nieprodukcyjne od 2007 roku 260 milionów uncji srebra+1 milion ton miedzi Macmin Silver rozpoczęli produkcję, cel do 2008 roku to 4 miliony uncji rocznie Okres eksploatacji zasobów 6,6 lat Okres eksploatacji zasobów 17,8 lat około 55 milionów uncji srebra First Majestic: 252 miliony uncji Cele produkcji: 2006: 1,6 miliona uncji 2007: 5-6 milionów uncji 2008: 10-12 milionów uncji Na liście obserwowanych mam Gammon Lake Ressourses Rozpoczęcie produkcji 2006 roku Rezerwy 1,85 miliona uncji złota, 76,7 miliona uncji srebra = 7 lat Zasoby 2,25 miliona uncji złota 127,8 miliona uncji srebra = około 14 lat Goldcorp Rezerwy 16 milionów złota Zasoby 23 miliony złota

Napisany przez ADMCI4
predator pisze: co jeszcze mnie interesuje, to statystyka dotycząca metali z zużyciem/wydobyciem/recyklingiem/ofertą/popytem prognozy/fakty z różnych roczników. Czy coś takiego istnieje? Widzę tylko części z tego, bardzo przydatna byłaby skonsolidowana lista. Pozdrowienia z Zurychu.
25 lutego 2006 roku zapytał Oto link https://www.safehaven.com/article-4688.htm - Artykuł jest po angielsku - z powodu długości nie będę go tłumaczyć!!! Miłej lektury. Franz z Jeziora Genewskiego

Napisany przez ADMCI4
dziękuję za link, około tego właśnie szukałem. Chciałem wiedzieć, ile deficytu występuje lub występowało w przypadku pewnych metali szlachetnych. Zastanawiałem się wcześniej, czy inwestycja w srebro byłaby opłacalna.

Napisany przez Dany1
https://freeserv.dukascopy.com/ChartServer/chart?stock_id=334&ql=334&interval=60&points_number=500&view_type=line&width=610&height=400&osc_type=Volume&osc_height=100&p1=2&p2=3&p3=7&c=&rfi=false&show_labels=true&show_border=false Dzisiaj sprzedałem moje akcje Coeur dAleine za $6.02. Lepiej raz za wcześnie wyjść niż zawsze za późno.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Dani, Pozostaję przy inwestycji w CDE oraz innych pozycjach srebra, teraz kiedy srebro przekroczyło 10 dolarów, wszystko zacznie się naprawdę rozkręcać - wreszcie! Pierwszym celowym poziomem jest teraz 10,80 dolarów. Pozdrawiam, Gerri

Napisany przez Dany1
Gerri pisze: Witaj Dani Pozostaję w CDE i innych pozycjach srebra, teraz gdy srebro przekroczyło 10 dolarów, teraz naprawdę się zacznie --- wreszcie! Tymczasowy cel bliski: 10,80 / uz. Pozdrowienia Gerri
Szybko wrócę, gdy to naprawdę ruszy. Gdzie było srebro 7 stycznia 2004 roku? Wtedy CDE było już na dzisiejszym poziomie, zatem teraz powinno być wycenione wyżej.

Napisany przez Karat
Wczoraj produkty związane z złotem i srebrem (złoto, srebro, akcje górnicze, certyfikaty, waranty, itp.) szeroko się cofnęły. Czy już teraz warto, trzeba czy powinno się wejść, czy może złoto spadnie jeszcze do 500/520? Niestety, nadal nie mogę zdecydować się na odpowiedni produkt inwestycyjny kiedy nadejdzie ten moment! Ulubione to: Silver Wheaton (kopalnia srebra) Indeks HUI (akcje spółek górniczych złota) Obydwa jednak z przeklętym ryzykiem USD. Co zrobić? Karat

Napisany przez Dany1
Tutaj kilka interesujących informacji i przemyśleń na temat srebra https://www.goldseiten.de/modules/news/print.php?storyid=2343

Napisany przez Hans
...granie tu nie pomaga, nie da się sprzedać tak szybko, jak spada ta sprawa, wtedy huknie i tracisz forsę ;-)

Dokładnie, surowce są i pozostaną wysoko zmiennymi. Wymaga to pilnego obserwowania i obliczonego ryzyka, ponieważ zmieniają się one gwałtownie w ciągu godzin. Większość transakcji dokonywana jest w ciągu jednego dnia w USA. Reszta świata chcąca zostać hazardzistami jeszcze nie zdążyła tego szybko zrozumieć. Tutaj również obowiązuje zasada: nie warto ryzykować dużo, lecz zbierać rabaty z determinacją i nerwami. Straty i księgowe straty są z pewnością możliwe, przynajmniej dla osób o słabych nerwach.

Napisany przez ADMCI4
Oczywiście, tę zmienną zmienność można wykorzystać na swoją korzyść. Na przykład w przypadku złota często obserwuje się krótkotrwałe spadki o wartości 10-12 dolarów w ciągu dnia. W dalszym ciągu kursy się jednak korygują. Zazwyczaj te spadki stanowią świetne okazje do zakupu na krótką metę. Jednak prawidłowe handlowanie jest możliwe tylko przy użyciu kontraktów terminowych. W przypadku opcji spread i opłaty są po prostu zbyt wysokie.

Napisany przez ADMCI4
Theodore Butler, dotycząco srebra: Sześćdziesiąt lat temu srebro było około pięć razy bardziej dostępne niż złoto. Dzisiaj jest pięć razy więcej złota niż srebra. Powinieneś sprzedać złoto i kupić srebro. Skonsumowaliśmy ponad 95% światowych zapasów srebra. Zapasy srebra na świecie znajdują się na najniższym poziomie od setek lat. Mamy najmniejszą ilość naziemnego srebra od 1300 roku. Nigdy wcześniej skarbce rządowe nie były tak puste. Srebro jest używane w większej liczbie zastosowań niż jakikolwiek inny surowiec (oprócz ropy naftowej). Na Comex srebro ma krótką pozycję futures i opcji większą niż produkcja światowa i znane zapasy na świecie. Naziemne srebro jest rzadsze niż złoto. dalsze informacje .... https://www.investmentrarities.com/03-21-06.html

Po krótkotrwałym spadku poniżej 10$/uncja kurs ponownie rośnie, osiągając nowe rekordowe wartości, również w wysokości 450 CHF/kg. Nie potrafię oszacować, jak bardzo powyższe stwierdzenia są trafne. Kilka lat temu, gdy kurs spadł poniżej 200 CHF/kg, nie było optymistycznych komentarzy na temat srebra (za wyjątkiem mfabian).Spółki górnicze zajmujące się wydobyciem srebra są rzadkością, notują straty lub istnieją tylko jako obszary, które jeszcze nie rozpoczęły produkcji. Interesujący rozwój cen, warto być na bieżąco!

Dziś, 30 marca, ceny srebra i złota zmierzają w kierunku nowych szczytowych wartości, złoto 580$/uncja, srebro 11,5$/uncja. Rozwój sytuacji jest przeciwny do prognoz, które zakładały tymczasową konsolidację prowadzącą do niższych kursów. Różne spółki górnicze idą w górę! Niestety, mam tylko udziały w Gold Fields, gdzie weszłam przy stosunkowo wysokiej cenie. Pytanie brzmi: czy nerwowo grać na giełdzie czy po prostu pozostawić sytuację na razie niezmienioną? Krótkotrwałe wstrząsy są faktem, ale kończą się zawsze na nowych szczytach cenowych. Fundamenty rynku są napędzane terminowo, dlatego trudno je oszacować. Należy zwrócić uwagę na interesujące szczyty cenowe na akcjach z branży surowcowej, takich jak Xstrata, Royal Dutch i wielu innych.

Napisany przez beta
Właśnie wróciłem z banku i zostawiłem kilka sztabek po 100g, a raczej: zrealizowanie zysku nigdy nie zaszkodzi. Zobaczymy, czy zainwestuję w pallad z certyfikatem open-end....

Obserwuj 31 marca, nic nie rośnie spokojnie w przypadku surowców, metali przemysłowych, metali szlachetnych - tam wszystko jest mocno wstrząsane! Ci, którzy wczoraj pospiesznie zainwestowali w galopujące konie, muszą zauważyć, że nadmiernie wytresowany koń wyścigowy dzisiaj jest już zmęczony! Pozostań przy tym, lepiej zmień konie. Gold Fields mogło przynieść zniżkę, ale przy bliższym przyjrzeniu się zniknęło jak rano dym.

Napisany przez Simona
Czy powinno się jeszcze - czy już nie - czy jednak... a w ogóle? Data publikacji: 01.04.2006 Wydanie: 25 Strona: 10 Dział: giełda ZAGRANICZNA Wyloguj Artykuł Przenieś Wróć Toronto: Stabilny Gorączka złota Indeks S&P/TSX-Composite wzrósł w tygodniu raportowym do czwartku o 1,6% do 12207. Złoto (+6% do 583$ za uncję) osiągnęło najwyższy poziom od 1981 roku, a największym zwycięzcą tygodnia był podindeks złota (+10,9%). Ten indeks jest notowany na giełdzie w Toronto w postaci funduszu ETF (I-Units S&P/TSX Capped Gold Index) pod skrótem XGD (+10,7% do 74,65 kanad. $). Barrick Gold, z najwyższym udziałem w indeksie wynoszącym 23,5%, wzrosły o 6,9% do 32,08 kanad. $. Goldcorp, z udziałem wynoszącym 20,5%, wzrosły o 10% do 34,19 kanad. $. Również znaczące wzrosty kursów odnotowały Kinross Gold (+13,4% do 12,80 kanad. $), Glamis Gold (+16,1% do 37,81 kanad. $), Agnico-Eagle Mines (+11,8% do 34,73 kanad. $) i Meridian Gold (+16,3% do 34,81 kanad. $). Istnieją dwa powody wzrostu ceny złota. Po pierwsze, Rezerwa Federalna USA nie publikuje już danych o podaży pieniądza M3 od 23 marca. To stwarza nowy czynnik niepewności dla rozwoju inflacji. Po drugie, zbliża się uruchomienie giełdy ropy naftowej w Iranie. Kontrakty miałyby być notowane w euro, co spowodowałoby presję na walutę USA. Aktualna cena kruszcu szlachetnego jest jednak powodem do radości dla firm złotonośnych. Ponieważ: Średnia cena 500$ za uncję jest potrzebna, aby wydobywać złoto z wykorzystaniem nakładów kosztów (koszty gotówkowe plus koszty eksploracyjne i administracyjne oraz nakłady kapitałowe). Crystallex znacząco wzrosło (+24,25% do 4,56 dolara kanadyjskiego). Spółka otrzymała zielone światło od odpowiedniego organu wenezuelskiego do przeprowadzenia studium wykonalności projektu Las-Cristinas. Od 2008 roku z kopalni złota ma być wydobywane w pierwszych latach około 300 000 uncji. Popyt był także na kopalnie produkcyjne Eldorado Gold (+23,1% do 5,60 dolara kanadyjskiego) i Kirkland Lake Gold (+15,9% do 7,30 dolara kanadyjskiego). Srebro jest notowane na 22-letnim szczycie (+9,5% do 11,70$ za uncję). Przed wprowadzeniem są fundusze ETF srebra na Amex (por. FuW nr. 24 z 29 marca). Akcje firm srebrnych kontynuowały szybki wzrost: Silvercorp (+34,1% do 19,70 dolara kanadyjskiego), Mag Silver (+23,6% do 4,35 dolara kanadyjskiego) i Western Silver (+15,9% do 26,99 dolara kanadyjskiego). Cena ropy osiągnęła dwumiesięczny szczyt. Indeks energii wzrósł o 2,5%. Również ten indeks jest notowany w formie funduszu ETF (I-Units S&P/TSX Capped Energy Index) pod skrótem XEG (+2,3% do 89,16 dolara kanadyjskiego). Cena energii jest obecnie napędzana obawą, że w czerwcu, gdy rozpocznie się sezon podróży samochodem w USA, zapasy benzyny mogą być niskie. Obecnie poziom zapasów nie powinien być malejący; zapasy spadły jednak w tym tygodniu o 5,3 mln baryłek, odnotowując najbardziej znaczący spadek od sierpnia. Amerykańskie rafinerie pracują tylko na poziomie około 87% ze względu na rozległe prace konserwacyjne (w zeszłym roku 91,1%). Powyżejprzeciętnie wzrosły wartości juniorów, takich jak Blackrock Ventures (+12,6% do 14,25 dolara kanadyjskiego) i UTS Energy (+10,4% do 7,21 dolara kanadyjskiego). Miedź i cynk osiągnęły ponownie nowe szczyty. W tych segmentach również błyszczeli juniorzy, tak jak Taseko Mines (+29,5% do 2,68 dolara kanadyjskiego). Spółka planuje zbudowanie zakładu koncentracyjnego, który mógłby zwiększyć produkcję miedzi z 70 mln funtów do 100 mln funtów do 2008 roku. Ponadto koszty będą obniżone. Wzrost zanotowały także Quadra Mining (+14,2% do 9,25 kanad. $) i First Quantum (+12,6% do 49,34 kanad. $). Heinz Isler NBF International, Genewa ************************************************** ********** Myślę, że na razie nie powinno się... Co o tym myślisz? Być może spółki będą ponownie interesujące od połowy kwietnia. Prezentacja wyników Goldie jest zaplanowana na początek/połowę maja. Pozdrawiam, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata