Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: INEAS - co dalej?

Napisany przez Arne Bender
To będzie więc rachunek za składki w najwyższym segmencie cenowym. Holenderski bezpośredni dostawca ubezpieczeń samochodowych INEAS jest niewypłacalny. Co gorsza, nikt nie wie, jak powinni działać obecni ubezpieczeniobiorcy lub czy w ogóle mogą działać. Możliwe jest wypowiedzenie umowy, mówi Stowarzyszenie Ubezpieczonych. Inne strony informują, że obecna sytuacja jest unikatowa w Niemczech i dlatego nie istnieje plan postępowania. Nikt nie wie, czy przysługuje prawo do specjalnego rozwiązania umowy. BaFin mówi: Nie. Czy można zwrócić składki i zawrzeć nową umowę ubezpieczeniową? Czy można po prostu zrezygnować z rejestracji pojazdu i ponownie zarejestrować?

Napisany przez Gerd
Cześć Dobre pytanie dla wszystkich zainteresowanych. Niestety nie można odpowiedzieć tak szybko. Dodatkowo, INEAS jest holenderską firmą. Jestem zdania, że tu obowiązuje szczególne prawo do wypowiedzenia umowy. Ochrona ubezpieczeniowa faktycznie już nie istnieje. W przypadku szkód komunikacyjnych może dojść do żądań zwrotu nawet do 2500€. Szkody komunikacyjne pełne i częściowe nie będą już wypłacane. Jednak INEAS nie akceptuje prawa do szczególnego wypowiedzenia umowy. Oznacza to, że jeśli chcę zmienić ubezpieczenie, nie dostanę nowej umowy, ponieważ ta stara w INEAS nadal istnieje. Teraz można usiąść zrelaksowany i powiedzieć, że tanie ubezpieczenie jest po prostu tanie. Zła passa. Problem polega jednak na tym, że także inni, niewinni, mogą być wciągnięci w pułapkę kosztów, a mianowicie kierowcy sprawcy wypadku. W Niemczech wszystko jest uregulowane poprzez paragrafy, tylko nie taki przypadek i zainteresowani pozostają w zawieszeniu. Wydaje się, że na razie jedyną alternatywą jest wyrejestrowanie i ponowne zarejestrowanie pojazdu. Nawet jeśli to kosztuje.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, to, co zamierzam tutaj zrobić, jest dla mnie jasne! Ale nie mogę tutaj wydać tej rekomendacji. Tyle mogę powiedzieć, że przedostatnie zdanie pytającego jest w zarysie niezłe. Pozdrawiam mike

Napisany przez Gerd
Cześć Oprócz Ineas, także Ladycaronline jest niewypłacalny. Pomimo braku ochrony ubezpieczeniowej, wypowiedzenie nie jest możliwe. Ochrona ubezpieczeniowa kończy się o północy, 30 września 2010. Następnie ubezpieczeniobiorcy muszą szukać nowego ubezpieczenia. Osoba, która zrobi to z wyprzedzeniem, postępuje rozsądnie.

Napisany przez Felix29
Zgodnie z moją wiedzą, teraz zdecydowanie warto szybko zmienić ubezpieczenie!

I to aż do dziś, tak jak się poinformowałem. Dla większości czytelników prawdopodobnie za późno, aby działać. A ubezpieczenie bezpośrednie S wydaje się pomagać w przypadkach szkód, jeśli się tam przeniesiesz. Czysty interes własny czy prawdziwa, użyteczna oferta? Niestety nie przeczytałem całego komunikatu prasowego dotyczącego kasy oszczędnościowej, jeśli kogoś to interesuje: ubezpieczenie samochodu - Zaoszczędź do 270 EUR rocznie na GELD.de!! | Geld.de (poprzez Mouseover) Szczególna korzyść dla zmieniających: Klient Ineas, który w tym roku miał obowiązek zapłaty szkody Kasko, która nie została mu zwrócona ze względu na sytuację finansową Ineas, będzie uwolniony przez S-Direkt od zwykłego obniżenia poziomu uszkodzenia Tam również napisano, że początkowo proklamowana kwota kapitału własnego w wysokości 2500 euro w przypadku szkody nie istnieje. No cóż ...

Napisany przez PI112
Cześć, mam trudności ze znalezieniem komunikatu prasowego pod linkiem, Panie Bender. Wyświetla się tylko kalkulator porównywania. Ponadto powszechną praktyką jest rezygnacja z obniżenia klasy zniżek w przypadku szkody, za którą nie było wypłacone żadne odszkodowanie. Klasa zniżek jest obniżana tylko wtedy, gdy następuje wypłata. Pozdrowienia, Chris

Właściwie nie widzę problemu. Już na początku się wypowiedziałem. Ubezpieczyciel nie dostałby ode mnie ani centa składki. Całkowicie mi obojętne, czy to wypowiedzenie jest ważne, czy nie. Jestem już dawno ubezpieczony gdzie indziej. Pozdrawiam Mike

Przycisk Mouseover (INEAS w potrzebie) - napisałem to tylko w nawiasach. To było również moje pytanie, czy przejście do S-Direkt ma w tym konkretnym przypadku jakąś korzyść dla klientów INEAS, czy po prostu prowadzona jest tutaj reklama z typowymi warunkami handlowymi.

Napisany przez Gerd
Cześć Mike Niestety nie jest to takie proste. Kurator upadłości odzyskuje niezapłacone składki, ponieważ umowa nadal ma moc prawną. Można się odwołać od tej decyzji, ale bez perspektyw na sukces.

Napisany przez neugierig
Arne Bender pisze: To chyba rachunek za składki w najwyższej półce cenowej. ..... Czy można po prostu zdezaktywować i ponownie zarejestrować samochód?
Jeśli sprzedajesz swój samochód, masz specjalne prawo do wypowiedzenia umowy z powodu zniknięcia ryzyka. Zmiana tylko właściciela na pewno nie zadziała, ponieważ chcesz dalej ubezpieczać pojazd, a to z tą samą klasą zniżek, co w przypadku INEAS. Jeśli teraz będziesz ponownie ubezpieczycielem w nowym towarzystwie, nowe towarzystwo zapyta INEAS o Twoją klasę zniżek. Dochodzi do intensywnej wymiany danych, w tym numeru identyfikacyjnego pojazdu. Dzięki temu INEAS może zobaczyć, że dokonałeś tylko zmiany właściciela i chcesz ponownie ubezpieczyć ten sam samochód. W rezultacie poinformują nowe towarzystwo, że mają starsze prawa do umowy i prześlą nowy eVB do urzędu rejestracyjnego. Oczywiście nie ujawnią Twojej klasy zniżek. Więc nie jest to takie proste. Ale nie mogę pójść dalej w tej kwestii. Być może istnieją rozwiązania! Może wpadnie Ci coś do głowy, jak tu spojrzysz! Pozdrowienia, frank ____________________________ Wskazówki ubezpieczeniowe 1A

Napisany przez Gerd
Cześć Jeśli wyrejestruję pojazd, a moja żona go ponownie zarejestruje, będzie to zmiana właściciela. W tym momencie mogę zmienić ubezpieczenie. Nie muszę sprzedawać mojego pojazdu. Nie wiem, kto wpada na takie dziwne pomysły.

Napisany przez neugierig
W AKB pod G 2.5. jest napisane, że: Jeśli sprzedasz pojazd lub zostanie on zlicytowany przymusowo, umowa ubezpieczenia przechodzi na nabywcę zgodnie z G.7. Nabywca ma prawo wypowiedzieć umowę w ciągu miesiąca od nabycia, a w przypadku braku świadomości istnienia ubezpieczenia w ciągu miesiąca od momentu jego poznania. Nabywca może określić, czy umowa ma się zakończyć natychmiastowo, czy też po upływie okresu umowy. Nie ma tam mowy o zmianie właściciela jako podstawie prawa do wypowiedzenia umowy, a jedynie o sprzedaży. Jest jasne, że zmiana właściciela nie upoważnia do specjalnego wypowiedzenia umowy! To, że zmiana właściciela między mężczyzną a kobietą jest często wykorzystywana w ten sposób, nie czyni tego jeszcze zgodnego z prawem. A jeśli już udzielamy tu laikom rady w ten sposób, to przynajmniej powinniśmy starać się uczynić je zgodnymi z prawem. Jeśli poprzednia firma cokolwiek podejrzewa, to koniec z zmianą ubezpieczyciela. Innego sposobu na specjalne wypowiedzenie nie ma. Pozdrowienia, frank ____________________________ Porady ubezpieczeniowe 1A

Napisany przez Gerd
Cześć Teraz robi się jednak krypticznie. Jeśli już rzucają się państwo paragrafami, to muszą też prawidłowo czytać. Co to jest zmiana właściciela? Powiedziałem, żeby pojazd odrejestrować, a następnie ponownie zarejestrować na partnera. W tym przypadku znikające jest ubezpieczone ryzyko, a ubezpieczenie kończy się w dniu odrejestrowania. Nie wiem, co w tym miałoby być nielegalne.

neugierig pisze: Ja......... I skoro już doradzamy tu amatorom, to przynajmniej powinniśmy starać się, aby było to zgodne z prawem.........
Których amatorów masz na myśli, panie neugierig ? W sumie przecież wszystko zostało wyjaśnione. Pozdrawiam mike

Napisany przez neugierig
Mike Spezi pisze: Których amatorów masz na myśli, Panie ciekawski ? W sumie przecież wszystko zostało już wyjaśnione. Pozdrawiam Mike
Początkowo Arne Bender. Tylko teraz nie jestem już pewien, czy nie ma jeszcze innych. Pozdrowienia, frank ____________________________ Wskazówki ubezpieczeniowe 1A

Napisany przez neugierig
Gerd pisze: Cześć Teraz robi się krypticznie. Jeśli już rzucają się na ciebie z paragrafami, musisz też czytać dokładnie. Co to znaczy zmiana właściciela? Powiedziałem, że należy wyrejestrować pojazd, a następnie ponownie zarejestrować na partnera. Wtedy ryzyko ubezpieczenia zanika, a ubezpieczenie kończy się w dniu wyrejestrowania. Nie wiem, co tu byłoby nielegalne.
No dobrze, teraz wróćmy do podstaw. Pan Bender pyta: Czy można po prostu zarejestrować i ponownie zarejestrować samochód? Następnie starałem się wyjaśnić, że samodzielna zmiana właściciela zdecydowanie nie działa i nawet uzasadniłem dlaczego. Zdarzało się, że ludzie próbowali tego robić i spadali na nos. A ponieważ w warunkach polisy napisane jest zbyć, użyłem tego terminu, ponieważ w końcu tylko na to można się powołać, a nie na coś, co uważasz za to samo. Nie wymyśliłem warunków ani obowiązującego prawa. Po prostu tak jest. Oczywiście można też sprzedać swój samochód swojej żonie. Nic nie stoi temu na przeszkodzie. Jeśli jednak uważasz, że twoja żona będzie właścicielem i pozostaniesz osobą ubezpieczającą, bo być może nie chcesz przenosić swojej klasy bonusowej lub twoja żona nie ma jeszcze wystarczająco długo prawa jazdy, a twoja klasa bonusowa by zniknęła. W takim przypadku twoje poprzednie ubezpieczenie nie będzie się tym przejmowało. I na to chciałem zwrócić uwagę. Nic więcej. I jak już wspomniałem, nie wiem, gdzie i jakim specjalistą jesteś, ale wyrejestrowanie i ponowna rejestracja nie są wystarczająco konkretne dla laika jako informacja. Być może można by założyć pewną wiedzę w tle, gdy dwaj specjaliści od ubezpieczeń rozmawiają na ten temat. Jednak wątpię, czy pan Bender zalicza się do nich. W takim razie nie zwróciłby się tutaj o radę. A laik mógłby z łatwością dojść do wniosku, że wystarczy dokonać tylko zmiany właściciela. Dlatego nie wystarczy powiedzieć, że Wyrejestrowanie i Zarejestrowanie jest dobre. Tak więc, Gerd, mam nadzieję, że teraz także to do Ciebie dotarło. I to wcale nie jest krypticzne, naprawdę nie jest. Raczej podstawy ubezpieczeń samochodowych Pozdrawiam frank ____________________________ Wskazówki ubezpieczeniowe 1A

Napisany przez Gerd
Dziękuję za darmową lekcję. Świadomie powiedziałem, że chcę się wylogować i zalogować na inną osobę. Oczywiście musi również zmienić się numer polisy. Przepraszam, że założyłem to wcześniej.

Napisany przez Steffen
Powracając do pytania: kiedy pierwsze oznaki niewypłacalności pojawiały się w prasie, złożyłem wypowiedzenie ubezpieczenia za pośrednictwem wzoru listu od stowarzyszenia konsumenckiego za pośrednictwem listu poleconego ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru i natychmiastowo wycofałem zgodę na obciążanie mojego konta. Dodatkowo online zmieniłem moje dane konta na 000000 00000. Następnie natychmiastowo zawarłem nową umowę z HUK z klasy SF Ineas, potwierdzoną ostatnim rachunkiem. To wszystko! Do tej pory nie usłyszałem już nic od nich. Pozdrowienia, Steffen

Napisany przez neugierig
Cześć Steffen, jestem również ciekaw, jak zakończy się Twoja rezygnacja. Wierzę, że wypowiedzenie z ważnego powodu zgodnie z § 314 BGB jest uzasadnione. Niestety może się zdarzyć, że syndyk upadłości nie będzie dbał o interesy Klientów i odmówi potwierdzenia klasy SF dla wypowiedzenia, a zwłaszcza dla nowej spółki następczej. W takim przypadku dotkniętym pozostaje jedynie droga sądowa lub sprzedaż, co zostało szeroko omówione w wątku. Jeśli Ineas rzeczywiście odmówi wypowiedzenia, zalecam podjęcie tej decyzji, ponieważ nie ma tam nic do odmowy. Natomiast proces sądowy może potrwać długo i zawsze istnieje ryzyko. Przy sprzedaży należy zwrócić uwagę, że nabywca musi być krewnym pierwszego stopnia, dziadkowie i żona również się liczą. Jest to istotne, ponieważ w przeciwnym razie nie będziesz mógł przenieść klasy SF. I co najważniejsze, nabywca powinien posiadać uprawnienia do prowadzenia pojazdu przez możliwie długi czas, taki sam jak wysoka jest Twoja klasa SF. Przykład: masz klasę SF 10, więc nabywca powinien mieć uprawnienia do prowadzenia pojazdu przez 10 lat. Ponieważ klasa SF jest uznawana tylko w takiej wysokości. Jeśli wciąż potrzebujesz pomocy, poszukaj dobrego agenta ubezpieczeniowego. Możesz również się do mnie odezwać. Mail oczywiście również. Powodzenia. Pozdrawiam, frank ____________________________ Wskazówki ubezpieczeniowe 1A

Napisany przez Steffen
@neugierig: Uważam, że sprawa jest jasna!! HUK potwierdziła mój kontrakt z odpowiednim stopniem zniżki SF; niech Holendrzy zostaną tam, gdzie ziemia jest płaska Ponieważ ubezpieczenie zawsze pobiera składki kwartalnie, a ja zrezygnowałem z niego przed zakończeniem trzeciego kwartału (i nie dawałem im ani grosza w tak krótkim czasie), Ineas (lub syndyk) powinni ode mnie zażądać składki za czwarte kwartał....... Niestety, w przypadku klientów, którzy zawsze płacili za cały rok z góry, pieniądze są przepadłe! (tak mi się wydaje) Moim prezentem dla Ineas było około 30€ ..., w ciągu dwóch tygodni zaoszczędziłem te pieniądze na paliwie, wracając do pracy rowerem (25 km w jedną stronę)

Napisany przez Gerd
Cześć Steffen Interesujące, że ktoś się odezwał, kto był ubezpieczony w Ineas lub jest. Oczywiście HUK najpierw uznaje Twoje informacje. Następnie jednak zostanie zapytane Ineas, czy informacje te odpowiadają rzeczywistości. Jeśli Ineas nie udzieli podobnej odpowiedzi, zostaniesz ponownie sklasyfikowany. Prawdopodobnie na poziomie 85%. Administrator masy upadłościowej, który teraz działa tam, musi najpierw przeprowadzić inwentaryzację. Następnie będzie ściągał zaległe składki. W razie potrzeby za pośrednictwem komornika. To może trwać nawet rok. Powinieneś mieć potwierdzenie wypowiedzenia przez Ineas. Wszystko inne jest na granicy.

Napisany przez Steffen
Gerd: HUK potwierdziła moją klasę bonusową. Przedstawiłem całą korespondencję z INEAS do HUK. Oczywiście nie otrzymałem potwierdzenia wypowiedzenia od INEAS (już potrzebowali 1,5 tygodnia na przyjęcie wypowiedzenia listem poleconym z potwierdzeniem odbioru). Teraz wysyłam im ponowne pismo, informujące że brak odpowiedzi jest równoznaczny z potwierdzeniem wypowiedzenia.... Pozostaje ciekawe :-)) AKTUALIZACJA... skopiuję tutaj tekst od INEAS... 1. Wygaśnięcie ubezpieczenia: 31 sierpnia 2010 Na mocy tego pełnomocnictwa wypowiadamy niniejszym wszystkie ubezpieczenia samochodowe na dzień 31.08.2010, o godzinie 24:00. Od tego momentu nie ma już ochrony ubezpieczeniowej w Ineas. Dotyczy to również przypadku, gdy umowa ma inną datę wygaśnięcia i składka ubezpieczeniowa za okres po 31.08.2010 została już uiszczona Mam zatem moje potwierdzenie wypowiedzenia!!!!!! Dla mnie ta sprawa jest zakończona.!!

Napisany przez Gerd
Cześć Steffen To jest poprawne. Tutaj nic nie może się stać. W twoim wpisie zabrzmiało to trochę inaczej. Dlatego moje wyjaśnienia.

Napisany przez Jasmin
Zmiana ubezpieczenia jest łatwiejsza do powiedzenia niż zrobienia. Znajdujesz się w relacji umownej i nie jest tak łatwo ją przerwać. Wydaje mi się, że muszę poczekać rok, zanim będę mógł zmienić lub rozwiązać umowę z moim ubezpieczeniem.

Napisany przez ADMCI4
Mam pytanie dotyczące mojego ubezpieczenia samochodu: W październiku 2009 roku kupiłem nowy samochód i w tym samym czasie zmieniłem ubezpieczyciela z Ineas na inny. Oczywiście wszystkie podane wtedy informacje dotyczące klas SF były prawdziwe. Teraz dostałem wczoraj pismo od mojego obecnego ubezpieczyciela, że nie udało im się zweryfikować danych z poprzedniego ubezpieczyciela, czyli Ineas. Teraz mam dostarczyć dokumenty potwierdzające moje kategorie zniżek, w przeciwnym razie zostanę sklasyfikowany w klasie 0. Czy to jest zgodne z prawem? Między zawarciem umowy a upadkiem Ineas minęło wystarczająco dużo czasu, żeby pozyskać te dane, gdyż było to wtedy możliwe. Nie posiadam już żadnych dokumentów od Ineas. Co mam teraz zrobić?

Napisany przez Gerd
Cześć Twoje ubezpieczenie postępowało prawidłowo. Oczywiście dziwne jest, że Twoje ubezpieczenie przez 1 rok mało lub nic nie zrobiło, aby porównać dane. Dostanie informacji od Ineas dzisiaj jest z pewnością trudne, ale nie niemożliwe. Teraz jednak kontaktowym punktem jest syndyk. Wątpię, czy Twoje ubezpieczenie podejmie trud zdobycia tej informacji. Czasami groźba wypowiedzenia umowy pomaga. Pomocny może być tutaj prawnik. Ale to się wiąże z kosztami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata