Gerd pisze:
Cześć
Teraz robi się krypticznie. Jeśli już rzucają się na ciebie z paragrafami, musisz też czytać dokładnie. Co to znaczy zmiana właściciela? Powiedziałem, że należy wyrejestrować pojazd, a następnie ponownie zarejestrować na partnera. Wtedy ryzyko ubezpieczenia zanika, a ubezpieczenie kończy się w dniu wyrejestrowania. Nie wiem, co tu byłoby nielegalne.
No dobrze, teraz wróćmy do podstaw.
Pan Bender pyta: Czy można po prostu zarejestrować i ponownie zarejestrować samochód?
Następnie starałem się wyjaśnić, że samodzielna zmiana właściciela zdecydowanie nie działa i nawet uzasadniłem dlaczego.
Zdarzało się, że ludzie próbowali tego robić i spadali na nos. A ponieważ w warunkach polisy napisane jest zbyć, użyłem tego terminu, ponieważ w końcu tylko na to można się powołać, a nie na coś, co uważasz za to samo. Nie wymyśliłem warunków ani obowiązującego prawa. Po prostu tak jest.
Oczywiście można też sprzedać swój samochód swojej żonie. Nic nie stoi temu na przeszkodzie. Jeśli jednak uważasz, że twoja żona będzie właścicielem i pozostaniesz osobą ubezpieczającą, bo być może nie chcesz przenosić swojej klasy bonusowej lub twoja żona nie ma jeszcze wystarczająco długo prawa jazdy, a twoja klasa bonusowa by zniknęła. W takim przypadku twoje poprzednie
ubezpieczenie nie będzie się tym przejmowało. I na to chciałem zwrócić uwagę. Nic więcej.
I jak już wspomniałem, nie wiem, gdzie i jakim specjalistą jesteś, ale wyrejestrowanie i ponowna rejestracja nie są wystarczająco konkretne dla laika jako informacja. Być może można by założyć pewną wiedzę w tle, gdy dwaj specjaliści od ubezpieczeń rozmawiają na ten temat. Jednak wątpię, czy pan Bender zalicza się do nich. W takim razie nie zwróciłby się tutaj o radę. A laik mógłby z łatwością dojść do wniosku, że wystarczy dokonać tylko zmiany właściciela. Dlatego nie wystarczy powiedzieć, że Wyrejestrowanie i Zarejestrowanie jest dobre.
Tak więc, Gerd, mam nadzieję, że teraz także to do Ciebie dotarło. I to wcale nie jest krypticzne, naprawdę nie jest. Raczej podstawy ubezpieczeń samochodowych
Pozdrawiam
frank