Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pytanie dotyczące umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe

Napisany przez User990
Cześć, potrzebuję porady dotyczącej umowy oszczędnościowej budowy. Posiadam umowę oszczędnościową budowy zawartą w 2003 roku na sumę 16 000€ w firmie Schwäbisch Hall, typ rendite z oprocentowaniem 2,5%. Do dziś oszczędziłem w niej około 7300€. Niedawno odziedziczyłem 7500€, które chciałbym bezpiecznie ulokować. Dlatego moje pytanie brzmi, czy jest możliwe prawie całkowite zasilenie takiej umowy oszczędnościowej? Ponieważ umowa pochodzi z 2003 roku, jest zupełnie swobodna jeśli chodzi o wykorzystanie środków. Czy wpłata 7500€ jako jednorazowa wpłata spowoduje zwiększenie wartości umowy oszczędnościowej z 16 000€ do 15000€, które będą oprocentowane 2,5% (obecna stopa oprocentowania ruchoma między 1,00 a 1,3%)? Nie jestem pewny, czy jest możliwe niemal całkowite zasilenie takiej umowy zwykle bowiem wymaga się oszczędzania 50% + pożyczka (której jednak nie potrzebuję). Nie chciałbym pytać o to w banku, ponieważ podejrzewam, że bardziej zależałoby im na sprzedaniu mi nowej umowy lub czego innego. Pozdrawiam i dziękuję użytkownik996

Napisany przez Empfehler
Oczywiście możesz wpłacić tę kwotę na konto. 50% oznacza tylko, że miałbyś prawo do otrzymania kredytu hipotecznego. Ale wydaje mi się, że z tym oprocentowaniem inwestycja ta jest zbyt mała. Od 2002 roku (wprowadzenie euro) ceny najważniejszych produktów konsumpcyjnych wzrosły o co najmniej 100%. Oznacza to roczną inflację na poziomie 8-9% (gaz, paliwo, prąd, żywność, itp.). Nie jestem pewien, czy lokaty w kasach oszczędnościowo-budowlanych są naprawdę bezpieczne, ponieważ pieniądze są inwestowane tylko w obligacje państwowe. Poza tym trudno znaleźć pewność co do długoterminowego istnienia naszego euro po ostrzeżeniu z maja (Grecja, Hiszpania, Portugalia itp.). Mój sugestia: Jeśli nie potrzebujesz już własnej nieruchomości, zainwestuj tę kwotę w mieszkanie (wartość rzeczowa) i zostaniesz wynajmującym bez ryzyka kredytowego! Jak to zrobić? Po prostu zoptymalizuj swój kredyt budowlany. Wybierz inny pakiet: wpłać 16 000 € i najpóźniej po 12 miesiącach możesz zakupić mieszkanie o wartości do 80 000 € i wynajmować je bez ryzyka. Ponieważ pozostałe pieniądze nie są udzielane w formie pożyczki, nie musisz się zadłużać. Dzięki temu osiągniesz minimalny zwrot z inwestycji wynoszący ponad 8%!

Napisany przez Mike Spezi
Empfehler pisze: Jak to zrobić? Po prostu zoptymalizuj swój kontrakt oszczędnościowy mieszkaniowy. Wybierz inny pakiet: wpłać 16 000 €, a po najwyżej 12 miesiącach będziesz mógł kupić mieszkanie do 80 000 € i wynająć je bez ryzyka. Ponieważ resztę pieniędzy otrzymasz nie jako kredyt i nie będziesz musiał dłuższyć. Dzięki temu uzyskasz minimalny zwrot inwestycji ponad 8%!
Cześć Empfehler, Chciałbym teraz bliżej wyjaśnić ostatni fragment twojego postu. Zwłaszcza skąd pochodzi minimalny zwrot inwestycji wynoszący 8%. Pozdrowienia Mike

Napisany przez C. Andreas
Cześć, potrzebuję porady dotyczącej umowy oszczędnościowej mieszkaniowej. Posiadam umowę oszczędnościową mieszkaniową z 2003 roku na kwotę 16.000€ w Schwäbisch Hall, rodzaj rentowność z oprocentowaniem 2,5%. Do tej pory oszczędziłem w niej około 7300€. Niedawno odziedziczyłem 7500€, które chciałbym bezpiecznie zainwestować. Dlatego moje pytanie brzmi, czy jest możliwe prawie całkowite zasilenie takiej umowy oszczędnościowej? Ponieważ umowa pochodzi jeszcze z 2003 roku, jest ona całkowicie swobodna pod względem korzystania z pieniędzy. Czy wpłacenie 7500€ jako jednorazowa wpłata spowoduje, że w ramach tej umowy oszczędnościowej kwota wyniesie prawie 15000€ z 16.000€, które będą oprocentowane w wysokości 2,5% (aktualna stawka TG wynosi 1,00-1,3%)? Nie jestem pewien, czy można prawie w całości wypełnić taką umowę od strony finansowej — zazwyczaj uznaje się za normalne oszczędzanie 50% + pożyczka (ale ja nie potrzebuję pożyczki). Nie chcę pytać o to w banku, ponieważ, sądzę, że bardziej będą próbowali wcisnąć mi nową umowę lub coś innego. Pozdrowienia i dzięki user996 Cześć, Możesz wpłacić do kwoty oszczędnościowej mieszkaniowej do Hall, nie więcej. W twoim przypadku aż do kwoty oszczędnościowej mieszkaniowej 16.000 euro. Możesz wtedy uzbierać odsetki. Rentowność typu A z 2003 roku ma podstawową stopę oprocentowania 2,5%, ale dochodzi do tego jeszcze premia 1,5%. Oznacza to, że masz pewne 4%. W żadnym wypadku nie powinieneś przyjmować przydziału, lepiej przyjąć go dopiero wtedy, gdy będziesz potrzebował swoich pieniędzy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata