Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy powinienem wziąć ten kredyt?

Napisany przez IggySmile
W zeszłym roku wziąłem kredyt w Sparkasse w wysokości 13.000,-. Oprocentowanie nominalne wynosi 11,34%, a oprocentowanie roczne efektywne (początkowe) wynosi 12,61%. Płacę więc prawie 7000,- tylko odsetek. Teraz sprawdziłem kredyt w Barclays. Mogę dostać kredyt w wysokości 26.000,-. Ten kredyt ma stałe oprocentowanie w wysokości 5,71% i efektywne oprocentowanie roczne wynoszące 5,29%. Tak więc płacę tam tylko 5000,- odsetek. Dzięki temu mógłbym spłacić mój inny kredyt oraz zrównoważyć moje przekroczone saldo (Dispo), które wynosi 4.600,-. Obliczenia wyglądają następująco: 26.000,- -13.000,- stary kredyt -4.600,- przekroczone saldo (Dispo) ---------------------- = 8.400,- do dyspozycji. Teraz tło sprawy jest następujące: Obecnie jestem na studiach dualnych, ale już mam pisemne potwierdzenie zaliczenia. Gdy skończę (w maju przyszłego roku), otrzymam wynagrodzenie początkowe w wysokości 2100,- zamiast obecnych 1100,- (netto). Ale teraz potrzebuję pieniędzy, dlatego chciałbym przeżyć miesiące do maja przyszłego roku z pozostałymi 8400,-. Planuję spłacać kredyt w wysokości 369,60 co miesiąc oraz brać jeszcze 500,- na życie z pozostałej kwoty. Więc co miesiąc od 8400,- odejdzie 369,60 = 9 miesięcy, co idealnie pasuje do maja, gdy skończę naukę. Mam 21 lat i niezbyt wiele wiem o finansach, oprocentowaniu itp. Dla mnie to brzmi teraz logicznie i prosto. Ale co o tym sądzicie? Dla mnie ważne jest poznanie innych opinii. Być może przeoczyłem jakiś haczyk? Dziękuję za poświęcenie czasu na przeczytanie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata