- wt lut 21, 2006 7:51 am
Jakoś już o tym tytule mówiono na tym forum. Szukałem, ale nie znalazłem żadnego wpisu. :lol: Cybercrash ogłosił kiedyś zakup. Dla mnie jedna z najbardziej solidnych spółek w SMI. Doskonały, łatwy do zrozumienia produkt, lider na rynku światowym, dobre zarządzanie, dobra dywidenda. Kursy rosną od lat bez załamania. Trwają programy skupu akcji. Dywidendy są zawsze zwiększane. Bardzo chciałbym mieć ich więcej w portfelu. Dzisiaj po wynikach przed rynkiem trochę lekko w dół. Sprzedaj na dobre wieści. Ale kto teraz sprzedaje, na pewno się myli. Pozdrowienia, Rich
Givaudan zwiększa zyski o 21 procent
Genewa. AP/baz. Genewski koncern ds. zapachów i aromatów Givaudan zakończył ubiegły rok zdecydowanym wzrostem zysków po finiszowym sprintem. Zysk netto wzrósł o 21 procent w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając 406 milionów franków - poinformowała firma we wtorek. To przewyższyło oczekiwania analityków finansowych.
Obroty wzrosły o 3,6 procent, osiągając 2,778 miliarda franków; w walutach lokalnych sprzedaż wzrosła o 2,5 procent. W pierwszym półroczu 2005 r. Givaudan zgłosił spadek obrotów i zysków. Do udanego zakończenia roku przyczyniły się także wyniki finansowe. Akcjonariusze otrzymają o 8 procent wyższą dywidendę w wysokości 17,60 franka za akcję. Givaudan jest optymistyczny co do roku bieżącego, dążąc do obrony wiodącej pozycji na rynku i osiągnięcia dobrego wyniku.