Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Sparkasse kontra CortalConsors

Napisany przez Sonicx
Cześć, właśnie otrzymuję wypłatę kwoty w kilku tysiącach euro i zastanawiam się, czy zainwestować ją w fundusz nieruchomości Sparkasse. Niestety z opłatą za emisję w wysokości 5,26% oraz opłatą zarządzania w wysokości 0,70% i opłatą za prowadzenie depozytu w wysokości 0,05%, wydaje mi się to zbyt wysokie. Mogę za połowę tych kosztów uzyskać fundusz mieszany w Cortalconsors. Ponadto doradca powiedział mi, że jeśli przeniosę środki, które mam w funduszu Deka, do innego banku, będę musiał zapłacić karę. Wydaje mi się to bardzo nieuczciwe i krętackie, ale nie jestem pewien, czy to powszechne praktyka... Będę wdzięczny za informacje...

Napisany przez EuroPaule
Sonicx pisze: dostaje teraz wypłacone kilka tysięcy euro i zastanawiam się, czy zainwestować je w fundusz nieruchomości Sparkasse.
Cześć, 1. ważna informacja: Fundusze zawsze z s na końcu, nawet jeśli jest tylko jeden. W przeciwnym razie będzie to podstawa zupy lub sosu albo to z tyłu w samochodzie. Cytat od Sonicx Niestety z opłatą 5,26% i prowizją zarządczą 0,70%, a także opłatą za prowadzenie konta w wysokości 0,05%. Wydaje mi się to za wysokie, mogę otrzymać w Cortalconsors fundusz mieszany za połowę kosztów. 2. Nigdy nie wybieraj funduszu na podstawie kosztów jako najważniejszego kryterium. Sprawdź koszty dopiero wtedy, gdy dwa fundusze są w innych aspektach absolutnie porównywalne. 3. Fundusze nieruchomościowe i mieszane to dwie zupełnie różne rzeczy. Dowiedz się, czego naprawdę chcesz i jakie cele inwestycyjne najlepiej osiągniesz. 4. Na razie poczekaj z inwestowaniem w fundusze nieruchomościowe. Mogą nadchodzić poważne zmiany w przepisach prawa, które mogą całkowicie zmienić charakter tej inwestycji. Cytat od Sonicx Ponadto doradca powiedział mi, że jeśli przeniosę środki, które mam w funduszu Deka do innego banku, muszę zapłacić obniżkę. Wydaje mi się to bardzo podejrzane i niesprawiedliwe, ale nie jestem pewien, czy to powszechna praktyka... 5. To nie doradca, to sprzedawca. Przeczytaj tutaj: Doradztwo bankowe w Niemczech – Długa historia pełna nieporozumień | finanzdeutsch 6. Fundusze można przenieść bezpłatnie z jednego konta na drugie wewnątrz Niemiec. Jednak przez ostatnie 20 lat nie wymyśliłem żadnego zrozumiałego powodu, dla którego inwestor potrzebowałby Deka lub jeden z ich funduszy. Przed inwestowaniem mocno się tym zajmij. Wiedza to najlepsza inwestycja! Zainwestuj dopiero wtedy, gdy będziesz znać się na finansach tak dobrze, jak gdybyś kupował nowe urządzenie do swojego najważniejszego hobby za dużo pieniędzy..... . Bądź ostrożny! EuroPaule

Napisany przez Sonicx
Po pierwsze, dziękuję za odpowiedź, Europaule. Chcę to ulokować na dłuższy czas. Ktoś, kto zna się na funduszach, doradził mi zainwestowanie w M&G Global, ponieważ w ciągu ostatnich 20 lat ten fundusz miał najlepszy zwrot, jest funduszem mieszany (o ile wiem, oznacza to najmniejsze ryzyko) i kosztuje tylko połowę opłaty manipulacyjnej. Na CortalConsors oferowane są odsetki na konto bieżące, co oczywiście budzi moje zainteresowanie - dlaczego moje bank tej usługi nie oferuje? Założyłem tam konto, aby zobaczyć, czy działa to tak, jak sobie to wyobrażałem. Proszę, popraw mnie ponownie ze względu na moje braki w wiedzy, ale zastanawiam się nad tym od kilku dni, a temat ten jest dla mnie bardzo trudny, ponieważ mam poczucie nieufności do wszystkiego, zwłaszcza do mojego banku teraz.

Napisany przez EuroPaule
Sonicx pisze: Chcę zainwestować to długoterminowo.
Cześć, To już jest dobre. Co dla Ciebie oznacza długi okres? Jak długo na pewno możesz zdecydowanie zrezygnować z pieniędzy? Aby określić właściwy cel, ważne jest również zadanie pytania: Jakie RYZYKO jesteś gotowy podjąć (bardzo ważne)!! Jaką stopę zwrotu oczekujesz? Cytat od Sonicx Ktoś, kto zna się na FUNDUSZACH, doradził mi inwestowanie w M&G Global, ponieważ w ciągu ostatnich 20 lat miał najlepszą stopę zwrotu, jest to mieszany fundusz (według mojej wiedzy oznacza to najmniejsze ryzyko) i kosztuje tylko połowę opłaty początkowej. Jeśli miał najlepszą stopę zwrotu w ciągu ostatnich 20 lat, to Ty nic z tego nie masz. Tę stopę zwrotu osiągnęli inni. Dla Ciebie to nic nie daje. Nawiasem mówiąc, fundusz został założony w 2000 roku. Twój „znawca funduszy” wydaje się mieć nieco zaburzoną relację do liczb? Global Basics zdecydowanie nie jest funduszem mieszany (co masz z tym apostrofem?). Jest to czysty fundusz akcji. Podczas kryzysu finansowego stracił ponad 50%. Aby to odrobić, trzeba osiągnąć 100% zysku. Czy rozumiesz to jako niskie ryzyko? Global Basics to dobry fundusz, ale jego zastosowanie powinno wyglądać mniej więcej tak: Część moich pieniędzy chcę zaryzykować w globalnym funduszu akcji z naciskiem na surowce. Tutaj Global Basics wypada pozytywnie... Lub coś w tym stylu. Cytat od Sonicx W CortalConsors otrzymujesz odsetki na kontach oszczędnościowych, co mnie oczywiście zastanawia, dlaczego moje obecne bank nie oferuje tego samego? Założyłem tam konto, aby sprawdzić, czy to działa tak, jak sobie wyobrażam. To jest oferta przyciągająca. Consors na tym traci. Dlatego Twój obecny bank tego nie robi. To jest czysta akcja marketingowa. Twoje konto oszczędnościowe nie interesuje Consors tak naprawdę. Chcą, żebyś prowadził tam działalność maklerską. Jeśli chcesz korzystać tylko z funduszy (a nie inwestować w akcje itp.), to rozlicz swoje fundusze za pośrednictwem dyskontera funduszy (lub banku funduszy). Wystarczy poszukać w internecie. Tutaj nie płacisz opłaty początkowej. Cytat od Sonicx Więc, proszę mnie poprawić na podstawie mojej braku wiedzy, ale zastanawiam się nad tym od kilku dni i wciąż trudno mi się wgryźć w ten temat, bo mam dużo podejrzeń, zwłaszcza wobec mojego banku. Najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale wydaje się, że idziesz we właściwym kierunku. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Sonicx
Hmmm...może też miał na myśli 10 lat. Ale zdaję sobie sprawę, że jest to zdecydowanie niewłaściwy FUNDUSZ dla mnie. Długoterminowo rozumiem jako 10-15 lat, zazwyczaj przeznaczony na emeryturę, ponieważ wpłaciłem niewiele i teraz muszę sam siebie utrzymywać. Sprawdzę ofertę dyskontowych funduszy. Co do oferty Sparkasse: oferują mi 1-letni depozyt terminowy na 3%, z warunkiem skorzystania z funduszu DEKAIMMOBILIENEUROPA, co wiąże się z opłatą za sprzedaż w wysokości 5,26% itp. Muszę więc wziąć ten fundusz nieruchomościowy na 4-7 lat, aby uzyskać te 3% na rok. Taka jest propozycja zachęcająca.

Napisany przez ProperSoul
Cześć Sonic, jeśli naprawdę chcesz oszczędzać na emeryturę, dlaczego nie zacząć oszczędzania poprzez system rządowych ulg emerytalnych w Niemczech (Riester) albo Rürüpe? A może już to robisz? Jeśli tak, po prostu zignoruj ten tekst W każdym razie moim zdaniem, zanim zainwestujesz w fundusz, zastanów się nad planami oszczędnościowymi. Myślę, że byłoby to może bardziej sensowne i przede wszystkim mniej ryzykowne niż inwestowanie w fundusz... Ale to tylko moja opinia. W przypadku funduszy emerytalnych należy zachować dużą ostrożność. Pozdrowienia propersoul

Napisany przez Sonicx
Rürup mnie irytuje swoją niepodatnością na dziedziczenie, pieniądze płyną gdzieś nie wiadomo gdzie, gdybym nagle zmarł. Nie jestem pewien, czy to, co tam oszczędzam, wystarczy. A kto znowu najbardziej na tym zarabia? Nie mogę otrzymać ubezpieczenia na życie z powodu przewlekłej choroby (tak samo jak prywatne ubezpieczenie zdrowotne, itp.)

Napisany przez EuroPaule
Hmmm...może to oznaczało 10 lat. Ale zdaję sobie sprawę, że jest to zdecydowanie niewłaściwy FUNDUSZ dla mnie. Cześć, Byłoby błędem polegać tylko na jednym funduszu. Może jednak być dobrym elementem rozsądnej, zrównoważonej strategii. Cytat od Sonicx Długoterminowo myślę o okresie 10-15 lat, własne rzeczywiście dla emerytury, ponieważ wpłacałem niewiele i teraz muszę sam siebie utrzymywać. Dobrze. Następnie musisz określić swoją skłonność do ryzyka (jakie wahania jesteś gotów ponieść) i skomponować inwestycję, która temu sprosta. Powinieneś rozłożyć ryzyko jak najszerszej: Akcje, obligacje (papiery wartościowe o stałym oprocentowaniu) i nieruchomości jako podstawowe elementy. Chociaż obecnie nieruchomości i obligacje są ekstremalnie trudne, ale strategicznie są one potrzebne. Udział w akcjach odpowiada za ryzyko i musi być stopniowo redukowany do końca okresu (realizować zyski, gdy są, i jednocześnie redukować udział). Przykładowa struktura inwestycji (nie jest to doradztwo ani rekomendacja!!!) mogłaby wyglądać tak: Jako podstawę mógłbym sobie wyobrazić kombinację tych trzech funduszy: Może po 20% kwoty inwestycji na każdy. Dodatkowo, jeśli chcesz, być może jeszcze 20% Global Basics (ponieważ w innych funduszach mogą już być akcje, dlatego tutaj raczej z umiarem) i reszta w zasadzie w funduszu nieruchomości. Jednak poczekaj na rozwój sprawy w drugiej połowie roku. Czyli tę część pieniędzy, na przykład, trzymaj na koncie oszczędnościowym. WAŻNE: Przed inwestycją należy dokładnie zapoznać się z funduszami i zrozumieć, jaki jest ich cel! Jeśli postępowanie znacznie od niego odbiega, należy zdecydowanie zrezygnować (np. jeśli prywatny plan portfela generuje znaczne straty). Cytat od Sonicx Co do oferty Sparkasse: Oferują mi 1 rok lokaty na 3%, pod warunkiem zakupu funduszu DEKAIMMOBILIENEUROPA, który niesie ze sobą te 5,26% opłaty przy zakupie itp. Muszę więc dołączyć ten fundusz nieruchomościowy na 4-7 lat, aby otrzymać te 3% na rok. Oto oferta promocyjna. Jak słusznie zauważyłeś: oferta promocyjna. Dobrze dla kasy oszczędnościowej. Kropka. Pozdrowienia, Paul @Propersoul Chodziło o jednorazową kwotę. A może Riester / Rürup jako uzupełnienie?

Napisany przez ProperSoul
EuroPaule pisze: @Propersoul Chodziło o jednorazową kwotę. Być może Riester / Rürup jako uzupełnienie?
O, okej... rzeczywiście... przeoczyłem to... Zabezpieczenie emerytalne to absolutnie nie moja dziedzina, przynajmniej jeszcze nie

Napisany przez Sonicx
Na pewno podzielę pieniądze, do tego już doszedłem. Wczoraj zwróciłem uwagę także na Carmignac Patrimoine... Co jeszcze mnie zastanawia...co może się zdarzyć z funduszami inwestycyjnymi w nieruchomości w najbliższym czasie, co powinno skłonić do ostrożności? Słyszę wiele ostrzeżeń, ale jeszcze nie słyszałem żadnego argumentu. Dziękuję za aktywny udział. Tutaj można się wiele nauczyć Jeszcze jedno, myślę, że dobrym pomysłem byłoby wpłacanie dodatkowych oszczędności w postaci miesięcznej sumy X (nie Rürup)

Napisany przez EuroPaule
Sonicx pisze: Co mnie jeszcze zastanawia... co może się stać z funduszami inwestycyjnymi w nieruchomościach w najbliższym czasie, żeby być ostrożnym w tej kwestii? Ciągle słyszę tu jedno ostrzeżenie za drugim, ale jeszcze nie usłyszałem żadnego argumentu.
Przeczytaj to: Offene Immobilienonds: Schäuble verriegelt Immobilienfonds - Fonds - BÖRSE ONLINE i to: Abgespeckte Version: Schäuble schont Kleinanleger bei Immobilienfonds-Regulierung | FTD.de Po prostu poczekaj, aż ustawa wejdzie w życie. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Sonicx
Ach so, okay. Danke. No tak, Dekaimmobilieneuropa nie jest tym, czego się spodziewałem. Znacznie gorszy. Ach so, jeszcze jedno pytanie. Czy bank może (jak groził mi pracownik) zażądać opłaty, jeśli przeniosę całą moją Dekaertrag 4 na inne konto (konkurencji)? Czy zgodnie z prawem? Sądzę, że nie, czyż nie?

Napisany przez Sonicx
Tak, teraz mam swoją pierwszą fundusz na stronie Cortal Consors (tak to się nazywa?). Od dwóch dni widnieje status Otwarty obok funduszu. Czy ktoś wie, jak długo trwa zwykle odblokowanie funduszu dla kupującego?

Napisany przez Graufell
Kilka dni może zająć proces księgowania. Kiedyś czekałem tydzień na zaksięgowanie na moim rachunku. Jaki fundusz teraz posiadasz?

Napisany przez Sonicx
Jedną z tych, które każdy posiada, jest ta z nie do wymówienia nazwą: Carmignac Patrimoine Sprawdzę to i zajmę się kolejnymi funduszami.

Napisany przez Graufell
Każdy ma ten. Ja również. Moim zdaniem nie można się pomylić z tym. To było także to, na które musiałam czekać tydzień do zameldowania.

Napisany przez EuroPaule
Sonicx pisze: Tak, teraz mam swoją pierwszą fundusz na stronie Cortal Consors (czy to się tak nazywa?).
Nie. Mówi się kupiony lub złożony lub złożone zlecenie zakupu. Cytat od Sonicx Teraz od dwóch dni widnieje napis Status otwarty obok funduszu. Czy ktoś wie, jak długo trwa zwykle, zanim fundusz zostanie udostępniony dla kupującego? Są dwa kroki: Po pierwsze, udziały funduszu zostaną zaksięgowane na Twoim koncie. Będzie tam mniej więcej napisane: X udziałów w cenie Y euro za udział. Dla inwestora te informacje są ważne, ponieważ teraz wie, że fundusz został dla niego kupiony i jaką cenę ma. Z perspektywy banku cała transakcja zostanie uznana za sfinalizowaną dopiero wtedy, gdy pieniądze również przepłyną między bankiem a towarzystwem funduszy. Na to obowiązują różne terminy (valuta). Jeśli na przykład wynoszą one pięć dni, oznacza to, że między złożeniem zlecenia a statusem zakończono na koncie może minąć dobre tygodnie. Zachowaj spokój, biznes funduszowy nie jest dla szybkiego handlu. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Sonicx
Dziękuję za odpowiedź. Szybko zdałem sobie sprawę, że handel funduszami nie jest dla mojego pokolenia z ADHD. Pomyślałem sobie, że to nie zadziałało, to zrobię to po prostu ponownie!! Nie było już możliwe anulowanie. No nic, nie jest tak źle, przynajmniej teraz jestem mądrzejszy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata