Sonicx pisze:
Chcę zainwestować to długoterminowo.
Cześć,
To już jest dobre. Co dla Ciebie oznacza długi okres? Jak długo na pewno możesz zdecydowanie zrezygnować z pieniędzy?
Aby określić właściwy cel, ważne jest również zadanie pytania:
Jakie RYZYKO jesteś gotowy podjąć (bardzo ważne)!!
Jaką stopę zwrotu oczekujesz?
Cytat od Sonicx
Ktoś, kto zna się na FUNDUSZACH, doradził mi inwestowanie w M&G Global, ponieważ w ciągu ostatnich 20 lat miał najlepszą stopę zwrotu, jest to mieszany fundusz (według mojej wiedzy oznacza to najmniejsze ryzyko) i kosztuje tylko połowę opłaty początkowej.
Jeśli miał najlepszą stopę zwrotu w ciągu ostatnich 20 lat, to Ty nic z tego nie masz. Tę stopę zwrotu osiągnęli inni. Dla Ciebie to nic nie daje. Nawiasem mówiąc, fundusz został założony w 2000 roku. Twój „znawca funduszy” wydaje się mieć nieco zaburzoną relację do liczb?
Global Basics zdecydowanie nie jest funduszem mieszany (co masz z tym apostrofem?). Jest to czysty fundusz akcji. Podczas kryzysu finansowego stracił ponad 50%. Aby to odrobić, trzeba osiągnąć 100% zysku. Czy rozumiesz to jako niskie ryzyko?
Global Basics to dobry fundusz, ale jego zastosowanie powinno wyglądać mniej więcej tak:
Część moich pieniędzy chcę zaryzykować w globalnym funduszu akcji z naciskiem na surowce. Tutaj Global Basics wypada pozytywnie... Lub coś w tym stylu.
Cytat od Sonicx
W CortalConsors otrzymujesz odsetki na kontach oszczędnościowych, co mnie oczywiście zastanawia, dlaczego moje obecne bank nie oferuje tego samego? Założyłem tam
konto, aby sprawdzić, czy to działa tak, jak sobie wyobrażam.
To jest oferta przyciągająca. Consors na tym traci. Dlatego Twój obecny bank tego nie robi. To jest czysta akcja marketingowa. Twoje
konto oszczędnościowe nie interesuje Consors tak naprawdę. Chcą, żebyś prowadził tam działalność maklerską.
Jeśli chcesz korzystać tylko z funduszy (a nie inwestować w akcje itp.), to rozlicz swoje fundusze za pośrednictwem dyskontera funduszy (lub banku funduszy). Wystarczy poszukać w internecie. Tutaj nie płacisz opłaty początkowej.
Cytat od Sonicx
Więc, proszę mnie poprawić na podstawie mojej braku wiedzy, ale zastanawiam się nad tym od kilku dni i wciąż trudno mi się wgryźć w ten temat, bo mam dużo podejrzeń, zwłaszcza wobec mojego banku.
Najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale wydaje się, że idziesz we właściwym kierunku.
Pozdrowienia, Paule