Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Lenovo Group Ltd. WHEN giełda w Hongkongu / Frankfurt)

Napisany przez ADMCI4
Lenovo przejęło dział PC od IBM i jest partnerem Olimpiady 2008 w Chinach/Pekinie oraz 2006 w Włoszech/Turynie. https://www.pc.ibm.com/ww/lenovo/investor_relations.html https://www.lenovo.com/de/de/ LENOVO Group Ltd. (HONGKONG) Kursstand: 3.15 HK-$ (dolar hongkoński) Wzrost akcji powyżej 3,17 HK-$ na zamknięciu tygodnia spowodowałby potencjalny wzrost do 4,25 HK-$. => Wyłamanie mogłoby nastąpić wkrótce

Napisany przez ADMCI4
Kurs na dzień 31.12.2005 wynosił 3.575 HKD W 2005 roku Lenovo wypłaciło dywidendę w wysokości 0,174 HKD/akcja

Napisany przez beta
Numer 3 w przesuwakach skrzyniowych Lenovo również boryka się z naciskiem marży.... Kurs spada, ....Zakup nie wydaje mi się wciąż konieczny. ------------------------ https://de.internet.com/?id=2040855§ion=Marketing-News ------------------------ Pozdrowienia

Napisany przez Hans
beta pisze: Numer 3 wózków suwnicowych Lenovo również boryka się z presją marży.... Kurs spada, ....Nadal (jeszcze) nie widzę konieczności kupna. ------------------------ https://de.internet.com/?id=2040855§ion=Marketing-News ------------------------ Pozdrowienia
Ciao Beta ...Nigdy nie trzeba się śpieszyć....ale istnieje niezła szansa, że ta rzecz ostatecznie się rozwija, w każdym razie odrywa się od dna...

Napisany przez beta
Cześć Hans, Nie zastanawiaj się długo nad Lenovo. Po prostu poczekajmy. Obserwuję ich od dłuższego czasu.... a gdybym był zaangażowany, byłoby to jedynie zablokowane kapitałem. Nie uda mi się złapać dolnego punktu we wszelkim przypadku. Najpierw muszą udowodnić zrównoważone modele biznesowe.... Jeszcze nie widzę żadnego trendu. Po prostu zakup IBM-PC i stanie się trzecią pozycją nie jest żadnym osiągnięciem. Jak tylko kurs ruszy, wejdę.... ale na razie będę obserwował... Pozdrowienia

Napisany przez beta
Uciążliwy punkt z Twojego linku: Jednak zarządowi firmy niepokojąco obniżająca się marża zysku, która w ostatnich trzech kwartałach spadła z 15 procent do 14 procent, a obecnie wynosi 13,2 procent. Spadek marży zysku wskazuje na wzrost presji konkurencyjnej i na brak optymalizacji naszych struktur kosztów i wydatków. Zobaczymy, czy im się uda....

Napisany przez ManfredBali
beta pisze: Cześć Hans, Nie wątp długoterminowo w Lenovo. Po prostu poczekaj jeszcze chwilę. Od dłuższego czasu przyglądam się im... i gdybym zainwestował, byłaby to tylko zablokowana suma. I tak nie trafię dołka. Najpierw niech pokażą zrównoważone modele biznesowe....Nie mogę jeszcze zauważyć żadnego trendu. Tylko stanie się numerem 3 dzięki zakupowi IBM-PC to jeszcze żadne osiągnięcie. Jak tylko kurs się wprawi w ruch, wejdę do gry, ....ale jeszcze przez chwilę będę tylko obserwować... Pozdrowienia
Cześć Beta, Rakieta o nazwie Lenovo znowu się rozplynęła w powietrzu! Po kolejnym obniżeniu, kurs spadł z około +80% do +10%. W porównaniu do tego Dell wygląda nadal dobrze! Pozdrowienia z Bali

Napisany przez 2cybercrash
Do Manfreda, moim zdaniem rynek amerykański przechodzi chorobliwą fazę, nie tylko problemem jest chory Benranke. Diverse amerykańskie wartości dochodowe zostały wprowadzone w bardzo gwałtowne wahania. Pomocna może być jedynie zmienność dla zręcznych traderów, co może czasami przynieść różnice w cenach do 15% dla wybranych wartości. Na przykład Deere, Seagate, Ceradyne, Omnivision, Titanium Metals, Pacific Ethanol, GM, VLCCF, IMH i wiele innych. Tutaj czasami możliwe są szybkie transakcje. Inne wartości są systematycznie ściśnięte w zakresie promili, na przykład GE, Pfizer, Microsoft, Intel, Texas, Dell, Chiquita i wiele innych. Z ciągłym kompensowaniem dolara. Tym samym martwe zagraniczne kapitały są zabezpieczone dla gospodarki USA! Spróbuj ocenić, do której kategorii należą Twoje wybory i czy są one transakcyjne na niższych poziomach?

cybercrash pisze: Do Manfreda: moim zdaniem rynek amerykański przechodzi obecnie chorobliwy okres, nie tylko problematyczny jest chory Bernanke. Różne amerykańskie wartości przyniosły ogromne jazdy na rollercoasterze. Pomocne może być jedynie zmienność dla szybkich traderów, co czasem może przynieść 15% handlowalnych różnic cenowych przy wybranych wartościach. Na przykład Deere, Seagate, Ceradyne, Omnivision, Titanium Metals, Pacific Ethanol, GM, VLCCF, IMH i wiele innych. Tutaj czasem możliwe są szybkie transakcje. Inne wartości systematycznie są ściśnięte w widełkach w promilach, na przykład GE, Pfizer, Microsoft, Intel, Texas, Dell, Chiquita i wiele innych. Z ciągłą kompensacją dolara. Zmarły kapitał zagraniczny zostaje zatem zabezpieczony dla gospodarki USA! Spróbuj ocenić, do jakiej kategorii należą twoje wybory i czy są one handlowalne na niższych poziomach?
Cześć Cybercrash, Na początek życzę miłego święta! Moje wyznanie: Z entuzjastycznego tradera (ostatnie 2 lata) stopniowo staję się inwestorem długoterminowym z mniejszym ryzykiem. Dlaczego? Nie chcę już spędzać tyle czasu przy komputerze i rezygnuję z gonitwy za okazjami (i stopą zwrotu). To, co na początku sprawiało mi ogromną radość, przerodziło się w (ujemne) stresy, czego już nie potrzebuję. Przykład: Chcę w styczniu pojechać na 2 tygodnie na Australian Open, nie myśląc non stop o swoim PF i ciesząc się moim życiem emerytalnym! W tym duchu dostosuję swoje PF (jakościowo i ilościowo). W moim wyborze interesują mnie teraz tylko akcje o długoterminowym charakterze (co najmniej 6 miesięcy - 12 miesięcy). Mam już solidną bazę, którą teraz trzeba ulepszyć. W przypadku zgniłych akcji poczekam teraz, aż będę mógł je sprzedać. Tutaj również kiedyś osiągnę cenę wejścia, np. Deutsche Telekom (lub przez 2 lata pobieram dywidendę do osiągnięcia punktu rentowności 8) ) Odpowiednio dywersyfikując, zamierzam zastępować pojedyncze tytuły innymi (o ile zajdzie taka potrzeba). Mój przyszły nacisk będzie więc kierował się wyłącznie na tytuły w moim PF (z ograniczonym handlem). trzymać, dokupować, sprzedawać. Jeśli przegapię okazję - niełamanej nogi. (Tutaj lista obserwowanych tytułów w wiadomościach finansowych jest bardzo pomocna.) Tam widzę wszystkie informacje na pierwszy rzut oka. Gorąco polecam. Z mojego przeczucia chciałem się już rok temu wycofać z rynku amerykańskiego i kupować tylko to, co jest nieuniknione. Teraz jestem pewny (co do mnie)! Przychodzi mi na myśl następująca historia: Starzec na łożu śmierci prosi swoją żonę, aby pochowała jego majątek razem z nim, i ona to obiecuje. W dniu pogrzebu kobieta prosi o ponowne otwarcie trumny i wkłada do niej karteczkę. Był to czek na cały jego majątek wystawiony na zmarłego. Chętnie pozostaję w tym forum - a przede wszystkim w relacjach osobistych - wierny. Jednakże jasno sobie uświadamiam, czego chcę, i to się zmieniło. Mam nadzieję, że dla mojego dobra, uwolniony od konieczności kontrolowania chciwości i strachu w sobie. Nie jestem już gotów na krótkoterminowe inwestycje - przynajmniej nie w takim stopniu. **** Ogólnie oceniłem Lenovo jako firmę z przyszłością (dodatkowe urozmaicenie portfela, która wypłaca również dywidendę) i jestem zaskoczony tą sytuacją. Takie doniesienia pokazują rozgrywki w USA: Lenovo protestuje przeciwko amerykańskim działaniom Grupa Lenovo, która w 2004 roku przejęła dział PC od IBM, wyraziła wczoraj swoje zaniepokojenie faktem, że Kongres USA podjął działania wobec niedawno zawartych umów. W marcu Lenovo złożyło skuteczną ofertę na kontrakt o wartości 13 milionów dolarów dla Departamentu Stanu USA. Kongres podejrzewa, że notowana na giełdzie w Hongkongu grupa Lenovo wspiera chiński rząd i obawia się, że korzystanie z komputerów Lenovo może zagrażać bezpieczeństwu danych. Pod wpływem tego nacisku Departament Stanu ogłosił w zeszłym tygodniu, że 900 komputerów musi zostać usuniętych i ogłoszony nowy przetarg. Zmiana ta ma mniejszy wpływ na bieżący zakres umowy, ale wpłynie na decyzje innych departamentów rządowych, powiedział Lenovo. W ubiegłym roku Lenovo uzyskało zgodę na dostarczanie komputerów i usług z nimi związanych przez partnera w USA dla departamentów rządowych. (China.org.cn, CE.cn, 25 maja 2006) Można również systematycznie tworzyć problemy, otrzymywać negatywne oceny od Amerykanów, itp. **** Jeszcze jedno słowo na temat DELL. Tutaj wątpię, czy szybko zdołają odwrócić sytuację, a kara jest uzasadniona: Jedynym pozytywnym aspektem jest: Dell ma znaną markę (brand) i dużo pieniędzy. Jednak negatywnym aspektem jest: słabe (przepłacone) zarządzanie (brak innowacji). Teraz chcą spróbować z własną siecią sklepów? (Prawdopodobnie skopiowali pomysł od Apple). Otwarcie się na AMD: reakcja pod presją rynkową. Zamienili się w zwykłego producenta komputerów, nie mają już przewagi konkurencyjnej (w Azji produkty takie jak Acer są bardzo tanie i dobre, nikt nie kupuje DELL.) *** Życzę wszystkim mocnych nerwów w obecnych niepewnościach i zdecydowałem się na trzymanie, z spokojną pogodą umierającego gladiatora starożytnego Rzymu. 8)

Napisany przez 2cybercrash
Widzę, Manfredzie, że nie należysz do długoletnich sprawdzonych obserwatorów rynku. Czasami jest szybko i wiele jest nie na swoim miejscu. Marzenie o szybkim postępie jest fałszywe, postęp zawsze jest bardzo powolny, a spadek zawsze bardzo szybki. Najtrudniejszym sprawdzianem były 4 lata recesji na giełdzie w latach 2001-2004 (zgodnie z Buffettem planowano 8 lat), to było brutalniejsze niż około jedna twarz do dwunastu crashów w ciągu ostatnich 20 lat. Obecna inscenizowana faza rabunku (nie jest to korekta) ma moim zdaniem podobieństwo do fazy z października 2005 roku (już zapomnianej przez wielu). Przebiegać będzie w kilku falach z fałszywymi sygnałami, pozostawiając silniejsze ślady na wykresie. Zwiększy się zmienność i nerwowość. Transakcje będą chaotyczne i nieprzewidywalne, zawsze z ryzykiem generowania martwego kapitału. Twoje pragnienie spokoju i bezpiecznego rozwoju zysków jest bardziej niż zrozumiałe, ale tylko w USA są odpowiednie stopy procentowe z ryzykiem dolara. Pozostaję przy strategii inwestowania długoterminowego i aktywnego handlu. Co kilka miesięcy sytuacja wygląda zupełnie inaczej i musi być ponownie oceniona. Życzę powodzenia z dowolną strategią i jeszcze raz dziękuję za wiele użytecznych i interesujących wskazówek.

Napisany przez richard100
Hej Manfred, Ty piszesz: Moje Oświadczenie: Od entuzjastycznego inwestora (ostatnie 2 lata) zaczynam się coraz bardziej przekształcać w inwestora długoterminowego o mniejszym ryzyku. Dlaczego? Nie chcę już tak dużo czasu spędzać przy komputerze i zrezygnuję z polowania na Okazje (i zyski). To, co początkowo sprawiało dużo radości, stało się (negatywnym) stresem i nie potrzebuję tego już. Tak, rozumiem to bardzo dobrze. Mam podobnie, szczególnie gdy kursy giełdowe znają tylko jedno kierunek, czyli w dół. :cry: Nie chce się nawet patrzeć na bieżące straty. To chyba jak w przypadku burzy: kiedy nadciąga, szuka się schronienia w bezpiecznym miejscu. :wink: Zauważam, że coraz bardziej oddaję się pracom w ogrodzie i zostawiam komputer na godziny. Cybercrash pisze, że lata 2000-2004 były jednymi z najgorszych. Tak, zgadza się, to było stresujące. Pomyśl o Roche, która spadła z 200 do 80 franków. Wymagało to nerwów, aby zachować spokój i pozostać przy akcjach w PF. W tych dniach to, co teraz przeżywamy było morowym. :lol: Pozostanę wierny swojej strategii: Kupuję tylko akcje z dobrą dywidendą, muszę zrozumieć produkt, zarządzanie musi być godne zaufania. Za każdym razem (lub prawie za każdym razem), gdy odchylałem się od niej, kończyło się porażką. Mój ostatni błąd: INTC. Jeśli jednak chce się całkowicie zrezygnować z ryzyka, najlepiej zainwestować w dobrą obligację w SFR. Obecnie stopa zwrotu wynosi około 2,5%, ale wtedy można spokojnie spać, wahania kursu nie stanowią problemu, bo w przypadku zapadalności zostanie wypłacone 100%. Zastanawiałem się często, dlaczego ceny akcji z reguły rosną zimą i spadają latem? Czy to możliwe, że: - Po wypłacie dywidendy jest się bardziej skłonnym do pozbycia się akcji. W końcu minie cały rok do następnej wypłaty. - Latem mniej skupia się uwagę na wydarzeniach giełdowych. Inne aktywności stają się ważniejsze: np. zajęcia w czasie wolnym, wakacje, itp. ? Mam kilka pozycji w PF na czerwono. Nie sprzedam ich z stratą. Pozostanę przy nich, czekam na lepsze czasy, bo na pewno nadejdą. Nie dam się zaniepokoić, a w razie potrzeby po prostu wyłączę komputer. :lol: Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić... właśnie wczoraj moja żona zapytała mnie, co mi jest, że dzisiaj nie jestem w nastroju... Raz możesz zgadnąć, co było powodem. Pozdrawiam Rich

Dziękuję Cybercrashowi i Richowi, Nie jestem sfrustrowany, po prostu dokonuję oceny sytuacji. Poinformowałem tylko, aby mój wkład w forum mógł być właściwie oceniany w przyszłości. (Jeśli jesteś zainteresowany, czytaj dalej) Moje wnioski: Tak jak nie jestem Federerem w tenisie, tak samo nie zostanę Cybercrashem w tradingu. Tak prosto to wygląda. (Cybercrash: żeby Cię umieścić/porównać na tak wysokim poziomie, musisz mi zaoferować piwo). Nie rezygnuję całkowicie z tradingu, ale z 75% akcji w portfelu poszedłem za daleko (zbyteczne ryzyko, po co?). Spowodowane tym sterowanie z zewnątrz (presja sukcesu materialnego) wywołuje zbyteczne burze emocji i nie lubię, gdy ktoś inny mnie kontroluje, niezależnie od tego, o co chodzi. Duża różnica czasu nie jest dobra dla mojego zdrowia. Otwarcie Szwajcarii o 15:00 (Bali) i USA o 21:00 (a zimą o godzinę później). Wieczór przepadł. (Już od ponad roku tęsknię za dobrym rybnym posiłkiem na plaży o zachodzie słońca! Niedawno to uświadomiłem). Sygnał alarmowy zadzwonił na czas, patrzę na to pozytywnie. Przecież dobrze zarobiłem, więc nie ma powodu do smutku. Chcę po prostu zredukować trading do poziomu hobby (kilka godzin tygodniowo). Chcę być w stanie spokojnie znosić ewentualne straty. Pewne strategie/pomysły na inwestycje wykluczają się nawzajem (kwadratura koła). Kiedyś przeczytałem: Człowiek ma ponad 60 lat, kiedy nadal jest w grze, ale niekoniecznie chce już wygrywać. (To tylko żart!) Ale zawsze lepszy niż ten: Człowiek ma ponad 60 lat, gdy młode kobiety uśmiechają się do niego życzliwie. Dlaczego: Nie boją się już Ciebie. :? Chętnie będę nadal aktywnie uczestniczył w forum, tylko w nieco inny sposób. Nie chcę przegapić dużej korzyści (aktyw zdrowia psychicznego): Aktywne aktualne pozyskiwanie/informowanie to bardzo dobre mentalne ćwiczenie, a tym samym zysk bez ryzyka. Oto jedno z moich ulubionych powiedzeń (z mojego okresu aktywności): Jeśli oczekiwania nie są spełnione, może to również wynikać z samych oczekiwań. Wniosek: (realistyczne) zarządzanie oczekiwaniami (osobiste i zawodowe) jest podstawą jakości życia (zadowolenie). Trzymam się tego! 8) *** PS: Słucham właśnie The Doors/The End na moim iPodzie. Dany i inni zainteresowani: iTrip jest naprawdę świetny, zwłaszcza w samochodzie z ustalonym wcześniej pasmem FM)! Jeśli ten nadal nie jest zatwierdzony w Szwajcarii podczas mojej następnej podróży, chętnie przyniosę kilka. UPS jest zbyt drogi: kosztuje ok. 87 USD.

Napisany przez Simona
Cześć Manfred, Życzę Ci miłego czasu bez stresów związanych z giełdą. Czasami po prostu trzeba trochę zwolnić. Niemniej jednak, niektóre z Twoich wskazówek były naprawdę cenne. Na przykład informacja o firmie Conergy była dla mnie bardzo wartościowa. Mam nadzieję, że nie znikniesz całkowicie z naszego pola widzenia. Zawsze dobrze mieć kogoś na drugim końcu świata, kto trzyma oczy szeroko otwarte. Nawet jeśli sam nie aktywnie inwestujesz, może być przydatne pokazywanie możliwych ścieżek. Tak więc, miłego jedzenia ryb na plaży i również wypij za mnie szklankę. :!: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
richard100 pisze: Pozostań wewnątrz, poczekaj na lepsze czasy, bo na pewno nadejdą. Nie pozwól się sprowadzić na manowce, a jako środek zaradczy po prostu wyłączę komputer. :lol:
Ogólnie rzecz biorąc, uważam: Bądźmy realistami, żądajmy niemożliwego! Gdy patrzę na swoje PF i wracam myślami do przeszłości, to kilka lat temu mieliśmy trudne czasy (DotCom dla młodszych), które w ostatnich trzech latach przerodziły się w bardzo dochodowy okres. Takie nawroty jak jesień 2005 i teraz nie są zaskakujące i stanowią szanse do wejścia w przypadku przegapionych wartości. Moje wyniki w 2006 roku od momentu szczytu spadły o około dwie trzecie. :cry: Ale nadal jest to szanowalny zysk, a rok dopiero się rozpoczął. Bądźmy realistami, żądajmy niemożliwego, ale nie zakładajmy pewnego nadejścia!

Napisany przez Dany1
W ciągu ostatnich dni pozbyłem się kilku starych balastów (funduszy) i mam jeszcze kilka euro do zainwestowania. Oprócz SAP, dołącza do portfela również Lenovo. Kupuję je we Frankfurcie i zamieszczam tutaj, ponieważ jest już kilka postów o Lenovo. Lenovo odniesie sukces w przyszłości, ale trzeba mieć cierpliwość. Fundusze, które właśnie sprzedałem, nie ruszałem od 5 do 7 lat. Z Lenovo chyba będzie trochę szybciej.

Napisany przez Hans
Czasowanie może być odpowiednie... Aktualności 03.08.2006 14:12 Lenovo ogłasza zyski i wzrost przychodów W drugim kwartale 2006 roku Lenovo zdołało zwiększyć przychody o 38 procent w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając poziom 3,5 miliarda dolarów. Po zakończeniu przejęcia działu komputerowego IBM-a przez największego chińskiego producenta komputerów 30 kwietnia 2005 roku, w bieżącym kwartale Lenovo wykazało zysk netto w wysokości 5 milionów dolarów, nie podając jednak wartości porównawczej z poprzednim rokiem. Sprzedaż komputerów wzrosła o 12 procent w porównaniu z poprzednim okresem, co oznacza wzrost o 3 procent w porównaniu do średniej branżowej. Ostatnio IDC i Gartner zgłosiły wzrost sprzedaży między 9 a 11 procent. Na rodzimym rynku, który przyczynia się do około 40 procent przychodów Lenovo, koncern zdołał zwiększyć sprzedaż o 30 procent, osiągając przychód w wysokości 1,3 miliarda dolarów. W Ameryce Północnej i regionie azjatycko-pacyficznym Lenovo osiągnęło odpowiednio 1 miliard i 461 milionów dolarów przychodu. Jednak w regionie EMEA producent komputerów musiał zmierzyć się z obniżką sprzedaży o 12 procent, a przychody w drugim kwartale wyniosły 662 milionów dolarów. Szczególnie na ważnym niemieckim rynku Lenovo był do tej pory aktywny wyłącznie w segmencie klientów biznesowych, na który koncentrowało się IBM w przeszłości. Teraz firma komputerowa ma zamiar wejść także na rynek masowy z nowymi produktami, jak zapowiedział przewodniczący rady nadzorczej Yuanqing Yang. (map/c ) https://www.lenovo.com/de/de/

Napisany przez Dany1
Hans pisze:Odpowiezni mogą być właściwe... W ciągu 14 dni od -.25 do -.30, czasowanie było optymalne... prawda, drogi Hansie!

Napisany przez Hans
¨..dodać też: Lenovo czerpie korzyści z kryzysu DELL-a ... wycofanie 4,1 mln laptopów z powodu problemów z baterią i innymi problemami.. https://www.allgemeine-zeitung.de/wirtschaft/objekt.php3?artikel_id=2492355 PS: Wkrótce można będzie kupować akcje DELL-a i je przechowywać

Napisany przez Hans
...Manfred najwyraźniej doznał udaru ..zbunkrował przed xx miesiącami po 0,23€ we Frankfurcie, będzie trzymany do Olimpiady w Pekinie w 2008 roku - cel kursu 1 Oiro :wink: Eksplozja kursu w Lenovo Group Hongkong 30.07.07 (www.emfis.com) W związku z nadchodzącym za trzy dni ogłoszeniem wyników przez największego chińskiego producenta komputerów Lenovo Group, kurs w dzisiejszym porannym handlu wystrzelił w górę. Analitycy oczekują dobrych wyników, dlatego cena akcji zwiększyła się o 11,2 procent do 5,15 HKD. Przez pewien czas wzrastała nawet do 5,28 HKD. Lenovo rozbudowuje sieć serwisową i sprzedaje również serwery - chunnt guät

Napisany przez Hans
Z innego forum: Ogłoszony na tej stronie https://www.ibtimes.com/articles/20070730/lenovo-earnings-preview.htm planowany wzrost zysku kwartalnego sześciokrotnie do 30 mln dolarów amerykańskich brzmi imponująco. Faktem jest, że ta wielkość zysku jest wciąż zdecydowanie za niska. Dla przypomnienia porównanie z IBM: Kapitalizacja rynkowa: IBM: 136 mld euro, LENOVO 4 mld euro Zysk roczny: IBM 9,5 mld dolarów amerykańskich, LENOVO 0,16 mld dolarów amerykańskich Obroty: IBM 91 mld dolarów amerykańskich, LENOVO 16 mld dolarów amerykańskich LENOVO musi w szczególności generować większy zysk netto, IBM z 91 mld dolarów amerykańskich osiąga zysk w wysokości 9,5 mld dolarów amerykańskich. Jeśli LENOVO osiągnie to samo, kurs akcji mógłby wzrosnąć około dziesięciokrotnie. Obroty na pracownika LENOVO są około połowy wartości porównywalnej dla IBM. Czas i dalszy rozwój działają tutaj na korzyść LENOVO. Dzięki szybkiemu wzrostowi obrotów, przy niezmiennej liczbie pracowników, wzrośnie także obrotowość pracownika. W efekcie może wzrosnąć także marża netto. Oczywiście koszty pracy w Chinach są niższe niż w krajach rozwiniętych, ale 10 000 z 25 000 pracowników LENOVO zostało przejętych od IBM. Ci 10 000 pracowników wygenerowali trzykrotnie większe obroty niż pozostałych 15 000 stałych pracowników LENOVO. Jest tu zatem jeszcze wiele do zrobienia. Uważam, że inwestowanie w tę firmę powinno być bardzo długoterminowe (5-10 lat). Historia LENOVO dopiero się zaczyna, firma działa międzynarodowo dopiero od 2 lat.

Napisany przez Hans
Lenovo jest nadal dobry dla wzrostu o xx% 8) giełda w Hongkongu z miliardami z Chin, akcje klasy H przed silnym wzrostem Hongkong 03.08.07 (www.emfis.com) Miesiąc temu oficjalnie rozpoczęło funkcjonowanie umożliwienie bankom i ubezpieczycielom handlu na giełdach poza Chinami jako Kwalifikowani Instytucjonalni Inwestorzy Krajowi (QDII), o czym EMFIS już wcześniej szczegółowo informował. Banki inwestycyjne będą inwestować w zagraniczne akcje w imieniu swoich klientów. Jak dotąd 22 instytuty w Chinach otrzymały status QII, a kolejne sześć stoi przed jego uzyskaniem. Do kwalifikowanych banków należą m.in. China Construction Bank (CCB), Bank of Communications Co. Ltd. (BoCom), Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China (BOC) i Bank of East Asia Ltd. ICBC ma już około 600 milionów dolarów amerykańskich, które mają być zainwestowane poza Chinami. Według Bloomberga około połowa z tej kwoty zostanie wprowadzona na giełdę w Hongkongu. Bank chce zwiększyć kapitał inwestycyjny poza granicami do 2 miliardów dolarów amerykańskich. Obserwatorzy rynku przewidują, że w ciągu najbliższych dwóch lat na międzynarodowe rynki przepłynie co najmniej 80 miliardów dolarów amerykańskich z Chin. Największe korzyści z tego będą miały giełdy, przede wszystkim giełda w Hongkongu. Chociaż spółki chińskie notowane jako akcje klasy H są dobrze znane inwestorom. Oczekuje się, że akcje klasy H zyskają średnio od 30 do 40 procent w średnim okresie. Pierwsze oznaki ruszenia kapitału widać już po wysokich wolumenach handlu w Hongkongu. Wolumen transakcji na połowę dnia obrotowego jest obecnie zbliżony do tego, co kiedyś wymagało cały dzień handlu.

Napisany przez Hans
Hans pisze: Optymalny czas... w 14 dni od -.25 do -.30, czasowanie było idealne...prawda, drogi Hansie!
Timing był doskonały - w ciągu 12 miesięcy zaangażowanie prawie podwoiło się
Dany1 pisze:

Napisany przez Hans
Kurs obecnie wynosi 0,60€, do początku Olimpiady 2008 w Pekinie cena tej akcji prawdopodobnie przekroczy 1€... ..następne dane pokażą drogę, na początku listopada

Napisany przez Hans
Kurs aktualny to 0,67€...;-)

Napisany przez Hans
..kupione wtedy po 0,24 €, aktualny kurs to 0,74 € Chiński rynek akcji naprawdę nabrał tempa dopiero w ciągu ostatnich 2 lat, chociaż wzrost wynosił już ponad 10% od lat. Od 29.12.2006 HSI wzrósł o 52,29%. Obecnie Chiny zajmują według €uro am Sonntag pierwsze miejsce na świecie, z +44,47% zajmuje drugie miejsce Brazylia, z +39,58% Indie i z +37,90% Korea. Oczywiście ma to wpływ na znane spółki, takie jak Lenovo. Na całym świecie jest duża dostępność płynności. Fundusze chińskie, które dotychczas nie miały Lenovo w portfelu lub miały go słabo, muszą teraz zmienić podejście. Jakie wartości jeszcze nie wzrosły tak bardzo jak ubezpieczenia, banki, wartości infrastrukturalne, energetyczne i logistyczne? Prawdopodobnie są to wartości konsumpcyjne, do których należy także Lenovo. Overclocking na chińskich giełdach nie jest niczym niezwykłym. Natychmiast przychodzi mi na myśl wiele tak zwanych dziesięciokrotnych wzrostów. Chińska gospodarka jest silnikiem globalnego wzrostu. Wzrost płac i kosztów pracy w Chinach jest znacznie niższy niż wzrost produktywności. Dobre warunki prowadzą do silnego i stabilnego wzrostu gospodarczego na przyszłość.(/i] Źródło: Morgan Stanley/€uro am Sonntag.

Napisany przez Forexyman
Hans pisze: ..kupiony wtedy za 0,24€, obecnie kurs wynosi 0,74€ Chiński rynek akcji naprawdę nabrał tempa dopiero w ciągu ostatnich 2 lat, mimo że wzrost przekraczał 10% przez wiele lat
Cześć Gratulacje i nie zapomnij, że rynek jest całkowicie przegrzany Cytat od Hansa Chińska gospodarka jest silnikiem globalnego wzrostu. Źródło: Morgan Stanley/€uro am Sonntag. Słyszę to brednie znów i znów, co ma bardzo niewiele wspólnego z rzeczywistością i jest wyssane z palca, jak można takie rzeczy twierdzić o kraju, którego gospodarka całkowicie zależy od Ameryki i Europy. Patrzcie co się stanie, jeśli eksport do Chin spadnie))))) dlatego chiński rynek to nic innego jak zastępczy silnik dla globalnego wzrostu i tak powinno to być nazwane Pozdrowienia

Napisany przez Hans
No cóż - zwolennicy USA jeszcze doświadczą swojego cudu ;-) Po prostu nie wystarcza żyć na kredyt i pozwolić innym płacić rachunek

Napisany przez Forexyman
Hans pisze: Tja - będący uzależnieni od USA jeszcze się zdziwią ;-)
Cześć Hans, z tym oskarżeniem jesteś w błędzie, nie jestem uzależniony od nikogo poza sobą samym, cudów doświadczam codziennie na giełdach ;))) Pozdrowienia

Napisany przez Forexyman
Dodatek w styczniu na światowych giełdach zanotowano straty w wysokości 5,2 biliona USD, przy czym największy udział w stratach wyniósł w procentach 22,7% - Turcja 21,4% - Chiny 16,12% - Rosja 16% - Indie Z drugiej strony w USA mówi się o rosnącym ryzyku, które należy poważnie wziąć pod uwagę, ale mimo wszystkich tych uzasadnionych ryzyk kraj nadal odnotowuje wzrost Pozostawiam Ci odkrycie, skąd pochodziły te pieniądze i dokąd się udzieliły To tyle z dziedziny ekonomii)))) Pozdrowienia

Napisany przez Forexyman
Biały Dom: Kryzys kredytowy tylko w ograniczonym stopniu obciąża gospodarkę VWD WASHINGTON (Dow Jones)—Według Białego Domu, kryzys kredytowy dotknął dotychczas całą gospodarkę USA tylko w ograniczonym stopniu. W swoim corocznym sprawozdaniu ekonomicznym doradcy ekonomiczni prezydenta USA Georgea W. Busha malują ogólnie optymistyczny obraz gospodarki. Przesunięcie wagi w gospodarce powinno trwać w tym roku i obciążyć ochotę na wydatki - oświadczył w poniedziałek Council of Economic Advisers (CEA). Biorąc pod uwagę silną strukturę podstawową, swobodną mobilność siły roboczej, stosunkowo niskie podatki, dobrze wyważone rynki i swobodę handlu, perspektywy wzrostu w nadchodzących latach są dobre - czytamy. Doradcy gospodarczy prezydenta, na czele z Edwardem Lazearem, przewidują nadal wzrost na poziomie 2,7% w roku 2008. Jednak raport przyznaje, że kryzys kredytowy i odpisy banków stanowią nowe ryzyko spadkowe. DJG/DJN/apo (END) Dow Jones Newswires February 11, 2008 13:43 ET (18:43 GMT)

Napisany przez Hans
Nie zapomnij: Olimpiada 2008 w Pekinie Pekin 27.02.08 (www.emfis.com) Z Lenovo Group oraz Industrial and Commercial Bank (ICBC), największym producentem komputerów oraz największym komercyjnym kredytodawcą w Chinach, nawiązały strategiczne partnerstwo. Obie strony podpisały umowę, zgodnie z którą ICBC przejmie usługi finansowe Lenovo Group. Natomiast Lenovo będzie odpowiedzialny za obszar komputerów i usług technologicznych dla ICBC.

Napisany przez Hightower
Detmold (aktiencheck.de AG) - Eksperci z Asia Investor nadal zalecają zakup akcji Lenovo (ISIN HK0992009065/ WKN 894983).
Lenovo rusza na zakupy. Według informacji firmy, w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy firma planuje wydać ogółem 3,3 mld [url]dolarów[/url] na nowe laptopy, urządzenia peryferyjne i podzespoły komputerowe. A wszystkie mają być zakupione na Tajwanie. Łącznie dziewięciu tajwańskich dostawców ma skorzystać na tym wielkim zakupie.
Lenovo tym samym wyznacza pewną wytyczną dla swojego własnego biznesu. Firma spodziewa się silniejszego wzrostu w nadchodzących kwartałach, co można przypisać również programom stymulacyjnym chińskiego rządu.
W relacjach między Chinami a Tajwanem nie chodzi tylko o kwestie ekonomiczne lub prywatne, zawsze towarzyszy temu także polityka. Gospodarka tajwańska wyraźnie korzysta teraz z zbliżenia obu krajów. W ten sposób Tajwan teraz również czerpie korzyści z miliardów [url]dolarów[/url], które Chiny przeznaczają na przezwyciężenie kryzysu gospodarczego. I wracając jeszcze raz do Lenovo.
Akcje Lenovo pozostają nadal rekomendowane do zakupu przez ekspertów z Asia Investor. (Numer 35 z 26.08.2009) (26.08.2009/ac/a/a)

kupiłem moje w grudniu 2008 za 0,18 €!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata