Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczednosciowa BHW: wypłata lub pożyczka?

Napisany przez Chice Line
Cześć drogie Forum, chciałbym przekazać moje umowy oszczędnościowe i mam wkrótce (jutro) spotkanie z doradcą BHW, na które chcę się trochę przygotować. Ponieważ umowy te zostały podpisane i opłacane przez mojego ojca (choć na mój własny rachunek), nigdy się nimi nie zajmowałem. Teraz potrzebuję pieniędzy, aby kupić nieruchomość na koniec roku 2010. Czy byłoby sensowne skorzystanie z pożyczki czy lepiej wypłacić pieniądze. Czy powinienem zwrócić uwagę na coś szczególnego? Mam następujące umowy: 1. Umowa oszczędnościowa BHW: Tarif D4 Data rozpoczęcia umowy: 19.12.96 Częściowa suma oszczędnościowa: 24.000 euro Suma oszczędnościowa: 25.564,59 euro Oprocentowanie: 4% Stan konta na 31.12.2009: 12.357,26 euro Współczynnik wyceny: 128,54 2. Umowa oszczędnościowa BHW: Tarif D maXX5 Data rozpoczęcia umowy: 30.12.2003 Częściowa suma oszczędnościowa: 0 Suma oszczędnościowa: 5.000,00 euro Oprocentowanie kredytu: 4,75% Stan konta na 31.12.2009: 4.337,29 euro Współczynnik wyceny: 357,03 Czy ktoś może pomóc mi w ustaleniu najlepszego sposobu postępowania? Pozdrowienia Chice Line

Napisany przez Thorsten
Krótko i zwięźle? 1. Umowa oszczędnościowo-kredytowa BHW: Tarif D4 Dobra stawka oszczędnościowa, ale oprocentowanie kredytu wynosi 5%, co jest zbyt wysokie. Zaakceptuj przydział, zrezygnuj z kredytu. Wypłacone zostaną oprócz oszczędności i odsetek również opłata aktywacyjna! 2. Umowa oszczędnościowo-kredytowa BHW: Tarif D maXX5 Dobra umowa, ale niskie sumy oszczędnościowe... Można rozważyć ich zwiększenie, ale ja raczej wypłaciłbym oszczędności i tak je wykorzystał.

Więc miałam wczoraj spotkanie z BHW i doradca zaproponował mi coś dokładnie takiego, jak Ty Thorsten (dzięki za to) i dodatkowo powiedział, że mogę zainwestować sumę z obu umów o oszczędzaniu na mieszkanie w jedną nową, aby za 10 lat móc dokonać dodatkowej spłaty planowanego zakupu domu (na koniec roku). Co o tym sądzicie? Warunki dla nowej umowy oszczędnościowej nie zostały jeszcze omówione, najpierw chciał przejrzeć nasze dokumenty (oświadczenie majątkowe itp.), aby sprawdzić, czy BHW wchodzi w grę dla ogólnej finansowania. Ach, może warto dodać, że zakup domu to właściwie nie zakup domu, ale założenie własnego ośrodka jeździeckiego. Lg Chice Linie

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Chice Line, to jest bardzo ważne, abyś to wspomniała, ponieważ finansowanie założenia firmy będzie prawdopodobnie trudne do uzyskania za pośrednictwem kasy oszczędnościowej na cele budowlane! Należy także pamiętać, że udzielenie pożyczki z kasy oszczędnościowej może nastąpić po 10 latach, ponieważ kasy oszczędnościowe uzależniają udzielenie pożyczek od warunków ( opłacalność mieszkaniowa, ogólne warunki oszczędności budowlanych, 80% stopień wypełnienia ). Jednakże nie rozumiem, jaki cel ma oszczędzanie w nowym kontrakcie oszczędnościowym, przynajmniej jeśli mam dostrzec ich korzyść! Oszczędności powinny być natychmiast wykorzystane jako kapitał własny, aby kwota do spłacenia była niższa! Co im da zysk w postaci 3% odsetek po 10 latach, jeśli wcześniej płacili około 4%, podczas gdy oszczędności i ewentualne kwoty spłaty w tym BSV przyniosły tylko 0,5-1% ? Wybierzcie historycznie niskie oprocentowanie na długo ( na 15 lub 20 lat ) i dokonujcie dodatkowych wpłat oraz włączcie opcje zmiany stopy spłaty kapitału! Możecie nawet założyć mały kontrakt oszczędnościowy jako fundusz zapasowy na wypadek choroby domu.

Dziękuję za odpowiedź noelmaxim. Czy opcja zmiany stopy spłaty oznacza, że miesięczna rata spłaty może być obniżona lub zwiększona? Ponieważ BHW należy do Postbank, to czy oni sprawdzają finansowanie poprzez zakup stadniny? doradca z BHW powiedział mi, że mają oni pulę różnych inwestorów i tam składają wnioski o finansowanie. Czy ktoś może powiedzieć mi, jaka jest obecnie realistyczna stopa procentowa przy zakupie nieruchomości komercyjnej. Do tej pory liczyłem z 4,5%, a doradca z BHW powiedział, że jego zdaniem to za dużo, oprocentowanie byłoby poniżej 4%. Jestem pozytywnie zaskoczony, jeśli to prawda. Pozdrowienia, Chice Line

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Chice Line, Tak, o to chodzi. To, co oferuje Postbank, oferują także duże brokery finansowi, z tą różnicą, że u nas na platformie jest około 100 banków! Podany przez nich oprocentowanie można potwierdzić tylko wtedy, gdy zna się wszystkie szczegóły, w tym także limit obciążenia hipotecznego, ale ogólnie rzecz biorąc, w perspektywie 10-letniej stopy procentowej może być to realistyczne!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata