Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusz nie rozwija się............

Napisany przez funkenpuster
Witam, mój problem polega na tym, że w 2000 roku, około 14 dni przed krachem giełdowym, w pobliżu absolutnego szczytu, zakupiłem udziały funduszu akcyjnego DIT INDUSTRIA o wartości 13 000 marek niemieckich = około 6500 € (z 5% opłatą emisyjną). Fundusz ten został wtedy zalecany w programie telewizji ARD Ratgeber Geld jako przeznaczony dla osób o raczej defensywnej strategii inwestycyjnej. (fundusz dla babci) Po krachu giełdowym moje udziały miały wartość tylko około 30% ceny zakupu i od 10 lat tkwią teraz w okolicach 50% pierwotnej wartości. Od lat płacę już kwartalnie opłatę manipulacyjną w wysokości 4-6 €, co dodatkowo zmniejsza potencjalny zysk. Doradcy banku depozytowego chcieliby przenieść mnie na lepiej skonstruowany i obecnie bardziej perspektywiczny fundusz, oczywiście ponownie pobierając opłatę emisyjną. Odmówiłem, ponieważ straciłem już zbyt dużo pieniędzy ogółem i nie wierzę już nawet w zwrócenie kapitału na zero. Co więc jest lepsze, przenieść raz i mieć nadzieję, czy też wytrwać przy starym funduszu? Wpłacone pieniądze nie są mi teraz pilnie potrzebne, ani w przyszłości, były po prostu przeznaczone jako budowanie kapitału. Dzięki.

Napisany przez Sergio
Cześć i serdecznie witam! Więc mówisz, że po dziesięciu latach od otrzymania masowej rekomendacji, z nominalną stopą zwrotu w wysokości 50%, znajdujesz się teraz na około 3250€? Dodatkowo po 10 latach inflacji! Jeśli to dla Ciebie nie wystarcza. To jest podobne do siedzenia na koniu przez kilka dni i czekania, aż ruszy, aby ostatecznie dowiedzieć się, że koń nie żyje. W tym biznesie nie warto ufać masowym rekomendacjom. Albo masz pojęcie, ponieważ dokładnie zbadłeś poszczególne firmy, albo masz dobrego doradcę. Zaufałbym bardziej doradcy inwestycyjnemu niż masowej rekomendacji. To obecnie bardzo mała suma. Wcześniej 13000 marek niemieckich miało znacznie większą wartość niż dzisiejsze 6500 €. Inflacja dołożyła coś do Twojej straty. Jeśli jednak na razie nie potrzebujesz tych pieniędzy, to chociaż je rozlokuj. Przejmij nieco większe ryzyko. Przynajmniej pozbędziesz się poczucia bezpieczeństwa, że i tak nic z tego nie będzie. Jeśli nawet nie wierzysz w inwestowanie w zerowe interesy, dlaczego inwestujesz w ogóle? Lepiej wydaj te pieniądze na coś sensownego. Jeśli jednak masz jeszcze jakąś nadzieję, to najpierw zorientuj się samodzielnie o tym, co Ci polecano, i zdecyduj dopiero po własnym badaniu, czy to coś dla Ciebie czy nie.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, na Twoją obronę oraz obronę telewizji należy powiedzieć, że w tamtych czasach ten fundusz należał do lepszych. Niestety w fazie spadkowej - podobnie jak wiele innych dotychczas dobrych funduszy - nie działał lepiej niż sam rynek. Być może nawet gorzej. Ale to przeszłość. Na dzień dzisiejszy masz około 3 500 euro na osiągnięcie swoich celów inwestycyjnych. Nieważne, co się wydarzyło. Istotne jest, co zamierzasz z tym zrobić w przyszłości. Dla Ciebie ma sens inwestowanie tego kapitału w europejskie akcje? Jeśli nie, to wypłać środki z funduszu. Jeśli tak, to pytanie brzmi, czy to jest właściwy fundusz. Jeśli nie, to pozbyj się go. Brak opłaty za nabycie funduszu istnieje w przypadku funduszy discountowych. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata