Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Złoto / Srebro - Porównanie wykresów

Napisany przez Karat
Gdzie mogę znaleźć wykres, na którym mogę porównać złoto i srebro lub złoto z ....., srebro z ....., itp.

Napisany przez Dany1
Karat pisze: Gdzie mogę znaleźć wykres, na którym mogę porównać złoto i srebro, lub złoto z............, srebro z............, itp. Karat
Czy może tutaj znaleźć złoto/srebro? https://www.movingmarkets.de/charts/gold.htm

Napisany przez Karat
Dziękuję Dany Szukam wykresu, na którym mógłbym porównać wartość bazową, powiedzmy Złoto, z inną linią wykresu, powiedzmy Srebro bezpośrednio. Lub Złoto z akcją lub indeksem. Znalazłem już kilka stron, które idą w tym kierunku, ale to jeszcze nie jest to, czego szukam. Dzięki Karat

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat, Yahoo może znaleźć to, czego szukasz! Miłego dnia spod Genewskiego Jeziora Franz PS: Jednakże jest jeden haczyk, nie znalazłem znaków Złota/Srebra!

Napisany przez ADMCI4
Karat, Jeszcze lepsza niż Yahoo jest Stockcharts.com! Przechodzisz do interaktywnych wykresów i wpisujesz $GOLD i $Silver. Miłej zabawy, Franz

Napisany przez Karat
Cześć Franz, Dziękuję Ci za podanie strony www.stockcharts.com! To właśnie szukałem. Szkoda, że nie jest po niemiecku. Niestety, zawiera tylko tytuły i indeksy z USA. Ale jeszcze nie widziałem wszystkiego, może znajdę coś więcej. Zawiera przecież dużą ilość wykresów. Pozdrawiam, Karat

Napisany przez ADMCI4
To interesujące porównanie długoterminowe z lat 80-tych:

Napisany przez 2cybercrash
Bardzo porównanie, dzięki za interesujący wykres, mfabian. Jeśli dobrze pamiętam, wtedy nie było rzeczywistej potrzeby fizycznego srebra, ale srebro było globalnie skupiane i magazynowane, co sprawiło, że mały i wąski rynek praktycznie przestał istnieć. Nie pamiętam już, czy wtedy rzeczywiście nierentowne kopalnie srebra zaczęły działać ze względu na szybko rosnącą cenę? \ \ Moje pytanie, na które nie mam odpowiedzi, odnosi się do sytuacji obecnej: czy na światowych rynkach jest popyt na fizyczne srebro i czy istnieje popyt przemysłowy na ten metal? Czy państwa znów będa drukować srebrne monety? czy raczej plastikowe pieniądze? Czy Azjaci skupują? Indie? Arabowie? Czy terminowe rynki towarowe są odpowiedzialne za cenę metali szlachetnych? Jestem ciekawy, co eksperci z branży srebra i rynków terminowych mają do powiedzenia na ten temat? Nie wykluczam, że metale szlachetne będą pozostawać volatylne, ale nadal poszukiwane, cenniejsze niż jakakolwiek waluta? Jak to kiedyś opisano przez mfabian?

Napisany przez ADMCI4
Porównanie do roku 1980, masz rację, jest oczywiście mocno naciągane. Wówczas bracia Hunt próbowali wykupić cały rynek srebra. Nazywa się to Corner. Z wielu powodów nie zadziałało. Jednym z nich było to, że Skarb Państwa USA miał w swoich skarbcach ogromne ilości srebra. Wtedy sprzedali je po wysokich cenach. Drugi, mniej znany powód, był taki, że COMEX po prostu zmienił zasady handlu srebrem. Więc braciom Hunt skończyło się powietrze, cena srebra runęła, a bracia upadli. Wtedy wzrost cen srebra był czystą bańką spekulacyjną. Obecnie sytuacja jest inna z kilku powodów: 1. Banki centralne nie posiadają już fizycznego srebra (poza Meksykiem). 2. Srebro jest bardziej zużywane niż wydobywane. 3. Większość srebra wydobytego w ostatnich kilku tysiącach lat została zużyta i nie jest już dostępna. Pomyśl o wszystkich zdjęciach, urządzeniach elektrycznych, łączach kablowych, złączach itp., w których użyto srebra. 4. Większość srebra znajduje się na powierzchni ziemi, wraz z głębokością kopanie staje się mniej wydajne i jednocześnie droższe. (W przypadku złota jest odwrotnie, im głębiej kopiesz, tym bardziej dochodowe jest żyłka złota). Również w przypadku srebra mamy bańkę spekulacyjną. Tym razem jednak w odwrotnym kierunku. Krótkie pozycje na COMEX odpowiadają około półrocznej produkcji. Gdyby długoterminowi spekulanci kiedyś zażądali fizycznej dostawy, to dla tych, którzy są krótko, będzie bardzo ciasno.

Jak to ładnie brzmi? Zajączek ma złoto w ustach? 600 dolarów za uncję psychologiczna bariera pokonana w środku świąt wielkanocnych, Zmartwychwstanie ceny złota do dawno niewidzianych wysokości? Cena srebra przewyższa po raz pierwszy 13,5 dolarów za uncję. Czy to jest chrześcijańskie i zdrowe? Po prostu dodaję jeszcze jeden znak zapytania?? Czy Zajączek Wielkanocny popada w dziką spekulacyjną gorączkę? Czy jest beneficjentem wątpliwych szarżiranek Iranu i USA? Gdzie jest chrześcijańskie święto i przesłanie pokoju? Stwierdzenie: czy nawet Wielkanoc nie jest święta dla globalnych amerykańskich rabusiów wojennych?

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Stwierdzenie: Czy nawet Wielkanoc nie jest święta dla globalnego gangsterstwa wojennego USA?
Ale dzisiaj giełda w USA jest otwarta... :mrgreen:

Wczoraj 20 kwietnia nagle ostry powrót, jednocześnie cena ropy nieco osłabiona (cel 80/85 pozostaje w zasięgu wzroku), $ znowu rośnie po 1.27$ (ponownie potwierdzony zakres), ceny złota/srebra/platyny gwałtownie spadły o 5-12% na akcjach i w HUI. Następna fala surowców nadchodzi wkrótce? Wszystkie trendy nie zostały jeszcze przełamane. Po wynikach Google można teraz mieć ponownie modę internetową, zawsze trochę manewrów odwracających uwagę, a potem muzyka znów gra przez kilka minut na innej scenie, zanim tajemniczo nie rozpłynie się w może obawach inflacyjnych i stóp procentowych? albo może jednak koniec spirali procentowej?

Napisany przez Simona
Przypominam: Wyniki Gold Fields (Q3) 2 maja 06. A co eksperci sądzą dzisiaj o kruszcach szlachetnych: https://www.goldseiten.de/content/marktberichte/marktberichte.php?storyid=2511 Pozdrowienia, Simona

Zdzisławiające wahania kursów dzisiaj na kopalniach srebra. Cena srebra ponownie nieznacznie wzrosła do 14 $/uncia wraz z ceną złota i palladu. Apex Mining (SIL) tymczasowo spada o -17%, nie prowadzi produkcji. Panamerican Silver (PAAS) również tymczasowo gwałtownie spada i odbija, prowadzi produkcję, ale zanotował duże straty, niestety nie możliwa jest ocena wyceny. Mimo wzrostu cen palladu, North American Palladium (PAL) nie wydaje się przekraczać znacząco zakresu handlowego. Notuje straty. Na Titanium Metals Corp (TIE) działy się dzikie rzeczy, a aktualny wskaźnik cena/zysk wynosi już przerażające 43. Postanowiłem tego nie brać pod uwagę. Nadal interesujące, ale zbyt drogie, jest kanadyjskie przedsiębiorstwo produkujące nikiel INCO (N).

Napisany przez ADMCI4
Nie jest zaskakujące, że niektóre kopalnie srebra podążają w dół: w poniedziałek nowo wybrany prezydent Boliwii Morales zasugerował, że jego kraj może znacjonalizować pola naftowe, gazowe i kopalnie. W rezultacie ceny akcji kopalń, które mają znaczne inwestycje w Boliwii, znacząco spadły. Są to między innymi: Apex Silver Mines Ltd. (SIL.A) -25% Coeur dAlene Mines Corp. (CDE.N) -9.5

Napisany przez ADMCI4
Wiadomość z Boliwii nie została dobrze przyjęta. Mam pytanie: Czy sądzicie, że kurs CDE się odrodzi, czy też nacjonalizacja zostanie przeprowadzona i spółka straci swoje udziały? Nadal mam inwestycje i zastanawiam się, czy lepiej będzie je sprzedać. Pozdrowienia

Napisany przez Karat
Co się dzieje z CDE, kupiłem je kilka dni temu. Po moim zakupie od razu -6%! Karat

Napisany przez ADMCI4
1. Dotąd, odkąd czytam, nie ma nacjonalizacji kopalń, jak w przypadku ropy naftowej i gazu, tylko wyższe podatki, tak jak w Wenezueli. 2. Ponieważ CDE jest nadal uważane za względnie akceptowalne, a cena spada z powodu rosnących cen surowców. 3. Ostatni spadek jest dobry do zbierania. Nie mam żadnych, ale rentowna kopalnia srebra, dla której wskaźnik P/E jest nadal akceptowalny, byłaby interesująca. Zwłaszcza wierzę, że 20$ będzie łatwo osiągnięte.

Napisany przez ADMCI4
Właśnie sprzedałem moje udziały w CDE (już jakiś czas temu) Interesują mnie inne wartości srebra: First Majestic (patrz osobny temat), stanie się wkrótce dużym producentem srebra Macmin, powinien zacząć produkcję latem Mines Management (jeśli w lipcu otrzymają zgodę na budowę kopalni, to pójdzie to rakietą, z 260 mln uncji srebra i 1 mld ton miedzi zasobów) nie jest bez ryzyka Revett Minerals PE na poziomie 20! (producent, ma jeszcze większe zasoby niż Mines M., ale też jeszcze nie ma zgody na budowę kopalni Dobre informacje można znaleźć także pod adresem https://silverstrategies.com/RankingBySymbol.aspx?ticker=ABI.V

Napisany przez Dany1
Karat pisze: Co się dzieje z CDE, zakupiłem niedawno i od tego czasu kurs spadł o 6%! Karat
CDE przeprasza cię i natychmiast rozpoczyna wzrosty... Dlaczego w ogóle ją kupiłeś? Ja wycofałem się jakiś czas temu i nie żałuję... co najmniej jeszcze nie żałuję. Spójrz na cenę srebra z ostatnich lat. Gdzie znajdowało się srebro w 2004 roku... Następnie spójrz na załączony wykres, a zobaczysz, co osiągnęła CDE w tym czasie. Lepiej było kupić kilka sztabek srebra jako przyciągaczki do papierów... tak jak polarny niedźwiedź z Rössli Bleienbach.

Napisany przez ADMCI4
„Kubek” wydaje się być idealny, a teraz nadchodzi „uchwyt”?Pozdrowienia z GenewyFranz

Napisany przez ADMCI4
Porównanie CDE i First Majestic

Napisany przez Dany1
Porównanie CDE i First Majestic Dziękuję za wskazówkę. To jak dzień i noc...

Napisany przez ADMCI4
Aktualnie jednak nie kupiłbym (dzisiaj znowu +7,5%). Zakupię po osłabieniu (ale już długo na to czekam, nikt nie chce więcej sprzedawać).

Napisany przez Karat
Na mojej liście zakupów od 14.02.2006 r. jest pozycja SILBER-Engagement pod tytułem Silver Wheaton. Od tego czasu zyskałem +61,10%. Niestety, ta pozycja znajduje się tylko na liście życzeń. W rzeczywistym portfelu mam akcje CDE i to oczywiście zdecydowanie za późno. Ale czas leczy także te rany. Żaden człowiek nie może mi zabronić stania się mądrzejszym z dnia na dzień! Karat, 9.5.2006 Karat

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj był dobry dzień na srebrnych kopalniach First Majestic +8,1% Macmin -6% (koryguje się po silnym wzroście z ostatnich miesięcy) Mines Management +10% Revett Minerals +6,3% CDE + 4,6%

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata