Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Świat finansów - od czego zacząć?

Napisany przez HighLight
Cześć drodzy użytkownicy. Właśnie natrafiłem na forum za pomocą google i trochę tutaj przeglądam. Chciałbym jednak od razu zadać Wam pytanie. Ponieważ obecnie uczęszczam do ostatniej klasy gimnazjum, zostało mi trochę czasu, aby przygotować się do życia po studiach. Od pewnego czasu interesuję się tematami związanymi z finansami i inwestycjami. Aktualnie słucham audiobooka Roberta T. Kyosaki ""Reichtum kann man lernen"" oraz rozmaitych innych pomysłów na niezależność finansową. Ponieważ jednak w szkole praktycznie nie ma edukacji finansowej, chcę zdobyć tę wiedzę samodzielnie. Jednak w tak ogromnym obszarze tematycznym nie wiem, od czego najlepiej zacząć. Mam nadzieję, że ktoś tutaj podejmie się rozwiązania mojego problemu i poda mi wskazówki, od czego najlepiej rozpocząć, oraz jak najlepiej rozbudować moją wiedzę. Bo bez znajomości tematu nie będę pewnie mógł zbyt daleko zajść. Pozdrowienia HighLight

Napisany przez FDL_Stefan
Cześć HighLight, tak, jest smutne, że szkoły średnie w Niemczech, które powinny przygotowywać do życia, nie oferują treści nauczania z zakresu planowania finansów osobistych. Ale chwalebne jest, że chcesz wejść na własną inicjatywę w ten obszar. Moim zdaniem jest to również bardzo ważne. Handelsnlatt wydało bardzo dobrą serię książek, którą gorąco polecam. Seria nosi tytuł Financial Planning i składa się z 4 tomów. Na pewno nie jest to tanie, ale być może można je też kupić używane na Amazonie lub eBayu.

Napisany przez HighLight
FDL_Stefan pisze: Cześć HighLight, tak, jest smutne, że szkoły średnie w Niemczech, które powinny przygotowywać do życia, nie oferują treści dotyczących osobistego planowania finansów. Jednak chwalebne jest, że chcesz samodzielnie wkroczyć w ten obszar. Moim zdaniem jest to bardzo ważne. Handelsnlatt wydał bardzo dobrą serię książek, którą mogę tylko polecić. Seria nosi tytuł Planowanie Finansowe i składa się z 4 tomów. Pewnie nie jest to tanie, ale być może można je kupić używane na Amazonie lub na Ebayu.
Cześć Stefanie, dzięki najpierw za wskazówkę. Chwalebne może i tak, ale również strasznie trudne. Zwłaszcza że obszar ten jest niewiarygodnie szeroki i jednocześnie bardzo suchy. Próbowałem sam zgłębić ten temat już rok temu, ale brakowało mi podejścia i wytrwałości. Ucząc się tego dodatkowo obok szkoły, gdzie trzeba dużo pracować, jest trudne. Dlatego teraz chcę wykorzystać wakacje. Więc wracając do Twojej rekomendacji: robi na mnie dobre wrażenie, nowe kosztuje 70€, co już dla mnie jako ucznia to spora suma. Jeśli powiesz mi jeszcze, czy jest zrozumiałe dla początkującego bez wielkiej wiedzy podstawowej? I jeśli książka nie korzysta z dużego zakresu wiedzy podstawowej, który mi brakuje, sądzę, że kupię ją używaną. Pozdrowienia HighLight

Cześć HighLight, Rozumiem, że 70€ to już dość wysoka cena. Ale ta seria książek jest naprawdę warta swojej ceny. Nie trzeba mieć żadnej wiedzy wstępnej, aby czytać te książki i można z nich bardzo szybko czerpać praktyczne korzyści. Znam kilku usługodawców finansowych, którzy od czasu do czasu sięgają po te książki, aby coś sprawdzić.... Mimo to jest to zrozumiałe dla każdego. Miłej lektury. Jeśli zdecydujesz się na zakup książek, daj mi znać, jakie masz wrażenia...

Napisany przez HighLight
Na pewno to zrobię - ale pewnie trochę czasu minie zanim je zdobędę, bo właśnie remontuję i na razie cała moja gotówka na to idzie. Zanim je kupię, sprawdzę w bibliotece, czy można je znaleźć albo coś podobnego. Jeszcze jedno: jeśli w najbliższym czasie nie uda mi się zdobyć tych książek, jaki jest Twój sugestia od czego powinienem zacząć? System finansowy/przepływ kapitału? Czy podstawy ekonomii? Co byłoby ważne dla handlu akcjami. Czy może osobno o akcjach? Jak mogę nadać moim wysiłkom strukturę? Nie chcę rozcinać wszystkiego na kawałki z różnych miejsc, rozumiesz? Pozdrowienia HighLight

Cześć Highlight, jasne, rozumiem, że chcesz nadać strukturę swoim wysiłkom. Dlatego też ta seria książek to moja propozycja - po prostu czytaj od przodu do tyłu. To także nie jest trudne do zrozumienia. Oczywiście możesz także szukać informacji online. Na przykład: Biuletyn giełdowy z +102% dla DAX, złota, srebra i surowców, oraz wiedzy finansowej dla inwestorów indywidualnych Wiedza finansowa — Szkoła Bankowa - Edukacja ekonomiczna - Ekonomia dla nauczania https://www2.uni-siegen.de/~merk/down...nzbegriffe.pdf

Napisany przez HighLight
Super, to na pewno będzie mi bardzo pomocne. Zanim dojdę do książki, sprawdzę Twoje linki - i nadal będę słuchać audiobooków. Gdy skończę czytać polecaną książkę, napiszę tutaj recenzję i prześlę Ci wiadomość prywatną. Ale jak już wspomniałam, może to potrwać kilka miesięcy. No to zaczynam, mam wiele planów. Pozdrowienia HighLight

Napisany przez Ephedra
@HighLight mam podobnie jak ty, tylko że mam jeszcze mniej czasu: Jestem samotnie wychowującym, pracuję i studiuję, a poza tym jeszcze prowadzę Dom... Czekam na twoją recenzję. Obecnie komunikuję się z ludźmi. (np. tutaj na forum) (Niestety, nie mam koncentracji do czytania długich tekstów)

Napisany przez Sergio
Cześć Highlight! Uważam, że z Robertem Kyosakiem jesteś już bardzo dobrze ustawiony. Obejrzałem także kilka z jego seminariów. Posiadanie ogólnej wiedzy na temat finansów na pewno nie zaszkodzi. Ponadto, studiowanie aktywów inwestycyjnych udanych inwestorów przyniesie ci wiele korzyści. Jak właściwie zarabia pieniądze Robert Kyosaki? Jak zarabiają inni, tacy jak Bodo Schäfer, Helmut Ament, Warren Buffet?

Napisany przez HighLight
Ephedra pisze: @Wysokaświatło Mam podobne doświadczenia jak Ty, tylko że mam jeszcze mniej czasu: Jestem samotną matką, pracuję i studiuję, poza tym zajmuję się domem... Nie mogę się doczekać Twojej recenzji. Obecnie komunikuję się głównie z ludźmi (np. tutaj na forum). Nie mam niestety koncentracji do czytania długich tekstów.
Cześć Ephedra, Wow - szacunek, codziennie widzę na innych osobach, jak trudno jest radzić sobie z tak wieloma obowiązkami samemu, a do tego jeszcze z dzieckiem. Ale na pewno się to opłaci. Jeśli znajdziesz czas i ochotę, możemy się kiedyś wymienić doświadczeniami. Cytat z Sergio Cześć Wysokaświatło! Myślę, że z Robertem Kiyosakim masz już bardzo dobrze ułożone sprawy. Obejrzałem też kilka jego seminariów. Ogólna wiedza na temat finansów z pewnością nie jest złym pomysłem. Ponadto studiowanie inwestycji udanych inwestorów na pewno Ci bardzo pomoże. Czym właściwie zarabia Robert Kiyosaki? A jak robią to inni, tacy jak Bodo Schäfer, Helmut Ament, Warren Buffet? Cześć, Jak wyglądały seminaria? Co Wam tam mówili? To dobre pytanie - z tego, co wiem, Robert Kiyosaki założył firmę Cashflow Technologies, czyż nie? Tak naprawdę nie jestem pewien, ale zawsze mnie to zastanawiało podczas słuchania audiobooków. Połowę tych zasad bogactwa mam teraz w głowie. Co do Bodo Schäfera, kupiłem jego płyty CD - na których pokazane jest wstępne wywiad. Jednak jeszcze nie dotarłem dalej. Nie potrafię powiedzieć, czym tak naprawdę zarabiają ci ludzie, ale przypomina mi się część z audiobooka, w której pytano, w jakiej branży działał założyciel McDonalds. Odpowiedziano na to: Kto nie wie, że działa w branży fast food?! On jednak odpowiedział, że działa w branży nieruchomości, a nie fast food, i że nabył ważne nieruchomości, w tym kilka kluczowych skrzyżowań dróg w USA i innych krajach. Takie informacje mnie zaskoczyły. Ale może Ty mnie oświecisz.

Napisany przez Sergio
No cóż, interesujące jest to, że znam już kilku milionerów, ale żaden z nich nie został bogaty dzięki funduszom akcyjnym - ani jeszcze lepiej inwestycjom kapitałowym. Jednocześnie wszyscy są albo założycielami firm, albo angażują się w przedsiębiorstwa. Co ciekawe, każdy doradca bankowy odradzałby nam takie działania.

Napisany przez HighLight
Ja - zawsze zaleca się działanie na pewno, unikając wszelkiego ryzyka. Tak samo robią - w przeciwieństwie do bogatych - ludzie z klasy średniej. Pojawiło mi się spontaniczne pytanie: Jak można uczestniczyć w już ugruntowanych przedsiębiorstwach? Lub jak znaleźć takie okazje?

Napisany przez Sergio
Po prostu: sieć. Jednak obecnie są także portale internetowe. Istnieją również organizacje oferujące udział w transakcjach private equity. Aby odnieść w nich sukces, trzeba jednak samemu sporo się nauczyć, aby nie spaść na twarz. Wygląda na to, że nauka nie sprawia ci jednak problemów

Napisany przez HighLight
Dziękuję, jak dotąd wszystko się zgadza, ale także pracuję ambitnie na rzecz osiągnięcia celu. Ale droga jest jeszcze długa... na przykład co to są transakcje z udziałem kapitału prywatnego (PE)? W dobie kryzysu gospodarczego takie oferty pewnie kwitną, prawda? Mam nadzieję, że w czasie, gdy zaczynam działać, sytuacja nadal będzie taka sama.

Napisany przez Sergio
Przepraszam, po prostu skróciłem z przyzwyczajenia. PE oznacza Private Equity i oznacza po prostu prywatny kapitał inwestycyjny poza giełdą. Cechą charakterystyczną inwestycji poza giełdą jest to, że decydującym czynnikiem przy zakupie jest rzeczywista wartość przedsiębiorstwa, a nie kurs, który jest regulowany przez podaż i popyt (giełda). Dlatego inwestuje się w rzeczywiste aktywa, co skutkuje ogromnymi zyskami dla inwestorów przy wyjściu z inwestycji. Wyjścia z czystych transakcji Private Equity zwykle następują tuż przed lub po wejściu spółki na giełdę lub przy sprzedaży liderowi branży. Jednak na przykładzie Warrena Buffeta i innych udanych inwestorów widać, że opłaca się niekoniecznie zrezygnować z udziałów po wejściu na giełdę. Każdy robi swoje, ale jak już wspomniałem, nie znam milionera, który nie miałby nic wspólnego z udziałami w przedsiębiorstwach.

Napisany przez Sergio
HighLight pisze: W czasie kryzysu gospodarczego takie oferty na pewno kwitną, prawda? Mam nadzieję, że w czasie, gdy podejmę działania, sytuacja będzie nadal taka.
O tym nie wypowiedziałem się wcześniej. Te interesy kwitną od wieków i zawsze będą się dobrze rozwijać. Istnieje wiele powodów, które nie mogą zostać przedstawione w krótkim tekście. W czasie kryzysu finansowego, który zdarzał się już wielokrotnie, mamy po prostu możliwość kupowania taniej. Dzięki temu możemy osiągać lepsze zyski. Wiadomo, że zysk nie pochodzi z sprzedaży, ale z zakupu. Jednocześnie kryzysy finansowe wymagają cierpliwości, ponieważ wyjścia dokonywane przez doświadczonych menedżerów są rzadkością w czasie kryzysu. To logiczne.

Napisany przez HighLight
Mówimy tu o ryzyku, które bankowi doradcy zdecydowanie chcą unikać. Kupowanie udziałów i późniejsza możliwość sprzedania ich za mniejsze pieniądze - prawda? Teraz, w czasie kryzysu finansowego, jest oczywiście trudniej sprzedać udziały, ponieważ, przypuszczam, po pierwsze firmy generują mniejsze obroty i udziały są mniej warte, a po drugie firmy nie są w stanie wypłacić inwestorowi. Czy dobrze to rozumiem? Czy mógłbyś bardziej szczegółowo wyjaśnić mi poza giełdowe kapitały własne? Nie potrafię sobie pod tym nic konkretnego wyobrazić. Przypuszczam, że chodzi o pieniądze, które nie znajdują się w formie akcji w twoim posiadaniu. Ale z drugiej strony, nie można kupować udziałów akcjami, trzeba je najpierw sprzedać, a wtedy byłoby to i tak kapitałem własnym poza giełdą, prawda?

Napisany przez Sergio
Związek jest nieco inny. Na początek kryzysy finansowe i zaangażowanie: Zwyczajny doradca bankowy z pierwszego piętra nie jest szkolony w zakresie kapitału prywatnego. Jego zadaniem jest sprzedawanie usług finansowych swojego banku, a do tego jest szkolony. Ponieważ duże instytucje finansowe same zarabiają na kapitale prywatnym, niechętnie dzielą się kawałkiem ciasta z szeroką masą ludzi. Nie dlatego, że byłoby to zbyt ryzykowne lub coś w tym rodzaju. W czasie kryzysu gospodarczego firma nie musi koniecznie generować mniejszych przychodów, nie wszystkie firmy są dotknięte takim kryzysem. Taki kryzys po prostu sprawia, że chętni nabywcy są tymczasowo mniej płynni i ostrożniej obchodzą się ze swoimi pieniędzmi. To wszystko. Dla udanego sprzedaży musi być popyt. W czasie kryzysu jest on trochę gorszy. To ma zwykle niewiele wspólnego z rzeczywistą wartością firmy i z jej zdolnością płatniczą. Kapitał pozagiełdowy: Temat ten jest bardzo obszerny. W skrócie mogę zaoferować jedynie prostą definicję: Są to inwestycje w firmy, które nie są notowane na giełdzie. Nie ma to nic wspólnego z wolnymi pieniędzmi, które ktoś posiada w postaci salda konta. giełda jest tylko częścią inwestycji w firmy. Osobiście mam udziały w firmach, ale obecnie żadna z nich nie jest notowana na giełdzie. Ma to swoje powody.

Napisany przez HighLight
Sergio pisze: Związek jest trochę inny. Po pierwsze, jeśli chodzi o kryzysy finansowe i udziały: Zwykły doradca bankowy pierwszego poziomu nie jest szkolony w zakresie private equity (PE). Jego zadaniem jest sprzedaż usług finansowych swojego banku, w tym jest szkolony. Ponieważ duże instytucje finansowe same zarabiają na private equity, niechętnie dzielą się kawałkiem ciasta z masami. Nie dlatego, że byłoby to zbyt ryzykowne czy coś w tym stylu. W czasie kryzysu gospodarczego firma niekoniecznie generuje mniejsze obroty, nie wszystkie firmy są dotknięte skutkami kryzysu. Taki kryzys po prostu sprawia, że chętni nabywcy czasowo mają mniej gotówki i ostrożniej obchodzą się ze swoimi pieniędzmi. To właściwie wszystko. Dla udanego sprzedaży musi być popyt. Podczas kryzysu popyt jest po prostu nieco gorszy. To zazwyczaj nie ma nic wspólnego z rzeczywistą wartością firmy i zdolnością płatniczą firmy.
Aha! Dobrze, teraz to zrozumiałem. Ma to również sens i tłumaczy wiele rzeczy. Zacytowane słowa Sergio Kapitał spoza giełdy: Ten temat jest bardzo obszerny. W skrócie, mogę zaproponować tylko proste określenie: To udziały w firmach, które nie są notowane na giełdzie. Nie ma to nic wspólnego z wolnymi środkami, które ktoś posiada w postaci środków na koncie. giełda to tylko jeden obszar inwestycji w przedsiębiorstwa. Osobiście mam udziały w firmach, ale obecnie żadnych na giełdzie. To ma swoje powody. Teraz jeszcze nie do końca to rozumiem - ale z Twoją definicją mogę się na razie pogodzić. Rozmowa sprawia, że nauka staje się o wiele łatwiejsza.

@Sergio Dzień dobry, właśnie obejrzałem stronę internetową LSTeam. Wygląda na to, że jest jeszcze dość nowa i zawiera niewiele faktów. Strategia inwestycyjna jest, przepraszam za szczerość, ogólnym bełkotem bez rzeczywistej wartości. Jakie produkty finansowe oferuje LSTeam? Zakładam, że są to zamknięte fundusze i nieruchomości inwestycyjne. Pozdrawiam, FDL_Stefan

Napisany przez Sergio
An FDL_Stefan: Z Twoją oceną jesteś w błędzie! Inwestycje w nieruchomości są zbyt uciążliwe/stresujące i nie uważam ich za naprawdę dobrą inwestycję (eksperci z Allianz zdają się podzielać to zdanie, ponieważ na przykład w 2008 r. tylko 0,4% ich aktywów stanowiły nieruchomości - przed kryzysem sytuacja nie była zbyt inna - źródło: raport roczny Allianz SE 2008) Oczywiście nie udostępniamy dokładnych danych i faktów na stronie. Jest to narzędzie reklamowe, a nie portal informacyjny. Wszelkie inne informacje nasi klienci otrzymują od nas podczas osobistych rozmów. W moim portfelu znajduje się zamknięty fundusz i na pewno nie bez powodu. Ale oferta produktowa nie kończy się na nim. Chętnie przyjmuję Pańską prośbę o wybaczenie. Ten tekst ma swoją wymowność. Jeśli wymaga on większego zaangażowania, zanim zainteresuje Państwa, niekoniecznie musi to być moja energia, która zostanie na to zużyta. Pewni z pewnością podejmują większe wysiłki, aby przyciągnąć klientów. Dla lepszego zrozumienia: Jesteśmy zespołem, ale to nie znaczy, że wszyscy działamy według tego samego schematu. Dlatego mówię o poglądach i produktach w pierwszej osobie. Często się spotykamy i wymieniamy doświadczeniami, ale sposób pracy może się różnić. Dlatego konkretne dane byłyby zupełnie nie na miejscu.

Cześć sergio, jeśli chodzi o Allianz i nieruchomości, nie jesteś na bieżąco. Allianz właśnie zawarła umowę dotyczącą nieruchomości z Aldi Süd, co jest początkiem nowej strategii Allianz w obszarze nieruchomości. Ubezpieczyciel zapewnił gwarancje oprocentowania na poziomie średnio 3,4% w polisach na życie i emerytalnych, ale nie jest w stanie wygenerować tych zysków na rynkach kapitałowych w obecnych czasach niskich stóp procentowych. Co do treści, sensu i celu stron internetowych w naszej branży, mogą istnieć różne opinie... Pozdrowienia, FDL_Stefan

Napisany przez ADMCI4
To dobry początek On nam to pokazał i oferuje nam również możliwość To jest różnica, która czyni różnicę. Po prostu myślenie. Jeśli zaczniesz myśleć jak inwestor lub przedsiębiorca, zobaczysz świat innymi oczami Znam ludzi, którzy zbudowali swoje aktywa grając w tę nową grę. Oczywiście nie od razu. Jak długo potrwa, zanim zbudujesz swoje bogactwo, zależy tylko od tego, jak szybko zmienisz swoje myślenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata