Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kasa emerytalna w przypadku trudności finansowych firmy.

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Powoli zaczynam się martwić lub przynajmniej zastanawiać nad saldem w moim funduszu emerytalnym. Wpłacam już ponad 25 lat i chciałbym mieć pewność, że pieniądze nie zostaną utracone, jeśli mojej firmie będzie się powodzić gorzej. Moja firma na pewno nie zbankrutuje, jeszcze nie doszło do tego. Ale wszędzie są cięcia i nie mam pojęcia, co się stanie z funduszem emerytalnym, jeśli sytuacja stanie się gorsza. Czy firmy mogą wycofać dodatkowe świadczenia, które wpłaciły, z mojego funduszu emerytalnego, tak aby na końcu zostały tylko moje oszczędności? Z góry dziękuję, Bellozu

Re: Kasa emerytalna w przypadku trudności finansowych firmy.

Napisany przez degere
Cześć Bellozu, roszczenia związane z funduszem emerytalnym zostały przekazane na ciebie jako osobę ubezpieczoną, więc w razie upadłości nie powinno się wiele dziać. Dzięki ulgom podatkowym i ubezpieczeniowym, roszczenie jest znacznie wyższe niż tylko wpłata netto dokonana osobiście. Składka pracodawcy może zostać wycofana tylko za ostatnie 5 lat, jeśli pracownik zrezygnuje - więc tutaj również nie powinno się nic dziać. Droga oszczędzania na emeryturę była i nadal jest bardzo dobra.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata