- śr lut 22, 2006 9:39 pm
Dzisiaj byłem na CH-TV w programie Rundschau. Kowboj z Wybrzeża Złota podróżuje po świecie jako przedsiębiorca, czyli kapitalista podwórkowy. Usłyszałem kilka kawałków, ale część programu przegapiłem.
Peter Friedli nie finansuje firm w Szwajcarii, ponieważ przedsiębiorczość w CH jest zbyt mało ryzykowna i innowacyjna. Głównym obszarem działalności są Stany Zjednoczone, a branżami, które preferuje, są firmy softwareowe i biotechnologiczne. Przykładem było dostawca oprogramowania do aplikacji na telefony komórkowe, z których jednym z klientów jest m.in. Walt Disney.
Poznaliśmy również nieco bliżej firmę biotechnologiczną Osiris, która bazuje na dorosłych komórkach macierzystych, które przyniesione są do podziału in vitro, co może poprawić procesy regeneracyjne u pacjentów. Twierdzi się, że przyczynia się do odbudowy mięśnia sercowego, tworzenia naczyń krwionośnych, regeneracji skóry lub kości. Preparaty są dostępne do celów badawczych, ale nie są jeszcze zarejestrowane przez FDA. Procedury mają być chronione poprzez patenty. Siedziba firmy znajduje się w Baltimore.
W każdym razie portfolio Petera Friedliego jest dość różnorodne i dobrze zdywersyfikowane. W USA ma być szanowany jako inwestor i członek rady zarządzającej. Jest aktywny, pomysłowy, towarzyski, z dobrym instynktem dla wykonalności. Jego dumą są niezależne firmy, którym pomógł stanąć na nogi i które mogą przetrwać na rynku.
Wspomniano również, że niektóre z jego twórczyń zbankrutowały i przyniosły straty sięgające setek milionów, ale to oczywiście nie jest kapitał Petera Friedliego, lecz np. akcjonariuszy venture capital takich jak New Venturetec.
W portrecie widziano Pana Friedliego jako podróżującego służbowo i rozmawiającego z klientami i dyrektorami generalnymi. Na pewno robi bardziej pracowite i kompetentne wrażenie niż na przykład historyczny portret finansisty D, Alexandra Falcka z dawnej Distefora, znanego jako szybki kapitan jachtowy albo elegancki ogier biurowy, którego można było obejrzeć w telewizji.