Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: upoważnienie do obciążenia rachunku

Napisany przez Ephedra
Cześć wszystkim, jak to jest z upoważnieniami do obciążeń? Jeśli napiszę do kogoś list, w którym anuluję mu upoważnienie do obciążeń, może on zawsze twierdzić, że nigdy nie dostał takiego listu i po prostu pobrać pieniądze. Jeśli dodatkowo napiszę list do banku informując, że odwołałem upoważnienie dla XY, czy będę wtedy bezpieczny? Pozdrowienia, Ephedra

Napisany przez 2Escorpio
Zarejestrowane przesyłki lub faksem, gdzie raport z wysyłki wykazuje treść przesyłki

Napisany przez degere
Cześć, chociaż o tym dużo mówią, ja nie widzę ryzyka dla konsumenta związanego z płatnością kartą. Możesz cofnąć płatność kartą w ciągu co najmniej 6 tygodni bez podawania powodu. Można to zrobić w banku lub przez telefon.

Napisany przez degere
Och, pytanie poszło nawet dalej... Zgłoszenie odmowy obciążenia przez bank nie przyniesie rezultatu. W przypadku obciążeń bank nie może zweryfikować uprawnień. Jest jednak wyjątek: w rzadkich przypadkach udziela się odbiorcy płatności zlecenia obciążenia. Takie zlecenie otrzymuje faktycznie bank macierzysty.

Napisany przez 2Escorpio
degere pisze: Ach, czyli pytanie jeszcze dalej idzie... Zgłoszenie bankowi anulowania obciążenia rachunku nie ma sensu. Bank nie może potwierdzić autentyczności obciążeń. Istnieje jedno wyjątek: w rzadkich przypadkach można udzielić odbiorcy zlecenia na obciążenie. Wtedy rzeczywiście otrzymuje je bank domowy.
Albo podpisuje się oświadczenie o obciążeniu rachunku, a mimo to pobierane jest opłacenie za pośrednictwem obciążenia i ma się tę całą bieganinę

Napisany przez Ephedra
Dziękuję za odpowiedzi ... niestety jeszcze tego w pełni nie rozumiem. Załóżmy, że ktoś udziela mi upoważnienia do obciążenia rachunku. (co jeszcze nigdy się nie zdarzyło) Jak wtedy to działa? Czy w takim przypadku idę do banku, pokazuję ten dokument i mogę pobierać coś z konta tej osoby? Czy w zasadzie nie każdy, kto zna mój numer konta, może pobrać coś z mojego konta? Co trzeba pokazać, aby pobrać coś z konta innej osoby?

Napisany przez degere
Cześć Ephedra, poprawnie - jeśli chcesz pobrać obciążenia z innego konta bankowego, musisz uzyskać akceptację od swojego banku. Możesz ją otrzymać, przedstawiając uzasadnienie i posiadając odpowiednią zdolność kredytową. Technicznie nikt nie może pobrać obciążeń bez tego zezwolenia. Jeśli ktoś mimo to pobiera pieniądze bez upoważnienia, płatnik może odwołać płatność w ciągu 6 tygodni. Dla odbiorcy płatności nie jest to zatem bezwarunkowo bezpieczna metoda płatności.

Napisany przez Ephedra
Dziękuję za odpowiedź. Załóżmy, że ktoś nieuprawnienie pobiera pieniądze, a ja zlecam ich zwrot. Co powstrzymuje tę osobę przed ponownym pobraniem pieniędzy? Czy wtedy bank przygląda się sprawie dokładniej?

Napisany przez degere
Cześć Ephedra, osoba obciążona zostaje wysokimi kosztami - to odstraszy ją od kolejnej próby...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata