Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Specjalista ds. ubezpieczeń czy CMI?

Napisany przez Teraflop
Dobry wieczór! To pytanie już zadałem w innym forum z niewielką reakcją. Być może ktoś z was ma jakieś zdanie na ten temat. Mój starszy syn nie jest obecnie pewny, co powinien zrobić. Ma już Rentę Zasadniczą (Rürup) w Clerical Medical ze względu na świetne skutki podatkowe w odliczeniu składek w 2006 roku. Produkt ten ma charakter with-profits. Oprócz tego ma również inny Rürup i kapitał emerytalny pracowniczy. Tutaj jest to specjalistyczne ubezpieczenie grupowe zawarte u specjalistycznego ubezpieczyciela, który jako spółdzielnia (VVaG) gwarantuje stosunkowo wysokie renty i oferuje świetną przejrzystość. W przypadku CMI mam wrażenie, że wkładane są pieniądze do czarnej skrzynki. Oprócz corocznego wyciągu z konta nie ma niczego. Dodatkowo CMI nie sprzedaje już polis z zyskami w Europie Kontynentalnej (jak wynika z informacji dla klientów, sam mam klasyczną polisę na życie z zyskami). Czy istnieje możliwość uzyskania informacji na temat wysokości składki wolnej od obciążeń na podstawie zgromadzonego kapitału w CMI do chwili obecnej? Według jego doradcy - nie. Chciałbym wiedzieć, gdzie stoi z CMI i czy nie lepiej byłoby przerwać umowę. Osobiście skłaniałbym się raczej ku specjaliście. Jednakże moim zdaniem jest to nowicjusz w porównaniu z CMI, założony w latach 60. Aktualnie ma 34 lata - więc jeszcze trochę przed nim. Partnerka życiowa, ale żadnych dzieci (i nie chcą mieć). Pytanie brzmi po prostu: czy pozostawić CMI bez opłat (wpłacił około 12 000 euro) i zainwestować wolne środki w specjalistę, czy kontynuować CMI. Bardzo cieszę się z odpowiedzi. Pozdrowienia, Tera Miłego dnia! Tera Dodatkowe informacje: Interesuje mnie ta kwestia, ponieważ ewentualnie mógłbym udostępnić kilka jednorazowych wpłat. Chciałbym jednak działać rozsądnie.

Napisany przez Gerd
Cześć Więc po kolei. CMI to brytyjskie towarzystwo ubezpieczeniowe, które przejęło tu Heidelberger Leben. Umowy podlegają niemieckiemu prawu ubezpieczeniowemu VVG, ale brytyjskiemu prawu upadłościowemu. Jak może to się skończyć, widzieliśmy przy upadłości holenderskiego Ineas. Rüruprente inwestuje w tzw. with-profits. Tutaj pieniądze nie są jednostronnie lokowane w papiery o stałym oprocentowaniu ani fundusze, ale trafiają do jednego dużego gara. Co towarzystwo ubezpieczeniowe robi z tymi pieniędzmi, pozostaje ukryte przed klientem. Tu są prezentowane wyższe zyski, ale nie gwarantowane. Ponieważ brytyjskie towarzystwa ubezpieczeniowe nie podlegają niemieckiemu prawu, mogą podjąć wyższe ryzyko z pieniędzmi klientów. Stąd te wyższe zyski. Z kolei szansa na niepowodzenie jest więc większa niż w przypadku niemieckich towarzystw ubezpieczeniowych. Pytanie brzmi, dlaczego dwie Rüruprenten. W zasadzie jedna wystarczy. Co tu doradzić. Specjalistyczne ubezpieczenia towarzystwa VVag. Ale to właściwie na końcu nie jest istotne. Jeżeli tutaj gwarantowane renty są wyższe, po prostu dlatego, że pieniądze tu prawdopodobnie są konserwatywnie inwestowane. Oczywiście obiecane zyski są tutaj niższe niż w przypadku CMI. Które rozwiązanie wybrać, zależy od ryzykowności inwestora. Zlikwidowanie CMI to jedna z opcji. Nikt nie będzie mógł precyzyjnie powiedzieć, jaka emerytura wyniknie z tej umowy. Wszystkie obliczenia zależą od rozwoju rynku. Na pewno otrzymają Państwo informację, jak wysoka będzie gwarantowana emerytura. To jednak zawsze jest tylko jedna strona medalu.

Napisany przez Teraflop
Dobry wieczór, Gerd, bardzo dziękuję za bogate informacje. Na przykład nie wiedziałem o Heidelberger Leben. Teraz myślę, że mój syn powinien poczekać trochę dłużej, przynajmniej do kolejnego wyciągu z konta w CMI. Powinien zadzwonić do CMI i poprosić o informacje dotyczące obecnie wolnej od składek emerytury. Dwie renty Rürup to sposób na zróżnicowanie. Czuję się dobrze z moją własną umową w CMI, dlatego mam nadzieję, że nie zostało źle odebrane, że chcę źle mówić o CMI. Dziękuję jeszcze raz i miłego wieczoru! Tera

Napisany przez Gerd
Cześć Jego sposób rozsiewania? Żart. Gdzie jest rozsiew przy 2-krotnym Rürupie? Rozsiew jest, ale nie taki. W takim razie Riester, Rürup (nigdy odwrotnie), BAV, prywatne zabezpieczenia emerytalne, krótko- i średnioterminowe inwestycje. Tak to wygląda.

Napisany przez Teraflop
Żaden żart. Ale brak uprawnień do dodatku (u mnie to samo, ale przy moim wieku to bzdura). Pozdrowienia, Tera

Napisany przez Gerd
Cześć Krótkie pytanie. Czy korzysta z pracowniczego planu emerytalnego, ale nie kwalifikuje się do otrzymania dopłat z programu Riester?

Napisany przez Teraflop
Niestety źle to ująłem. Wolny zawód w spółce z wpłatami do funduszu emerytalnego. Dobry wieczór! Tera

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata