- śr sie 18, 2010 6:36 pm
Dobry wieczór!
To pytanie już zadałem w innym forum z niewielką reakcją. Być może ktoś z was ma jakieś zdanie na ten temat.
Mój starszy syn nie jest obecnie pewny, co powinien zrobić.
Ma już Rentę Zasadniczą (Rürup) w Clerical Medical ze względu na świetne skutki podatkowe w odliczeniu składek w 2006 roku.
Produkt ten ma charakter with-profits.
Oprócz tego ma również inny Rürup i kapitał emerytalny pracowniczy. Tutaj jest to specjalistyczne ubezpieczenie grupowe zawarte u specjalistycznego ubezpieczyciela, który jako spółdzielnia (VVaG) gwarantuje stosunkowo wysokie renty i oferuje świetną przejrzystość.
W przypadku CMI mam wrażenie, że wkładane są pieniądze do czarnej skrzynki. Oprócz corocznego wyciągu z konta nie ma niczego. Dodatkowo CMI nie sprzedaje już polis z zyskami w Europie Kontynentalnej (jak wynika z informacji dla klientów, sam mam klasyczną polisę na życie z zyskami).
Czy istnieje możliwość uzyskania informacji na temat wysokości składki wolnej od obciążeń na podstawie zgromadzonego kapitału w CMI do chwili obecnej? Według jego doradcy - nie.
Chciałbym wiedzieć, gdzie stoi z CMI i czy nie lepiej byłoby przerwać umowę.
Osobiście skłaniałbym się raczej ku specjaliście. Jednakże moim zdaniem jest to nowicjusz w porównaniu z CMI, założony w latach 60.
Aktualnie ma 34 lata - więc jeszcze trochę przed nim. Partnerka życiowa, ale żadnych dzieci (i nie chcą mieć).
Pytanie brzmi po prostu: czy pozostawić CMI bez opłat (wpłacił około 12 000 euro) i zainwestować wolne środki w specjalistę, czy kontynuować CMI.
Bardzo cieszę się z odpowiedzi.
Pozdrowienia,
Tera
Miłego dnia!
Tera
Dodatkowe informacje:
Interesuje mnie ta kwestia, ponieważ ewentualnie mógłbym udostępnić kilka jednorazowych wpłat. Chciałbym jednak działać rozsądnie.