Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Charles Vögele

Napisany przez Simona
7 marca zostaną przedstawione dane z 2005 roku. Zastanów się nad ponownym dołączeniem. Czy ktoś jeszcze bierze udział? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Cześć Simona, Wszedłem trochę za wcześnie i jeszcze muszę odrobić straty. Ale rozwój z ostatnich lat i obrany kurs napawają mnie optymizmem na przyszłość. Podstawy finansowe stały się solidne. Sklep prowadzony jest profesjonalnie. Niemcy się podnoszą. Zapachy zostały odepchnięte poprzez przeformułowanie sklepów / asortymentu. Zima była wystarczająco zimna, by sprzedaż poszła dobrze. Powolna i przemyślana ekspansja na wschód przynosi nowe możliwości.

Napisany przez Simona
Tak, nieźle - prawdopodobnie skorzystam z niego ponownie późnym popołudniem. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez beat
Simona pisze: Tak, nieźle - prawdopodobnie się tam będę znowuga późnym popołudniem.
Masz nawet kurs, który cię jeszcze trochę wspiera... W moim przypadku wszyscy potencjalni kupcy uciekają, więc idę po prostu na zakupy do miasta, jeśli na giełdzie nic nie ma. Ale nie do Vögele... Nie chcę podbijać kursu, gdy już masz chwilkę przed zamknięciem.

Napisany przez ADMCI4
Jestem nadal 46% pod kreską od 2001 roku... będę czekać dalej i w razie czarnej zera natychmiast się wycofam... nadzieja umiera ostatnia

Napisany przez Simona
Udało mi się jeszcze złapać swoje ptaszyska po kursie 120,60. Moja ostatnia podróż z nimi przyniosła mi spory zysk, rekompensując wysoką księgową stratę z 2001 roku poprzez solidny zakup. (To było jesienią 2004 roku, wcześniej informowałem o tym w innym forum, sprzedaż w 2005 roku). Więc teraz znowu wzlatujemy razem. (Chcielibyśmy wrócić do poziomu 230 złotych lub być może trochę więcej). Udanej podróży wszystkim! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Widoczny jest lekki trend wzrostowy; jestem zadowolony, że akcje nie są pod wrażeniem ptasiej grypy. Dane za 2005 rok są dostępne 7 marca. Patrzę na to pozytywnie. Mieliśmy udany jesień/zimę jeśli chodzi o sprzedaż odzieży. Sklepy w nowych placówkach handlowych w Europy Wschodniej zapewne również radziły sobie całkiem nieźle. Ponadto mogę powiedzieć, że przyjazna obsługa w sklepach Charles Vögele z pewnością przynosi korzyści. Szczególnie chciałbym wymienić tu Zurych-City. Dla porównania, dotychczas: https:// Simona

Napisany przez beat
Moje oczekiwania zostały nieco przekroczone. :lol: Wszędzie rozwijają się pozytywnie. Jeśli zwiększenie się o Wielkanocy będzie udane, to jeszcze trochę więcej będzie można osiągnąć. PE 05 15.7 Zwrot wartości nominalnej 2.- (Oprocentowanie 1.6%) https://www.charles-voegele.com/corp/...tteilung030706 Uwaga: Wygląda na to, że inni są bardziej wymagający... tymczasowe spadki o 10%

Napisany przez Simona
Ja cieszę się: 08:06 -- Tages-Anzeiger Online Vögele zwiększył zyski niemal dwukrotnie Vögele niemal podwoił zyski w ubiegłym roku pomimo minimalnego wzrostu przychodów. Zysk netto wzrósł o 90 procent w porównaniu z poprzednim rokiem do 70,1 miliona franków. Sieć odzieżowa Charles Vögele zwiększyła zyski do 70 milionów franków w 2005 roku dzięki zwiększeniu efektywności, obniżeniu długu i korzystniejszym stawkom podatkowym. Przychody netto wzrosły o 1,1 procent do 1,348 miliarda franków. Vögele poinformowało, że pomimo ogólnie spadającego rynku tekstylnego w minionym roku udało się zatrzymać spadek przychodów, który trwał od 2002 roku. Firma ogłosiła, że we wszystkich organizacjach sprzedaży, z wyjątkiem Austrii, odnotowano wzrost wydajności i poprawę rentowności. W bieżącym roku firma nie spodziewa się pozytywnych impulsów zewnętrznych i zamierza skoncentrować się na poprawie kolekcji oraz dalszym zwiększaniu efektywności - jak informuje Vögele. Vögele planuje obniżkę wartości nominalnej akcji o 2 franki. (sbm/sda/ap) ************************************************** ******** Bravo, zatem zwiększajcie, ja jestem z wami. Miłego lotu! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Link do bieżących wiadomości dzisiaj: https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/charles-voegele.asp Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
wydaje się jednak, że raczej jest to lot nurkowy...

Napisany przez Simona
Zachwycające zyski po dobrych wynikach. (Analitykom rzadko udaje się być całkowicie zadowolonym). Ale jeśli firma jest w stanie poprawić swoje wyniki, jeśli ta firma nadal chce i potrafi się ulepszać, i jeśli może to osiągnąć poprzez własne środki, wewnętrzne impulsy oraz poprawę efektywności, to gdzie tutaj może być błąd. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
urswi pisze: wygląda na to, że jednak jest niższy niż poprzednio...
Przepraszam, że znowu zgłaszam się z informacją o Vögele... wygląda na to, że ma mniejszą grypę. Rekomendacja: Drukuj liczby i kwestionuj, nie ma sensu czytać wielkich tytułów, bo papier jest cierpliwy. Vögele podwoiło prawie zyski... fajnie, ale jak? Ile dodatkowej sprzedaży mieli? Jakie były obroty w dobrych latach? Czy powierzchnia sprzedaży wzrosła? Czy jest faktycznie dodatkowa sprzedaż na metr kwadratowy? Czy nie pojawiły się również nowe, prawdziwe marki? Czy te marki w ogóle są kupowane w Vögele? Podano także wartość magazynową 71 mln... kto może zweryfikować tę wartość u producenta tekstyliów? Nikt dokładnie, więc i ta wartość może być bez problemu zakwestionowana. PS: nie przyjrzałem się dokładnie liczbom, bo nie mam akcji, tylko krótko przejrzałem... ale chcę też powiedzieć, że nie są one tak dobre, jak teraz znowu są przedstawiane.

Napisany przez Simona
Zakup po 107.- :!: Mielismy to już wcześniej, cena znowu poszła w górę :!: Pomyśl o wiośnie, za dwa tygodnie powinna nadejść. Odtopienie śniegu - i już myśli się o letnich ubraniach. Do września podwoimy się - tak jak już raz za 6 miesięcy. Nie zapominajmy - Charles Vögele to już nie jest dawny sklep z tanimi zakupami. Moje nowe spodnie z manchesteru miały swoją cenę. Są niezwykle wygodne, eleganckie/sportowe i łatwe w pielęgnacji. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Finanse i Gospodarka Data wydania: 08.03.2006 Numer: 18 Strona: 22 Sekcja: A-SZWAJCARIA Inwestorzy odwracają się od Vögelea Obroty i perspektywy domu mody rozczarowują zbyt wysokie oczekiwania. Akcje tracą na atrakcyjności. Autor: Wolfgang Gamma Oczekiwania co do wyników za rok 2005 domu mody Vögele były wysokie, zbyt wysokie, co pokazało się we wtorek. Pomimo wzrostu zysku o 90%, inwestorzy zareagowali sprzedażą akcji. W ciągu dnia ceny spadły o 17%. Mniej rozczarował zysk, bardziej zaś rozwój na rodzimym rynku szwajcarskim i ostrożne prognozy na przyszłość. Wbrew sugerowanym przez ostatnie statystyki detaliczne, Vögele osiągnęło w Szwajcarii mniejsze obroty niż w roku poprzednim. Nawet prezes koncernu, Daniel Reinhard, nie spodziewa się ożywienia na rynku tekstylnym w tym roku. „W każdym z rynków, na których działa Vögele, gospodarka rośnie nieznacznie, a nastroje konsumentów pokazują pewne oznaki poprawy, ale spodziewam się tylko niewielkich impulsów zewnętrznych” - powiedział Reinhard na konferencji prasowej dotyczącej wyników. Dyspozycyjne dochody gospodarstw domowych nie rosną, podobnie jak zużycie tekstyliów. Szanse na to, by Vögele mógł kontynuować pierwszy mały krok wzrostu od pięciu lat (+1,1% obrotów w 2005 r., por. tabela), są zatem niewielkie. Szczególnie w Szwajcarii (obroty wzrosły o 2% do 477,4 mln CHF, udział w rynku 10,5% według GfK-IHA) i w Austrii (obroty wzrosły o 2% do 258,2 mln CHF, udział w rynku 6%) możliwości są ograniczone. Lepsze perspektywy pojawiają się w Niemczech (obroty wzrosły o 1% do 464,7 mln CHF, udział w rynku 1,1%) i w regionie Belgia/Holandia (obroty wzrosły o 9% do 147,3 mln CHF, udział w rynku 1,4%). Sieć sklepów ma zostać zacieśniona w tych krajach. Do tego dochodzi Słowenia, gdzie w 2005 roku otworzono pierwszy sklep. Jednakże zawiłe procedury zezwoleń na planowane sklepy specjalistyczne hamują rozwój biznesu. Przetestowane zostają szanse na tych rynkach poprzez sklepy testowe na Węgrzech, w Polsce i w Czechach. Po czterech latach intensywnej restrukturyzacji Vögele zwiększyło zysk z 36,9 do 70,1 mln CHF w 2005 r. 15 mln CHF przypada na eliminację amortyzacji wartości firmy, reszta została wypracowana. Marża EBITDA wyniosła 12,3%, miescząc się w zakładanym przez Reinharda przedziale 11-13%. Innymi słowy, potencjał zysku został w dużej mierze wykorzystany, a dla dalszej znacznej poprawy zysków konieczny jest wzrost obrotów. Również obrona wysokiej marży brutto wynoszącej 61% może okazać się wyzwaniem. Optymalizacje w dziedzinie zaopatrzenia, jak zapewnia dyrektor finansowy Felix Thöni, powinny przynieść pewne rezultaty, a ryzyko wzrostu kosztów zakupu przez umocnienie dolara raczej jest niewielkie. W dużym stopniu zależy to od tego, czy Vögele będzie w stanie tak dobrze sprzedawać jak w 2005 roku, szczególnie w okresach regularnej sprzedaży, czyli w czasach bez akcji promocyjnych. Ponownie niższe zapasy to dobra perspektywa wyjściowa. Według Reinharda, w Niemczech prognozowany jest osiągnięcie poziomu rentowności operacyjnej na poziomie EBIT, natomiast w Belgii dążono do osiągnięcia tego na poziomie EBITDA. Dalsze zmniejszanie długu netto pozwala obniżyć obciążenie odsetkami i wzmacnia przepływy pieniężne. Ogólnie można oczekiwać poprawy wyników dla koncernu także w 2006 r. „Finanse i Gospodarka” przewidują teraz zysk na akcję w wysokości 9 CHF, a nie 8,80 CHF, co wynika jedynie z zbyt ostrożnej prognozy dla poprzedniego roku. Wobec tego wycena akcji po nagłym spadku cen z towarzyszącym mu dużym wolumenem i przy kursie-zysk 12 nie jest przesadzona, ale nie wystarcza to do jasnej rekomendacji zakupu. Brakuje lepszych perspektyw na rynku odzieżowym. Argumentem za pozostaniem przy papierach lub zainwestowaniem w potencjał na rynku Europy Wschodniej jest osiągnięcie wyników przez zarządzanie, gdzie konsekwencja w realizacji strategii odgrywa ważną rolę.

Napisany przez Simona
Ale idzie w górę.... 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Wznosi się jednak.... 8) Pozdrawiam, Simona
Cześć Simona... chyba nie za długo...znalazłam następujący post na forum VIP: https://forum.cash.ch/~Board3/read?124533,7 A propos, artykuł pochodzi od edi.optigal...finansisty, któremu możesz zaufać. PS: grrr w przyszłości zrezygnuję z takich występów, obiecuję

Napisany przez Simona
:P Cześć, Wtedy ptaki na pewno będą latać wyżej. Za każdym razem gdy ci trzej, których imion tutaj nie chcę wymieniać, coś potępiają, zaczyna się wzlot. (Było zresztą interesujące obserwować, jak szybko się pojawili, wciąż - nawet po odejściu znanego kucharza spaghetti, który potrafi gotować bardzo dobre spaghetti). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Teraz jest czas na ptaki. Z piękną pogodą - wreszcie - można spodziewać się wiosennych trendów w Charles Vögele. Dzisiaj rano lekki wzrost. W zeszły weekend bogata starsza pani opowiedziała mi, że w Vögele w Zurychu już stoi elegancki pan przy kasie, w garniturze i krawacie. Ooo, wizerunek ma znaczenie.- Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Warto wiedzieć: Szwajcaria: Detalista odzieżowy Charles Vögele planuje dodanie członka do zarządu 24 marca 2006 Doroczne walne zgromadzenie akcjonariuszy wiodącego europejskiego detalisty odzieżowego Charles Vögele Holding AG planuje zatwierdzenie dodania do zarządu doświadczonego specjalisty odzieżowego. Dr Peter Littmann został zgłoszony przez zarząd do wyboru. Możliwe wzmocnienie składu zarządu ogłoszono w zaproszeniu na doroczne walne zgromadzenie akcjonariuszy, które zostało opublikowane w mediach 8 marca 2006 r. Po przeprowadzeniu kompleksowej procedury oceny zarząd wybrał Dr. Littmanna, który potwierdził, że jest gotów zasiąść w organie zarządzającym Grupy Charles Vögele, jeśli zostanie wybrany. W latach 1993-1997 Dr. Littmann był przewodniczącym zarządu Hugo Boss AG, odnoszącej sukcesy międzynarodowej firmy odzieżowej. Przed tym pracował w międzynarodowej firmie tekstylnej Vorwerk & Co. przez jedenaście lat, gdzie pełnił funkcję przewodniczącego zarządu i dyrektora generalnego w chwili odejścia. Do 2005 r. Dr. Littmann zasiadał również w radzie nadzorczej Bata Shoe Corporation. Obecnie zajmuje kilka stanowisk w radach doradczych i dyrekcjach. Jest na przykład członkiem zarządu firmy Ciba Spezialitätenchemie AG z Bazylei. Dr. Littmann, 59 lat, jest również honorowym profesorem Uniwersytetu Witten/Herdecke w Niemczech, gdzie od 1993 roku jest kierownikiem katedry marketingu. Dzięki swoim wieloletnim doświadczeniom międzynarodowym w branży odzieżowej Dr. Littmann może wnieść wartościowy wkład w strategiczne pozycjonowanie i dalszy rozwój naszej Grupy - powiedział Bernd H.J. Bothe, przewodniczący zarządu Charles Vögele Holding AG. Charles Vögele Holding AG to europejski sprzedawca odzieży z 791 sklepami w Szwajcarii, Niemczech, Austrii, Belgii, Holandii, Słowenii, Polsce i na Węgrzech. W roku finansowym 2005 zatrudniał ogółem 7 258 pracowników. Akcje Charles Vögele Holding AG są notowane na SWX Swiss Exchange. Charles Vögele Holding AG ************************************************** ********** Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Jeszcze słowo na temat Charlesa Vögele: Wczoraj w południe ponownie byłem na inspekcji w Vögele w Zurychu. Sihlstrasse / Bahnhofstrasse. Muszę szczerze powiedzieć, że byłem pozytywnie zaskoczony. Sklep robi bardzo zadbane wrażenie, obsługa jest uprzejma. Ubrania są prezentowane przejrzystie i uporządkowanie. Gratuluję, wiele się zmieniło. (Prawdopodobnie nie tylko dlatego, że również ja mam kilka akcji). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję, takie obserwacje są zawsze cenne.

Napisany przez Dany1
Börsenluchs pisze: Dziękuję, takie obserwacje zawsze są cenne.
Witaj Börsenluchs... Twoje posty doskonale wpasowują się w portal giełdowy Salamandra, z tym chyba wszyscy się zgadzamy... Ale czy firma Vögele pasuje na Zürcher Bahnhofstrasse??? mnie przerasta

Napisany przez 2cybercrash
Nie pasuje? Nie wiem, od lat tam nie byłem. Zürcher Bahnhofstrasse też już nie jest tym, czym kiedyś była. Na przykład jubilerzy przenieśli się na wyższe piętra, ponieważ witryny były ciągle atakowane przez ciężkie pojazdy wielozadaniowe.

Napisany przez Simona
:lol: Ale achtung, nie musisz nawet iść na Bahnhofstrasse, drzwi wejściowe znajdują się na Sihlstrasse. Właściwie zaraz za rogiem. Można też podejść od tyłu. ops: Jeśli miniesz wejście, czego nie powinieneś robić, to po kilku metrach dotrzesz do Bahnhofstrasse. :shock: Jeśli przyjedziesz tramwajem, który jedzie przez Bahnhofstrasse, będzie albo po prawej stronie - jeśli zaczynasz od dworca, albo po lewej, jeśli nadchodzisz od jeziora (przepraszam, to znaczy Weiher, prawda Dany). :P (Dany, jeśli wkrótce znowu któryś skurczybyk, budzi cię wcześnie rano - ponieważ nadeszła wiosna - po prostu pomyśl o ptakach). :idea: :P Pozdrowienia z Zurychu Simona

Napisany przez beat
Vögele faktycznie znacząco zmniejszył swoją obecność na ulicy Dworcowej. Kilka lat temu mieli tam oddział całkiem blisko ulicy Dworcowej. Po zamknięciu sklepów kurs akcji powoli zaczął rosnąć...

Napisany przez Dany1
Nie pasuje? Nie wiem, nie byłam tam od lat. Züri-Bahnhofstrasse też nie jest już tym, czym była kiedyś. Na przykład jubilerzy przenieśli się na wyższe piętra, bo witryny były ciągle nawiedzane przez ciężkie pojazdy wielozadaniowe. ...hm, dokładnie przez Vögele, H&M, Manor, Coop City itp. Bahnhofstrasse straciła wiele ze swojego prestiżu...ale wymienione przynajmniej nie muszą obawiać się tych ciężkich pojazdów wielozadaniowych...

Napisany przez Simona
Charles Vögele odrobił dzisiaj straty, wzrastając o 4,10 franka. W tym roku, zamiast dywidendy za 05 rok, dnia 4 lipca odbędzie się zwrot nominalnej wartości akcji w wysokości 2 franków. W zasadzie dywidenda w Vögele nie została zniesiona. (Czasami można też bez podatku). Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Simona
Nowości od Charles Vögele: Miło jest tu coś przeczytać, informacje były trochę skąpe w ostatnich czasach. Erscheinungsdatum: 24.05.2006 Wydanie: 40 Strona: 13 Kategoria: INWESTYCJE Wyloguj się Zapisz artykuł Wstecz Vögele równoważy demografię z geografią Pierwsze sklepy testowe otwarte na Węgrzech i w Polsce Skok wzrostu najwcześniej w 2008 roku Akcje ocenione korzystnie Autor: Wolfgang Gamma Dom mody Vögele rozpoczął ekspansję w Europie Środkowej. Pierwsze sklepy testowe na Węgrzech (trzy) i w Polsce (dwa) zostały otwarte. Rozszerzenie w kierunku wschodu jest pierwszą szeroko zakrojoną ofensywą, którą podjął obecny dyrektor generalny koncernu Daniel Reinhard, sprawujący stanowisko od końca 2001 roku. Jego działania porządkowe w firmie sprawiły, że Vögele ponownie skierował swoje spojrzenie na zewnątrz. W obecnym roku finansowym oraz w 2007 roku testowe rynki w Europie Środkowej będą miały niewielki wpływ na wyniki koncernu. Koszty rozruchu będą miały umiarkowany stosunek do niskich przychodów, ponieważ dystrybucja dokonywana jest poprzez istniejącą organizację w Austrii i Niemczech. Do jesieni planowane jest otwarcie po pięć oddziałów węgierskich i polskich oraz po pięć w Czechach. Sklepy będą miały powierzchnię sprzedaży od 800 do 1100 m². Dla uzyskania jak najszerszego obrazu testowego, lokalizacje zostały wyznaczone w centrach miast, centrum handlowych oraz w sklepach specjalistycznych. 60 sklepów na kraj Po dwóch latach Vögele podejmie decyzję, czy trzy testowe rynki można skutecznie przekształcić w nowe regiony rynkowe. Reinhard widzi potencjał na 60 sklepów węgierskich i czeskich oraz możliwość otwarcia 60 do 100 punktów sprzedaży w Polsce ze względu na jej rozmiar. Dla porównania: w regionie Holandii/Benelux Vögele osiągnął w 2005 roku obroty w wysokości 147 mln franków Szwajcarskich w 150 sklepach; w Austrii obroty wynosiły 258 mln franków w 144 sklepach. Grupa ma zamiar poświęcić pięć lat na ewentualne rozbudowanie rynku w Europie Środkowej od momentu podjęcia decyzji zasadniczej. Dzięki spłacie długu netto do końca 2008 roku, zapewnienie niezbędnych środków (nawet jeśli będą wymagały akwizycji) nie stanowi problemu. Już zdecydowane jest rozszerzenie działalności w Słowenii, gdzie pierwszy oddział został otwarty pod koniec 2005 roku. Vögele jest bardzo zadowolone z rozwoju. W tym roku planowane są kolejne otwarcia w Mariborze i Nova Gorica. Vögele zamierza zaopatrywać maksymalnie 25 sklepów z Austrii. Ekspansja na nowe rynki może przynieść domowi mody wzrost, którego nie może osiągnąć w krajach macierzystych ze względu na rozwój demograficzny. Dla zapewnienia długoterminowego sukcesu firmy, już rozważane są dalsze kroki ekspansji. W wywiadzie udzielonym „Finanz und Wirtschaft” w listopadzie 2005 roku Reinhard określił m.in. kraje Europy Środkowej, północnej Europy i regiony zamorskie jako treść swoich rozważań (zob. FuW Nr.91 z 16 listopada 2005 r.). Założenia koncernu na bieżący rok są skromniejsze. Ze względu na niewielkie oczekiwania co do bodźców zewnętrznych, nie spodziewa się zauważalnego wzrostu przychodów. W Niemczech prognozy koniunktury i nastroje konsumentów pozwalają jednak na lekką nadzieję. W Szwajcarii nastroje pozostają dobre, choć dane ze statystyki detalicznej za marzec (odzież i obuwie minus 4,3%) ostrzegają przed przesadnymi nadziejami. Pod względem zysków Vögele postawiło sobie za cel osiągnięcie prógu rentowności operacyjnej w Niemczech, który w ostatnich dwóch latach był ledwo przekroczony (por. wykres). W Holandii planuje się osiągnięcie rentowności operacyjnej na poziomie EBITDA (przed odpisami amortyzacyjnymi). Koncernowo planuje się osiągnięcie marży EBITDA między 11 a 13% (poprzedni rok 12,3%). „Finanz und Wirtschaft” zakłada zysk na akcję w wysokości 9 franków, co oznacza wzrost o 9%. Oporność sprawdzona W związku z tym akcje Vögele są wycenione na wskaźniku kurs/zysk 11 na bieżący rok. Podobnie jak inne spółki średniego rynku, akcje ucierpiały w ostatnich dniach z powodu sprzedaży, ale na początku tygodnia jako pierwsze wróciły na plus. Spowodowane to było nie tyle ogólnym zamieszaniem na rynkach finansowych, co słabymi wynikami szwedzkiego dostawcy odzieży o niskich cenach Hennes & Mauritz. Już w marcu walory po gwałtownym spadku szybko wróciły do góry. Wtedy powściągliwa ocena perspektyw biznesowych została źle przyjęta, ale inwestorzy szybko zorientowali się w długoterminowym potencjale przedsiębiorstwa. Aktualnie Vögele są tańsze niż w marcu. Zaległości w wycenie w porównaniu z liderami branży - Inditex (20) i H&M (21) - pozostają niezmienione. Oceniając je na tle przedstawicieli branży, którzy są wielkością bardziej zbliżeni do Vögele - Matalan i Next z Wielkiej Brytanii, Cortefiel z Hiszpanii - papiery są tanie, mimo że firma posiada powyżejprzeciętną marżę brutto branżową. Poziom cen akcji daje możliwość wejścia na rynek. ************************************************** *********** Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Również Charles Vögele jest na drodze do wyzdrowienia, niedługo znów będzie wart 100.-. (Myślę, że można go na chwilę odłożyć,ale oczywiście nadal obserwować). Z okazji wyników półrocznych spodziewa się tu jeszcze sporego odrobienia strat. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Simona
Tutaj również nie jest łatwo wznieść się na wyżyny. Charles Vögele, podobnie jak wielu innych, cierpiał z powodu trudnego otoczenia giełdowego w ostatnich miesiącach. Jednakże widzę ciągłe próby wzlotów, a popyt jest obecny. Gdy spojrzę na opcje kupna, można by tutaj ruszyć do przodu; ponadto w tym miesiącu zobaczymy wyniki za pierwsze półrocze: 29 sierpnia. Znalezione informacje: https://www.wienerzeitung.at/DesktopDefault.aspx?TabID=3926&Alias=wzo&cob=24240 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
I wreszcie coś od Charlesa Vögele: Szwajcaria: Charles Vögele zatwierdza propozycje podczas Walnego Zgromadzenia 10 sierpnia 2006 Akcjonariusze Charles Vögele Holding AG zatwierdzili wszystkie przedstawione im propozycje podczas dorocznego Walnego Zgromadzenia Spółki, którego przewodniczącym był Bernd H. J. Bothe, Przewodniczący Rady Dyrektorów. W szczególności, wybór Profesora Dr. Petera Littmanna (59 lat) do Rady Dyrektorów na pierwszą kadencję jednoroczną został zaakceptowany. Dr. Felix R. Ehrat i Daniel Sauter zostali ponownie wybrani do Rady na trzyletnią kadencję. WZA zatwierdziło również obniżenie wartości nominalnej akcji Vögele o 2,00 CHF z 10,00 CHF na akcję do 8,00 CHF na akcję. Po wpisie obniżenia wartości nominalnej w Rejestrze Handlowym, 2,00 CHF na akcję powinno być wypłacone akcjonariuszom 4 lipca 2006 roku. Wszyscy akcjonariusze, którzy posiadają akcje w dniu przed wypłatą, mają prawo do otrzymania płatności. W swoim przemówieniu powitalnym Przewodniczący Rady Bothe oznajmił, że dobre wyniki osiągnięte w 2005 roku oznaczały koniec fazy restrukturyzacji finansowej. Podkreślił, że wprowadzenie działań operacyjnych również przebiega zgodnie z harmonogramem i zostanie zakończone do końca 2007 roku. W rezultacie spółka może teraz rozpocząć nową erę kontrolowanego rozwoju, mającego na celu zapewnienie zyskownego wzrostu. Charles Vögele Holding AG to ważny europejski detaliczny sprzedawca odzieży z 791 sklepami w Szwajcarii, Niemczech, Austrii, Belgii, Holandii, Słowenii, Polsce i na Węgrzech. W roku obrotowym 2005 zatrudniał ogółem 7 258 osób. Charles Vögele Holding AG Więcej informacji o Grupie Charles Vögele ************************************************** ********** Wyniki zobaczymy 29 sierpnia. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Jeszcze jedna opinia/wiadomość na temat mody ubraniowej: https://www.newratings.com/analyst_news/article_1346137.html Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Wczoraj znowu miałam inspekcję sklepu w Charles Voegele w Zurychu. Wyglądało wszystko bardzo dobrze, czysto, dobrze poukładane, gustownie urządzone. Marynarki wyglądają na hit nadchodzącej jesieni. Usłyszałam też, że sklep w Seedammcenter w Pfäffikon prezentuje się korzystnie i atrakcyjnie dla młodszych klientów. Moja fryzjerka czasami tam robi zakupy. Szczególnie ciekawa jest aranżacja sklepu, w stylu butiku, z różnymi interesującymi niszami. Takie informacje zawsze mnie ciekawią. Przypuszczam, że obecna kapryśna pogoda letnia sprzyja sprzedaży jesiennej mody. Na tyle na ten temat. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Simona: Czy znasz przypadkiem willę byłego CFO? Prawdopodobnie też zarobił sporo pieniędzy u Charliego lub podczas emisji akcji na giełdzie.

Napisany przez Simona
Nie, nie miałam jeszcze tego zaszczytu. ? ? Mam nadzieję, że stoi na pewno. Od czasu debiutu na giełdzie w 1999 roku minęło już trochę czasu, więc można było trochę zrobić. Gdzie i czy były dyrektor finansowy jest teraz aktywny, nie mam pojęcia. Może pracuje gdzieś jako zarządca funduszu emerytalnego? ? Pozdrawiam, Simona

Napisany przez speedskater
Simona pisze: Gdzie obecnie pracuje były dyrektor finansowy, nie wiem. Może teraz pracuje gdzieś jako zarządca funduszy emerytalnych :?:
Bo pewnie to, co zarobił po wejściu na giełdę w nowej pracy, jest więcej niż zarobił przy wejściu na giełdę! :twisted:

Napisany przez richard100
To dzisiaj nie pomaga kursowi...? Nigdy nie wiesz... ale... Pozdrowienia Rich https://www.nzz.ch/2006/08/29/wi/newzzERFSTCZD-12.html

Napisany przez Simona
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez ADMCI4
poniżej komentarz od Wegelins: Charles Vögele (VCH): 1H-RG 60% na 13,5 mln. CHF (25,3 mln.), przychody wzrosły o 5,6% do 627,6 mln. CHF (649,6 mln.), EBIT wyniósł 26,6 mln. CHF (39,5 mln.); Marna EBITDA wyniosła 8,4%; sprzedaż w lipcu pomogła zniwelować spadek przychodu w 1H o 4%; cel marży EBITDA na 2006 rok wynoszący od 11 do 13% oraz cel przychodów (zgodne z rynkiem lub lepsze) zostały potwierdzone. Oczywiście, porównywalna baza w 2005 roku była wyzwaniem, a Charles Vögele, podobnie jak konkurencja (H&M itp.), borykał się z trudnymi warunkami atmosferycznymi w 1H. Ale tak znaczące obniżenie prognoz prawie zawsze oznacza, że akcje spółki są wystawione na zimne przechłodzenie. Trzymanie się projekcji oraz spadek kursu od marca 2006 roku (-23%) mogą zapewnić pewną ochronę, jednak dla akcjonariuszy Charles Vögele zaleca się ubranie się ciepło...

Ponieważ teraz mam do dyspozycji liczby i prognozy, postanowiłem poświęcić trochę czasu na ocenę. Prognoza zysku rocznego wynosiła 76 mln, a wynik za pierwsze półrocze wynosi teraz 13,5 mln. Wydaje się to być bardzo trudne. Przy założeniu osiągnięcia zysku na poziomie około 30 mln w skali roku, wskaźnik P/E wyniósłby około 25-30 przy cenie 90, co jest dość wygórowane. Konieczny byłby już prawdziwy boom w sektorze tekstylnym, co wymagałoby wysłuchania menedżerów Vögele z ich sezonowymi statystykami sprzedaży. Po małym, udanym handlu Vögele postanowiłem trzymać się z dala od tej branży, zawsze jestem bardzo sceptycznie nastawiony do branży tekstylnej. Zawsze robi na mnie złe wrażenie, gdy zarządzanie nie jest w stanie realistycznie ocenić sytuacji biznesowej! Ostatnio bardzo denerwuje mnie to również w przypadku Straumann.

Napisany przez Simona
cybercrash pisze: Skoro teraz mamy liczby i prognozy, postanowiłam poświęcić trochę czasu na ocenę sytuacji. Prognoza zysku rocznego wynosiła 76 mln, a w pierwszej połowie roku jest teraz 13,5. Zadanie staje się teraz bardzo trudne. Wskaźnik cen do zysku wyniósłby około 10 w przypadku spełnienia prognozy. Teraz szacuję zysk roczny na około 30 mln, co oznacza, że wskaźnik cen do zysku wynosiłby raczej 25 do 30 przy cenie 90, co jest dość wygórowane. Musiałby rozpętać się prawdziwy boom w sektorze tekstylnym, a menedżerowie Vögele musieliby wykorzystać swoje sezonowe statystyki sprzedaży. Po udanym małym handlu z Vögele, trzymałam się z dala od branży tekstylnej, zawsze mam duże wątpliwości co do niej. Zawsze robi na mnie żałosne wrażenie, gdy zarządzanie nie jest w stanie realistycznie ocenić sytuacji biznesowej! Ostatnio bardzo przeszkadza mi to także w przypadku Straumann.
Dziękuję za Twoją ocenę! Oczywiście nie jest łatwo, ale jesień może naprawdę okazać się bardzo udana, przecież teraz już potrzebujemy kurtek i swetrów. Nowe rzeczy są dostępne w sklepach od dobrych trzech tygodni. Jednakże, jeśli chodzi o giełdę, nadal trzeba będzie poczekać, jak zareagują Amerykanie dzisiaj wieczorem, gdy zobaczą wyniki Vögele. Ten, kto nie jest taki pewny, powinien ustawić zlecenie stop loss albo sprzedać. (A jutro kurs pójdzie w górę, bo uzna się, że Vögele może poprawić się w drugiej połowie roku)?- Ponadto, co do drugiej połowy roku, sytuacja biznesowa została oceniona pozytywnie. Ale również mnie złością firmy, szczególnie te, które błyszczą brakiem komunikacji (o Vögele nie było ostatnio zbyt wielu informacji/wiadomości). Było dla mnie jasne, że drugi kwartał nie będzie popisowy (wiosna/pogoda). Nie możemy jednak porównać załamania w Vögele z sytuacją u Straumanna. Ci ostatni przecież działają na zysk, i to wciąż dość porządnie. Co do komunikacji, również tam drażni mnie milczenie. CEO może i był dobrym księgowym, ale totalnym bełkotem w kwestii komunikacji (moim zdaniem). Komunikacja jest potrzebna, w końcu firmy pracują dzięki naszym pieniądzom! Szczególnie Straumann zyskał helderskłady z wieloma małymi akcjonariuszami. Thomas to już wie, ale czy pan Maag również to rozumie? Opinia akcjonariuszy może być ważna, zwłaszcza gdy sami posiadają około 12,xx % akcji, przepraszam, ale przecież małżonek ma jeszcze kilka skruszonych. Tyle w tej sprawie. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Perspektywy załogi są nadal dobre... jeśli się nie sprawdzą, to po prostu to wina pogody. Przepraszam drodzy inwestorzy, ten wymówka mnie dość irytuje. Od wieków Bóg odpowiada za pogodę, a Vögele za łachmany, mam nadzieję, że tak będzie również w przyszłości... być może w Alpamare potrzebują kogoś do opowiadania pogody... może tym razem będziemy go szukać wśród Vögele... lub w sałacie.

Napisany przez richard100
Niemniej jednak zadziwiające, dzisiaj kurs czasami przekroczył 5%. giełda zawsze potrafi zaskoczyć. :lol: Cieszę się z tego dla Simony. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
richard100 pisze: Przynajmniej jest zaskakujące, kurs dziś czasami przekracza 5% w górę. giełda zawsze potrafi zaskoczyć. :lol: Niech Simona się cieszy. Pozdrowienia Rich
...oczywiście cieszymy się z tego razem z Simoną i ona również o tym wie ;-)) ...a oto najnowszy hit z kolekcji Vögele... całkiem rockowy...ten z prawej trochę przypomina Keitha Richardsa :mrgreen:

Napisany przez Simona
Dziękuję Dzisiaj wysiadłem przy 97. Być może jutro będę z powrotem około 16:00. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Przepraszam, poprawię się...

Bardzo wyraziste zdjęcie. No to smacznego.

Napisany przez Dany1
a więc mieliśmy ostatnio święto i skorzystaliśmy z niego, aby odwiedzić wielkie miasto Zurych. Zakupy dla całej rodziny, najpierw na Bahnhofstrasse...i potem z powrotem. Musiałam zauważyć, że nasza młodzież doskonale się orientuje. W INN są New Yorker z głośną muzyką, Zara w Jelmoli i dobrze urządzony sklep na niższym piętrze Manor, niestety zbyt głośną muzyką... (może to była po prostu niewłaściwa muzyka). Spośród sklepów o długiej tradycji byliśmy przekonani tylko przez C&A i Schild. Schild zwłaszcza ze względu na swoje Navyboot. Oczywiście odwiedziliśmy także Vögele... ale po prostu nie mogą się równać. Kto ma Vögele albo chce go kupić, powinien najpierw udać się na taką wycieczkę. Nawiasem mówiąc, z wyjątkiem Schild, wszystkie sklepy są w przystępnej cenie. Pozostaw to teraz w spokoju...

Napisany przez Simona
Ja, zostaw to, nie mam ptaka Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata