Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Czy mogę rozwiązać umowę na telefon komórkowy przed czasem?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim!! Z lekkim frustracją i zakłopotaniem zwracam się do wszystkich użytkowników telefonów komórkowych i ekspertów w tej dziedzinie na forum. Kilka lat temu podpisałem umowę na telefon komórkowy, która została już wielokrotnie przedłużona, ponieważ nie anulowałem umowy. Było to w porządku, ale teraz z powodu bezrobocia po prostu nie mam pieniędzy, aby opłacić tę przesadnie drogą umowę. Ponadto zostałem wprowadzony w pułapkę telefonicznie, ponieważ wcisnęto mi zbyt drogi pakiet taryfowy, co dodatkowo przedłużyło umowę o kolejne dwa lata. Więc widzicie: wszystko zgodne z prawem, ale oszukaństwo. Moje pytanie brzmi, czy ktoś wie, jak mimo wszystko mogę wcześniej wyjść z tej umowy, aby nie musieć co miesiąc płacić 18 euro za nic. W międzyczasie mam kartę prepaid, którą używam i która jest dużo tańsza. Pomocy!!! PatrickS

Napisany przez AcBasel
Oh, dokładnie to również chciałbym wiedzieć i dlatego zarejestrowałem się na forum. Ponieważ mam teraz zamiar podpisać umowę z klientem biznesowym. Mam nadzieję, że ktoś tam się dobrze zna. - Amen

Napisany przez Felix29
A więc jeśli masz umowę z określonym terminem wypowiedzenia, nie zauważasz tego i umowa przedłuża się, jest to całkowicie przyjęta zasada i pod względem prawnym całkowicie ważna. Dlatego musisz zobaczyć, kiedy umowa wygaśnie i w odpowiednim czasie złożyć wypowiedzenie. Najlepiej złożyć wypowiedzenie już dziś, nawet jeśli termin wypowiedzenia powinien być za 6 miesięcy. W ten sposób przynajmniej można przewidzieć, kiedy wygasnie umowa. Zrezygnowanie z umowy przed czasem prawdopodobnie będzie mało możliwe.

Napisany przez AcBasel
Felix29 pisze: Więc jeśli masz umowę z określonym terminem wypowiedzenia, którego nie przestrzegasz, a umowa automatycznie się przedłuża, jest to zupełnie powszechne i zgodne z prawem. Musisz więc zobaczyć, kiedy umowa wygasa i w odpowiednim momencie ją wypowiedzieć. Najlepiej zrobić to dzisiaj, nawet jeśli termin wypowiedzenia przypada dopiero za 6 miesięcy. Przynajmniej będziesz wiedział, kiedy umowa się skończy. Wypowiedzenie z wyprzedzeniem prawdopodobnie nie będzie możliwe.
OK! W takim razie dzisiaj napiszę zwykłe wypowiedzenie. A myślisz, że nie mogą przyjść i powiedzieć, że powinienem był wypowiedzieć się 3 miesiące wcześniej.

Napisany przez 2Escorpio
AcBasel pisze: OK! Dobrze, więc napiszę dziś zwykłe wypowiedzenie. A czy myślisz, że mogą przyjść i powiedzieć, że musiałem wypowiedzieć umowę co najmniej 3 miesiące wcześniej?
Nie ma znaczenia, kiedy wypowiesz umowę... wypowiedzenie staje się skuteczne dopiero na koniec okresu trwania umowy, jeśli wypowiadasz ją co najmniej 3 miesiące wcześniej. Z 18 euro w gruncie rzeczy jesteś jeszcze dobrze wyjściem, inni płacą 60 euro, bo nie byli uważni... jeszcze jedną możliwością, jaką widzę, jest skontaktowanie się z nimi telefonicznie (obsługa klienta), wyjaśnienie problemu i ewentualne zapytanie, czy jest możliwe obniżenie miesięcznej opłaty (najtańsza taryfa, ale drogie minuty rozmów)... jeśli jesteś u takich dostawców jak Mobilcom, Debitel i inne... to zazwyczaj możesz zaoszczędzić, bo są one bardzo mało elastyczne.

Napisany przez Micha
Cześć No dobrze. Jest już sposób. Ale nie zawsze działa. ;-) @ Bazylea Gdzie leży problem? Po prostu zadzwoń do swojego dostawcy, poinformuj go o tym, a on zmieni umowę, jeśli opłata podstawowa będzie wyższa.

Napisany przez 2Escorpio
Micha pisze: Cześć No cóż. Istnieje już sposób. Ale nie zawsze działa. ;-) @ Bazylea Gdzie tutaj jest problem? Po prostu zadzwoń do swojego dostawcy, powiedz mu o tym, a on już zmieni umowę, jeśli opłata podstawowa jest wyższa.
I jaki to sposób?

Napisany przez Micha
Z taką niewielką opłatą podstawową prawie niemożliwe, ale warto spróbować: z powodu trudności finansowych nie można już opłacać podstawowej opłaty. Dlatego prosimy o możliwość płacenia miesięcznej opłaty podstawowej na raty.  Oczywiście zależy to, jak już powiedziano, od wysokości opłaty podstawowej i dostawcy.

Napisany przez AcBasel
Micha pisze: Cześć No cóż. Istnieje już jakieś rozwiązanie. Ale nie zawsze działa. ;-) @ Bazylea Gdzie tkwi problem? Po prostu zadzwoń do swojego dostawcy, powiedz mu o tym, a on już zmieni umowę, jeśli opłata podstawowa jest wyższa.
Jak? Nie rozumiem, o co ci chodzi?

Napisany przez Lazarim
Jeśli jesteś w O2, masz jeszcze możliwość darmowej zmiany na O2o, a jeśli jesteś już w O2o, po prostu rezygnujesz, ponieważ plan O2 Monster nie ma okresu wypowiedzenia! Mój kumpel też tak zrobił

Napisany przez AcBasel
Czy to dotyczy również osób pracujących na własny rachunek? Czy to jest ta oferta związana z konkursem dla założycieli O2?

Napisany przez Lazarim
Nie, mam na myśli potwora O2o, masz 50,- we wszystkich sieciach i możesz zrezygnować w dowolnym momencie!

Napisany przez AcBasel
Lazarim pisze: Nie, mam na myśli potwora O2o, gdzie masz 50,- we wszystkie sieci i możesz wypowiedzieć umowę w dowolnym momencie!
Tak, ale ja prowadzę własną działalność i potrzebuję oferty dla klientów biznesowych!

Napisany przez Lazarim
Tam jest ta inicjatywa O2on Business w tym momencie trwa również taki konkurs dla przedsiębiorców! Możesz się tam dowiedzieć więcej informacji i ewentualnie wziąć udział!

Napisany przez AcBasel
Lazarim pisze: Nie, mam na myśli potwora O2o, gdzie masz 50,- do wszystkich sieci i możesz zrezygnować w każdej chwili!
Czy jest tam także internet? Ponieważ patrzyłem na ten pakiet konkursu dla startupów i tam jest także oferta z internetem!

Napisany przez Lazarim
Nie! Brak internetu!!!

Napisany przez AcBasel
Ale za to wszystkie sieci za darmo!!

Napisany przez AcBasel
Umowa została zerwana, a ja mam teraz ten potworny pakiet O2o, jestem bardzo zadowolony! Ciekawy jestem, jak wygląda moje rachunek..

Napisany przez Lazarim
No więc, pozbyłeś się potwora i na pewno nie będziesz już wyglądać tak jak ten uśmiech! Czy zrobiłeś to online czy w sklepie?

Napisany przez AcBasel
U nas jest sklep o2Shop! może mieć 2x2 metry Ale dobrze działa. Jak mogę zobaczyć swoje rachunki online?

Napisany przez AcBasel
Czy znasz gry w technologii Flash, musisz polować na potwory.

Napisany przez Geomarketing
Zwycięzcą konkursu dla startupów O2 Business został wyłoniony. Podczas uroczystego spotkania w Monachijskiej Wieży O2, dyrektor zarządzający działem biznesowym, Johannes Pruchnow, pogratulował firmie gb consite GmbH pierwszej nagrody. Pierwsza nagroda w wysokości 7000 euro trafiła do specjalisty w dziedzinie geomarketingu, oferującego usługę online sprawdzania lokalizacji. Specjalista od analizy lokalizacji, planowania lokalizacji i geomarketingu. Dzięki nowej usłudze firmy stacjonarne, takie jak sklepy detaliczne i rzemieślnicy, mogą sprawdzić z góry, czy opłaca się otworzyć nowe miejsce. Online Standortcheck oblicza m.in. prognozy sprzedaży na podstawie wielu danych geomarketingowych. Usługa Online Standortcheck w dziedzinie analizy lokalizacji zdobyła nagrodę za startup O2!

Napisany przez RuhenderPol
Geomarketing pisze: Zwycięzca konkursu dla przedsiębiorców sponsorowanego przez O2 Business został wybrany. Podczas uroczystego przyjęcia w monachijskiej wieży O2, dyrektor zarządzający działem biznesowym Johannes Pruchnow pogratulował firmie gb consite GmbH pierwszej nagrody. Pierwsza nagroda w wysokości 7 000 euro trafiła do specjalisty od geomarketingu za internetową analizę lokalizacji. Firma specjalizuje się w analizie lokalizacji, planowaniu lokalizacji i geomarketingu. Dzięki tej nowej usłudze stacjonarne przedsiębiorstwa, takie jak detaliści i rzemieślnicy, mogą wcześniej sprawdzić, czy opłaca się otwarcie nowego oddziału. Internetowa analiza lokalizacji oblicza m.in. prognozy obrotów na podstawie różnorodnych danych geomarketingowych. Usługa internetowej analizy lokalizacji otrzymuje nagrodę za założycieli O2!
Naprawdę nie widzę związku Twojego konkursu dla założycieli z tematem wątku. Czy coś mi umknęło?

Napisany przez Geomarketing
RuhenderPol pisze: nie dostrzegam prawdziwego związku między Twoim konkursem dla założycieli a tematem wątku. Czy ja jestem na bakier?
Cześć, np. zobacz wpis #14, gdzie jest mowa o konkursie dla założycieli! Pozdrowienia, Geomarketing.

Tak, widziałem to również, ale mimo wszystko nie zrozumiałem kontekstu. No cóż, wyglądało na to, że wyszukałeś konkurs dla założycieli o2, znalazłeś ten wątek i zrobiłeś reklamę swoich usług. No cóż.

Napisany przez Seros
Zwykłe wypowiedzenie zazwyczaj nie wystarcza, ale czasem istnieje możliwość rozwiązania umowy za miesięczną opłatą. Czy to w ogóle ma sens, to już inna sprawa. Zwłaszcza jeśli spłacasz telefon za pomocą miesięcznej opłaty abonamentowej, zazwyczaj nie ma to sensu. Na przykład, ja kiedyś płaciłem 25 EUR miesięcznie za abonament, a mimo wypowiedzenia musiałbym nadal płacić te same 25 EUR miesięcznie... całkowity nonsens!

Napisany przez 2Escorpio
Seros pisze: Zwykłe wypowiedzenie zazwyczaj nie wystarcza, ale czasami istnieje możliwość rozwiązania umowy za miesięczną opłatą. Czy to w ogóle ma sens, to znowu inna sprawa. Zwłaszcza gdy spłacasz telefon za pomocą miesięcznej opłaty abonamentowej, zazwyczaj ma to niewiele sensu. W moim przypadku była to na przykład 25 euro miesięcznie opłaty abonamentowej - i mimo wypowiedzenia musiałbym nadal płacić 25 euro miesięcznie... więc kompletna głupota!
Ale jeśli miałeś umowę, w ramach której wcześniej płaciłeś 59 euro miesięcznie... to teraz, płacąc 25 euro/miesiąc, w sumie całkiem nieźle jesteś, prawda?

Nie mogę ci teraz do końca podążać, escorpio. Skąd wzięłaś/eś te 59 euro?

Napisany przez 2Escorpio
RuhenderPol pisze: nie mogę teraz za tobą nadążyć, escorpio. Skąd wziąłeś te 59 euro?
Seros pisze, że kiedyś istniała możliwość albo gdzieś istnieje możliwość... wcześniejszego zerwania umowy na telefon komórkowy, ale trzeba płacić miesięcznie 25 euro do jej zakończenia. Dodaje również, że płacenie 25 euro miesięcznie w ten sposób nie ma sensu. Jeśli masz umowę/taryfę za 59 euro/miesiąc opłaty podstawowej i nie możesz z niej zrezygnować (co często się zdarza)... to opłaca się płacić tylko 25 euro/miesiąc i zerwać umowę zamiast płacić do końca 59 euro/miesiąc i nie korzystać z umowy. esco

Escorpio pisze: Seros pisze, że kiedyś istniała możliwość lub gdzieś istnieje możliwość ... wcześniejszego zerwania umowy na telefon komórkowy, ale trzeba nadal płacić 25 euro miesięcznie do zakończenia umowy. Pisze również, że w ten sposób płacenie 25 euro miesięcznie nie ma sensu. Jeśli jednak masz umowę/taryfę za 59 euro miesięcznie i nie możesz z niej zrezygnować (co często się zdarza)... to w takim przypadku ma sens płacenie jedynie 25 euro miesięcznie, aby zerwać umowę, zamiast płacić do końca 59 euro miesięcznie i nie korzystać z umowy. esco
ok, ale 59 euro użyłeś teraz tylko jako przykład, prawda? Ale oczywiście, to ma sens.

Napisany przez 2Escorpio
RuhenderPol pisze: ok, ale te 59 euro użyłeś teraz tylko jako przykład, czyż nie? Ale dobrze, to ma sens.
Tak, to był tylko przykład, ponieważ muszę płacić tyle co miesiąc *g*.

Napisany przez gavino
Tak, możesz. Jednakże odradzam ci to. Klauzule wyjścia zazwyczaj sprawiają, że opłaty za wcześniejsze zakończenie umowy są wyższe niż zostawienie jej do naturalnego zakończenia. Firmy telekomunikacyjne celowo to tak aranżują.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata