Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Szwajcarska rekomendacja konta bankowego?

Napisany przez Torbin
Cześć! Przed rozpoczęciem: Mam nadzieję, że to właściwy obszar forum na mój problem. Chciałbym przechować część mojego majątku na szwajcarskim koncie bankowym. Dlatego trzy pytania: 1.) Czy w Szwajcarii obowiązuje podatek od majątku? 2.) Czy wystarczy opodatkować tylko dochód z odsetek w zeznaniu podatkowym (w D)? Czy też dzieje się to automatycznie przez szwajcarski bank (przekazanie obciążenia podatkowego od odsetek do niemieckiego fiskusa)? 3.) Bardzo ważne: Czy możecie ewentualnie polecić wiarygodny, solidny szwajcarski bank? Pozdrowienia, Torbin

Napisany przez Sergio
Cześć Torbin! Dla takich pytań to powinno być właściwe miejsce. Przechodzę od razu do Twoich pytań: 1. Dopóki Twoje pieniądze są poza granicami kraju, nie musisz płacić podatku od odsetek. Nie musisz również koniecznie podawać kwoty na koncie. Musisz jednak zgłosić, że masz konto. Jest to obowiązek informacyjny. 2. Ponadto musisz opodatkować pieniądze, które przekazujesz z zysków z odsetek z powrotem do Niemiec. Dotyczy to tylko pieniędzy, które wypłacasz i używasz. 3. Ja korzystam z usług niemieckiego dostawcy. Uważam, że to lepsze rozwiązanie. Ponadto niemieckie przedsiębiorstwo przejmuje wszystkie obowiązki prawne. Nie muszę więc martwić się o rejestrację itp. Jeśli chcesz to zrobić samemu, istnieje wiele dostawców w Internecie oferujących porównanie banków. Istnieje wiele rodzajów kont, więc musisz się trochę bardziej zorientować, zanim to zrobisz.

Napisany przez Torbin
Dziękuję już teraz za odpowiedź Punkt 1+2 jest interesujący. Ponieważ chcę przechowywać pieniądze tylko tam (oczywiście legalnie), czy w takim przypadku nie muszę nic zgłaszać ani opodatkować? do 3.) Czy można otworzyć konto w Szwajcarii poprzez szwajcarskie oddziały mające siedzibę w Niemczech? Albo co dokładnie rozumiesz przez poprzez niemieckiego dostawcę? W przeciwnym razie martwię się po prostu o wybór odpowiedniego konta dla siebie. W Internecie jest ogrom informacji. Czy miałby Pan może tutaj jakieś zalecenie, gdzie można solidnie dowiedzieć się o solidnym szwajcarskim banku? Pozdrowienia, Tobin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata