Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przedwczesna wypłata dodatkowej kasy emerytalnej w przypadku zwolnienia.

Napisany przez ADMCI4
Cześć... Byłam pracownikiem banku przez wiele lat, dlatego mój pracodawca wpłacał składki do miejskiego funduszu emerytalnego. Jest to dodatkowe ubezpieczenie emerytalne. Po mojej rezygnacji z pracy dwa lata temu, ponieważ teraz pracuję w zupełnie innej branży i nie mam już miejskiego pracodawcy, chciałabym wiedzieć, czy mogę wypłacić „zaoszczędzoną” kwotę z góry w jednej sumie. Prawdopodobnie w każdym razie byłaby to niewielka kwota emerytury, która miesięcznie nie pomogłaby mi zbyt wiele. Gdybym ją teraz miała w jednej sumie, byłoby to bardziej sensowne. Dziękuję za informacje, Roswitha

Napisany przez degere
Cześć, Roswitha, kiedyś też pracowałem w spółdzielniach oszczędnościowych i gdzieś tam jest jakaś niewielka suma. Jestem dość pewien, że roszczenie można zrealizować dopiero po przejściu na emeryturę, ponieważ są to dodatkowe środki na emeryturę. Po prostu zostaw to - to i tak będą tylko kilka euro. Pozdrowienia, Jan

Napisany przez Gerd
Cześć Ten plan emerytalny działa podobnie jak ubezpieczenie rentowe. W momencie przejścia na emeryturę wypłacane są miesięczne renty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata