Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Gdzie znajdę emeryturę z elastycznymi składkami?

Napisany przez ADMCI4
Szukam rozwiązania na przyszłość, które pozwoli mi dostosowywać wysokość miesięcznej składki do mojej sytuacji finansowej. Aktualnie mam dwoje małych dzieci i każdy grosz jest potrzebny dla rodziny. Ale na pewno nadejdą czasy, kiedy będę mógł więcej zainwestować w plan emerytalny, a mój dochód może również wzrosnąć. Do tej pory widziałem tylko modele, w których trzeba płacić stałą składkę miesięczną. Czy to, co sobie wyobrażam, w ogóle istnieje? A jeśli tak, to kto to oferuje?

Napisany przez Gerd
Cześć Jeśli chcesz zrobić coś na starsze lata, to już dobra myśl. Co rozumiesz przez elastyczne składki? Można np. wybrać składkę miesięczną w wysokości 20 €, a następnie dodatkowe składki w formie wpłat specjalnych, zależnie od sytuacji finansowej.

Napisany przez degere
Cześć Kernbeißer, riesterska emerytura może być jedną z możliwości oszczędzania na emeryturę. Dla obu dzieci przysługuje 185€ zasiłku (dla dzieci urodzonych po 2008 roku nawet 300€), a dla samego siebie również 154€. Maksymalna składka wynosi 2.100€ rocznie pomniejszona o te zasiłki. Aby zaoszczędzić 2.100€, wystarczy więc miesięcznie wpłacić tylko 130€. Można także oszczędzać mniej i dowolnie zmieniać tę kwotę składki - jednak minimalna składka zależy od dochodu. Podsumowując - na podstawie tych niewielu informacji, Riester na pewno byłaby rozsądną decyzją.

Napisany przez Gerd
Cześć Pytanie, czy Riester to właściwa droga, może odpowiedzieć tylko pytający. Po pierwsze otrzymuje tylko 154 € zasiłków, a to tylko wtedy, gdy wpłaci 4% swojego rocznego wynagrodzenia brutto, pomniejszonego o zasiłki. Zasiłki na dzieci przysługują żonie. Tylko wtedy, gdy wyrazi na piśmie zgodę, mąż może je otrzymać. Składka miesięczna nie dostosowuje się automatycznie do dochodu. Po drugie, można również stosować wariant, o którym wspomniałem w przypadku Riester. Z przyczyn spadkowych, w małżeństwie obydwoje partnerów powinni zawrzeć umowę dotyczącą Riester.

Napisany przez degere
Gerd pisze: Cześć Czy Riestera jest odpowiednią drogą, może ocenić tylko osoba zainteresowana. Po pierwsze, otrzymuje tylko 154 € dodatków, a to tylko wtedy, gdy wpłaci 4% ze swojego rocznego brutto, pomniejszone o dodatki. Dodatki dla dzieci przysługują żonie. Tylko jeśli zrzeka się ich na piśmie, otrzyma je mąż. Miesięczna składka nie dostosowuje się automatycznie do dochodu. Po drugie, można również zastosować wariant, o którym wspomniałem, mówiąc o Rieście. Z powodów spadkowych, w ramach małżeństwa zaleca się, aby obydwoje partnerzy zawarli umowę na Riestera.
Cześć Gerdzie, nie kwestionowałem Twojej propozycji - raczej ją poparłem. Oszczędzanie jest ważne - i oczywiście nie bez dobrej porady. Dodatki czy nie - najważniejsze jest, żeby wykorzystać państwowe wsparcie w odpowiedni i właściwy sposób. Więc być może nasza rada pomoże także żonie Kernbeißera zabezpieczyć starość... Jeśli dochód jest pewien, to kwestia odliczeń podatkowych jest z pewnością również ważna.

Napisany przez Gerd
Cześć W porządku. Po prostu jeszcze raz zwróciłem uwagę na szczególne cechy systemu Riester.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata