Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co wchodzi w skład kapitału własnego przy finansowaniu domu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim... Moja żona i ja znowu obliczamy, czy możemy sobie pozwolić na zakup domu. Obecnie płacimy około 1100 euro czynszu i myślimy, że za tę kwotę moglibyśmy również sfinansować Dom. Pytanie tylko, czy banki będą w to grać. Zawsze wymagane jest pewne minimum kapitału własnego. Dlatego chcieliśmy się tutaj dowiedzieć, co dokładnie wlicza się do kapitału własnego. Chodzi o samo pieniądze, które faktycznie można wpłacić, czy na przykład o ubezpieczenia na życie, które jeszcze długo będą trwać? Pozdrowienia, Freddie

Napisany przez FDL_Stefan
Cześć Freddie, jako zdrowy procent własnych środków na zakup nieruchomości do użytku własnego, widzę 30% całkowitych kosztów (cena zakupu + podatek od nabycia nieruchomości + opłaty notarialne + ewentualna prowizja dla pośrednika itp.). Mówiąc o własnych środkach mam na myśli rzeczywiste pieniądze, jak mówisz. Ubezpieczenie na życie z pewnością jest pomocne dla banku udzielającego kredytu. Jednak nie jest ono naprawdę odpowiednie do finansowania. Niestety w wielu przypadkach ubezpieczenie na życie powinno być używane do późniejszej spłaty pożyczki. W ostatnich latach stawki zwrotu z ubezpieczeń na życie znacznie spadły (obecnie tylko 2,25% stopa gwarantowana). W wielu przypadkach to spowodowało, że wypłata z ubezpieczenia na życie nie wystarczała na spłatę kredytu i konieczne było wzięcie kolejnej pożyczki. To jest przykre, gdy planowane było posiadanie bezdłuzecznego domu na emeryturze, a mimo to trzeba ponownie wziąć kredyt. Pozdrowienia, FDL_Stefan

Napisany przez Thorsten
Cześć Freddie, do kapitału własnego zalicza się - gotówkę - fundusze z regularnych planów oszczędnościowych - fundusze z inwestycji (np. Fundusze inwestycyjne itp.) - środki na określonych kontach (lokaty terminowe) - wartości wykupu ubezpieczeń na życie Niektóre z powyższych punktów nie są jednak od razu dostępne lub w ogóle nie powinny być wliczane w sumę. W takim przypadku środki te mogą służyć jako zastaw zastępczy i dzięki temu, poprzez niższe obciążenie, uzyskać lepszą stopę kredytu. Aby móc sfinansować nieruchomość, zawsze pojawiają się dwa aspekty: 1. ile pieniędzy mam moim zdaniem do dyspozycji 2. ile pieniędzy mam do dyspozycji według wytycznych banku. Punkt 1 to twoje własne obliczenie i to tam stawiasz swoje własne granice. Punkt 2 zawsze zależy od danego instytutu finansowego, który ma sfinansować. Prawie każdy bank patrzy na twoje dochody i sytuację majątkową inaczej i ma własne wytyczne, według których określa się, jak wysoka jest zdolność kredytowa klientów. W dzisiejszych czasach niektóre banki oferują finansowanie na całą kwotę wraz z tzw. kosztami pobocznymi. Ze względu na niskie oprocentowanie, warto rozważyć wyższe oprocentowanie, aby szybko spłacić duże pożyczki... Jest tu wiele wariantów i możliwości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata