- pn sie 23, 2010 9:08 pm
Drodzy użytkownicy forum,
W moim pierwszym poście na forum mam od razu pytanie, na które popularne wyszukiwarki nie mogły mi dostarczyć zbyt satysfakcjonującej odpowiedzi.
Sytuacja wyjściowa:
W niedalekiej przyszłości będę otrzymywać moje miesięczne wynagrodzenie w USD. Pomimo tego mój główny pobyt pozostanie na razie w Niemczech. Oczywiście chcę więc uzyskać dostęp do zarobionych pieniędzy w Niemczech tak tanio, jak to możliwe, i móc korzystać z pełnej funkcjonalności konta bieżącego.
Problem:
Moje obecne bankowość zaproponowało mi oczywiście od razu darmowe konto w obcej walucie. O ile się dowiedziałem, jest to możliwe praktycznie w każdym banku. Jednakże są to konta spekulacyjne.
Za każdy transfer na moje konto EUR bank pobierałby znaczną opłatę procentową. W ostatecznym rozrachunku jestem jednak zbyt skąpy na tę zabawę. ;-)
Obecna sytuacja:
Zostało mi polecane konto w banku HSBC. Dzięki temu miałbym przynajmniej dostęp do funkcji konta bieżącego bez zbędnych komplikacji. Jednakże wtedy nie byłbym już zarejestrowany w niemieckim lub prowadzącym w EUR instytucie.
Pytanie:
Czy istnieją niemieckie lub prowadzące w EUR banki, które umożliwiają otrzymywanie wpłat na konto bieżące w USD możliwie jak najbliżej darmo?