Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Przelew do Polski WHEN w złotych)

Napisany przez Heike2906
Dobry wieczór! Wczoraj zamówiłem towary o wartości 85,-- euro na polskiej stronie internetowej. Do tego dochodzą opłaty za przesyłkę. Ponieważ korzystam z tłumacza Google, wszystko poszło dość łatwo. Po złożeniu zamówienia otrzymałem link do blankietu przelewu (z numerem IBAN) bez kodu SWIFT, bez numeru BIC, z uwagą, by koniecznie przelać w złotówkach. Czy mogę zrealizować międzynarodowy przelew UE, wcześniej wpisując kwotę 377,70 złotych po obecnym kursie euro na blankiecie przelewu, i czy otrzyma on wtedy swoje pieniądze w euro? W przeciwnym razie musiałbym zapłacić co najmniej 25,-- euro opłaty za indywidualny przelew na okienku! Czy istnieje jakaś inna alternatywa? Dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Napisany przez 2Escorpio
To zależy od konta, jakie ma... jeśli ma konto w złotych, a ty przesyłasz w euro, zostanie to automatycznie przeliczone na złote i zaksięgowane, bez możliwości Twojego wpływu. Jednak odbiorca zazwyczaj płaci za tę konwersję. Z Niemiec nie możesz przeprowadzić przelewu w złotówkach za pomocą IBAN, tylko za pomocą tradycyjnego przelewu z podaniem danych konta i numeru banku danego kraju... ale będzie to wiązało się z kosztami.

Napisany przez Heike2906
To naprawdę prawda, że on zawsze rezerwuje to w polskich złotych? Mogę mu przelać kilka euro więcej, żeby na pewno nie był na minusie. Na pewno dla mnie to będzie o wiele tańsze, prawda? W innym przypadku, musiałbym zapłacić co najmniej 25 euro za transfer z opcją OUR. Przy zwykłym przelewie w ramach UE nie ma żadnych opłat. Dla laika wszystko jest trochę niejasne.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć, to zależy od tego, jakie konto ma... jeśli konto jest prowadzone w złotych... każda waluta obca zostanie przeliczona i zaksięgowana w złotych. Jeśli ktoś przekaże dolary USA na Twoje konto w Niemczech, które jest prowadzone w euro... zostanie to zaksięgowane w euro. Więc jeśli prześlę euro na konto w Czechach prowadzone w euro, koszt przewalutowania dla odbiorcy wyniesie od 5 do 6 euro, a dla mnie przelew jest darmowy.

Napisany przez Heike2906
Dziękuję bardzo za Twoją odpowiedź! W poniedziałek pójdę do banku i sprawdzę, jaka jest najlepsza metoda. Następnie dołożę kilka euro na przelew; sprzedawca nie powinien ponosić żadnych dodatkowych kosztów.

Napisany przez Anja75
ostatnio miałem podobny problem i zwrócono mi uwagę na xendpay, po tym, jak zapytałem w swoim banku, ile kosztuje przelew do Polski i byłem trochę zdezorientowany. Koleżanka dała mi ten gorący wskazówkę. Niestety dla mnie było już za późno, ale miała dobre doświadczenia z xendpay. Oto link do przelewów do Polski: Senden Sie Geld nach Polen | Xendpay

Dla Ciebie, droga Heike, jest to prawdopodobnie również za późno, ale mam nadzieję, że może to komuś innemu pomoże, jeśli kiedyś znów trzeba będzie przelać pieniądze do Polski. ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata