Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypowiedzenie ubezpieczenia na życie przed inflacją

Napisany przez ADMCI4
Cześć..... posiadam ubezpieczenie na życie od około 20 lat, do którego wpłacam miesięcznie 115 euro. W obecnej sytuacji, gdy tak wiele mówi się o zbliżającej się inflacji, martwię się o to, ile będzie warte moje ubezpieczenie za 12 lat, gdy nadejdzie czas wypłaty. Czy nie byłoby bardziej sensowne zrezygnować z ubezpieczenia na życie i zainwestować pieniądze w bardziej stabilny sposób? Czy to, co straciłbym wtedy, nie zostałoby zrekompensowane przez wskaźnik inflacji? Chciałbym poznać wasze porady, Trillerdohle

Napisany przez degere
Cześć, Twoje obawy są zdecydowanie uzasadnione - jednak uważam, że taka decyzja byłaby zbyt pochopna. Opłata od wypłaty w przypadku wcześniejszego zakończenia umowy jest ogromna. Warto rozważyć, czy nie lepiej byłoby zawiesić płatności składki na ubezpieczenie i zamiast tego regularnie oszczędzać w ramach planu oszczędnościowego opartego na wartościach rzeczowych. Pieniądze zgromadzone w ramach ubezpieczenia nie są inwestowane tylko w zasoby narażone na inflację, ale także w nieruchomości, akcje i inne wartości materialne. Dlatego ubezpieczenie jest nadal lepszym rozwiązaniem niż zwykła książeczka oszczędnościowa. Przynajmniej w przypadku tendencji inflacyjnych zwroty mogą wzrosnąć. Dlatego na razie odpuśćmy emocje i całą sytuację obserwujmy pod kątem fachowej opinii...

Napisany przez sportfels
Cześć, kiedyś powiedziano, że ubezpieczenia na życie są oszustwem wobec ludzkości. Zgadzam się z tym. Znam 2 społeczeństwa, które kupują ubezpieczenia na życie i nie pomagają ci. Nawet więcej się dowiesz. Wygrany kapitał powinno się inwestować z zyskiem. Tutaj również mogę podać przykłady, które są zabezpieczone i bardzo dochodowe. Jeśli jesteś zainteresowany, chętnie podam adresy. Pozdrowienia, sportfels

Napisany przez degere
Cześć sportfelsie, kwestia ubezpieczeń jest względna. Pomimo złej opinii, inwestorzy z tradycyjnymi ubezpieczeniami zawsze zarabiali pieniądze, o ile przestrzegali okresu trwania umowy. W końcu istnieje też ustawowo wymagana gwarancja. Towarzystwa, które chcą odkupić Twoją polisę, wiedzą o tym i utrzymują ją aż do końca okresu trwania - co przynosi im spore zyski. Uważam, że także Ty możesz zarabiać pieniądze. Mimo różowych obietnic, dzisiaj trzeba być ostrożniejszym niż kiedykolwiek, gdy obiecują wysokie zyski. Przede wszystkim należy zrozumieć, gdzie leży rzeczywista wartość inwestycji finansowej i skąd spodziewane są dochody. W bliskiej przyszłości dobrze jest posiadać oszczędnościową polisę emerytalną. Ale należy zrobić odpowiedni krok w odpowiednim czasie. Proszę jednak nie sprzedawaj polisy, ale zawieś ją na czas nieopłacania składek. Pozdrowienia, Jan

Napisany przez pmk
Za przeproszeniem - ale po tak długim okresie czasu nie rezygnuje się z polisy na życie! Po pierwsze, jest to ubezpieczenie emerytalne korzystające z ulgi podatkowej - to przywilej, który obecnie nie istnieje (słowo kluczowe: podatek od obniżki). Po drugie, minimalna stopa procentowa wynosi już 3,5% (słowo kluczowe: stopa gwarantowana). Po trzecie, główne koszty (słowo kluczowe: prowizja pośrednika) zostały już dawno spłacone. Poprzez likwidację straciłbyś np. końcowe nadwyżki. Jeśli jesteś zainteresowany, możesz przesłać mi pod adres info(at)klv-check.de kilka istotnych informacji dotyczących Twojej polisy na życie (data rozpoczęcia/końca, gwarantowana suma na koniec, oszczędności z ostatnich 3-5 lat - czyli wartości wykupu, uczestnictwo w nadwyżkach i rezerwy wyceniane, opłata została już wymieniona). Wtedy będę mógł nie tylko dostarczyć Ci prognozę na temat wartości wykupu, ale także powiedzieć Ci, jaką stopę zwrotu musiałbyś osiągnąć na alternatywnym produkcie finansowym, inwestując nową wartość wykupu. Pozdrowienia, Peter

Napisany przez Gerd
Cześć Mogę się z tym tylko zgodzić. Chociaż ubezpieczenie na życie zawiera sumę śmierci, której nikt nie potrzebuje i kosztuje pieniądze. Mimo to po 20 latach nie jest sensowne wypisanie się stąd. Moją radą jest kontynuowanie oszczędzania. Wypłata kapitału z tej części jest zwolniona z podatku w późniejszym wieku. Na wszystkie środki, które są obecnie oszczędzane, trzeba będzie zapłacić podatki w różnej wysokości w momencie wypłaty. Uważaj również na handlarzy, którzy wykupują ubezpieczenia. Obiecywane są wypłaty, nie wyjaśniając, skąd pochodzi pieniądze. Sumy mają być wypłacane dopiero później. Nie wiadomo, czy tych firm wtedy jeszcze będzie, czy też zostały przekształcone. Faktem jest jednak, że pieniądze zostaną wtedy stracone. To nie byłoby pierwszy raz.

Napisany przez matse66
Ja bym nie zerwał ubezpieczenia, ale zdecydowanie złożył wniosek o objęcie składki. W ten sposób, co do przyszłych składek, będziesz miał już z głowy problem inflacji. Ja też to zrobiłem. Dodatkową pozytywną rzeczą jest to, że sam nie płacisz już składek, ponieważ są one pokrywane, a mimo to masz oszczędzanie i pełne ubezpieczenie. W swoim czasie skorzystałem z Pomocy Konsumentów (Freie Verbraucherhilfe - verbraucher-hilfe.eu), którzy wspierali mnie w procedurze składania wniosku. Pozdrowienia Mathias

Napisany przez Rosengarten
Trillerdohle pisze: Cześć.... Od około 20 lat mam polisę na życie, do której co miesiąc wpłacam 115 euro. Ponieważ obecnie dużo się mówi o groźnej inflacji, martwię się, jaka będzie wartość mojej polisy za 12 lat, kiedy nadejdzie czas wypłaty. Czy nie lepiej byłoby wypowiedzieć polisę na życie i ulokować pieniądze w bardziej stabilny sposób? Czy to, co straciłbym wtedy, nie zostałoby zrekompensowane przez stopę inflacji? Chętnie wysłucham waszych rad, Trillerdohle
Czy obliczyłeś już zwrot z tej polisy na koniec okresu? Dopiero wtedy można by cokolwiek powiedzieć. Na pewno masz przy sobie ostatnie oświadczenie. Weź obecna redystrybucję (tę wykorzystaną do obliczeń zwrotu) jako kapitał początkowy, dodaj do tego miesięczną kwotę. Teraz sprawdź wartości końcowe...zazwyczaj jedna gwarantowana i jedna możliwa. Jeśli chcesz, podaj te liczby, ktoś na pewno szybko je obliczy...doradca finansowy nie powinien na to potrzebować dłużej niż 1-2 minuty. To byłoby przynajmniej oprocentowanie netto. Spróbuj to najpierw osiągnąć z innymi bezpiecznymi lokatami.

Napisany przez pmk
Rosengarten pisze: Czy obliczyłeś już zwrot z inwestycji na koniec jej czasu trwania? Dopiero wtedy można byłoby cokolwiek powiedzieć. Na pewno masz przy sobie ostatnie sprawozdanie. Weź obecna wartość wykupu (tę, którą uwzględniasz w obliczeniach zwrotu) jako początkową inwestycję, dodaj do tego miesięczną kwotę. Teraz spójrz na wartości na koniec okresu... zazwyczaj jest to wartość gwarantowana i możliwa. Jeśli chcesz, wprowadź te liczby, na pewno ktoś szybko dla ciebie obliczy... doradca finansowy nie powinien na to potrzebować więcej niż 1-2 minuty. To byłby przynajmniej netto zwrot. Spróbuj wtedy uzyskać taki sam wynik z innymi bezpiecznymi inwestycjami.
Czy naprawdę uważasz, że odpowiedź na pytanie z przed roku nadal jest potrzebna? Poza tym zwrot zależy od przyszłej wartości na koniec okresu. Na twoje pierwotne pytanie o prawdopodobną wysokość wartości na koniec okresu w ogóle nie odpowiedziałeś. Twój odnośnik do wartości gwarantowanej i możliwej, czyli początkowej wartości prognozowanej przez ubezpieczyciela, jest bezwartościowy, ponieważ rzeczywista wartość zawsze znajdzie się pomiędzy nimi. Jednak dla pytającego to niewiele wnosi, ponieważ zakres jest po prostu zbyt duży. Do rzetelnych obliczeń zwrotu potrzebne są wszystkie wpłaty, w tym potencjalne wskaźniki wzrostu, oraz dokładna kwota wartości na koniec okresu. Ponieważ nikt nie jest w stanie tego dokładnie przewidzieć, można jedynie próbować prognozować nadwyżki na podstawie obliczeń matematycznych, ponieważ wartości wykupu są z reguły znane do końca okresu. Właśnie to czyni oprogramowanie KLV-Check dość skutecznym, obliczając prawdopodobną wartość na koniec okresu i tym samym zwrot, bazując na modelu przepływu płatności i oszacowanych nadwyżkach. Przychody pośrednie, które wynikają z corocznych komunikatów wartości, mogą być nawet dokładnie obliczone i z każdym upływającym rokiem coraz bardziej zbliżają się do rzeczywistego zwrotu/wartości na koniec okresu

@pmk Oryginalne pytanie dotyczyło tego, czy w przypadku obaw przed inflacją wartość jest nadal odpowiednia. Chodzi tutaj nie o absolutną wartość, lecz o wartość względem. Innymi słowy, 100,- euro dzisiaj mogą mieć wartość zakupową jedynie około 85,- euro. W zasadzie nie znamy ani absolutnej wartości, ani poziomu inflacji. Ty używasz a i c, aby wyjaśnić b. Ja używam a i b, aby wyjaśnić c. Ponieważ chodzi o kwestię alternatywnego inwestowania, muszę najpierw dowiedzieć się, jak wartościowa jest moja obecna inwestycja. Przydatne są różne stopy zwrotu. Czyli najgorszy przypadek (gwarantowany) i najlepszy przypadek (prognozowany). Wartości wykupu dzisiaj nie są takie same jak sprzed 20 lat - i nie muszą być, ponieważ są to tylko prognozy...Gwarancja w takich umowach nie jest rzeczywistą gwarancją. Jest gwarantowane jedynie minimalne oprocentowanie na funduszu zabezpieczającym. Ten fundusz nie jest znany i może ulec zmianie zgodnie z ustawą VVG. Co muszę wiedzieć, to kwota początkowa (ponieważ pytanie kieruje się w przyszłość, można pominąć dotychczasowe wpłaty...na inną inwestycję nie miałoby się dostępnej większej ilości środków). I regularne wpłaty (dynamika nie jest problemem...stąd pytanie o dokładne dane). Z ostatniego komunikatu otrzymuję wartość gwarantowaną i prognozowaną. Dla obu mogę obliczyć stopę procentową (w przypadku takich produktów trudno mówić o zwrocie z inwestycji). Dopiero wtedy mogę zdecydować, czy inna inwestycja byłaby opłacalna. To nie jest dużo mniej precyzyjne niż sugerowane przez ciebie rozwiązanie...skąd w końcu dochodzi ubezpieczyciel do tych wartości? A większości klientów jest obojętne, czy widnieje tam 3,78 czy 4,01. Przy innych inwestycjach w zasadzie też tego nie wiedzą...Decyzja w warunkach niepewności. Sam obliczam to i nie polegam na jakichkolwiek programach w sieci, których algorytmu nie znam. Sugerowane przez ciebie obliczenie przepływów pieniężnych ma sens jedynie wtedy, gdy mam 100 % pewność co do wartości w przyszłości...co niestety nie jest przypadkiem.

Napisany przez pmk
Rosengarten pisze: @pmk pierwotne pytanie dotyczące tego, czy w obawie przed inflacją wartość jest nadal adekwatna. Chodzi tutaj nie o absolutną wysokość, ale o wartość decyzyjną. Innymi słowy, 100,- euro dzisiaj mogą mieć wartość zakupu równą być może tylko 85,- euro. Generalnie nie znamy ani absolutnej wartości, ani wysokości inflacji. Ty bierzesz a i c, aby wyjaśnić b. Ja biorę a i b, aby wyjaśnić c. Ponieważ chodzi o pytanie o alternatywne inwestycje... stąd pytanie o dokładne dane). Z ostatniej informacji otrzymuję gwarantowaną wartość oraz wartość prognozowaną. Dla obu mogę teraz obliczyć stopę procentową (o oprocentowaniu trudno mówić w przypadku takich produktów). Dopiero wtedy mogę zdecydować, czy inwestycja byłaby opłacalna. To nie jest o wiele mniej precyzyjne niż zaproponowane przez ciebie rozwiązanie... skąd ubezpieczyciel ma te wartości? I dla klienta zazwyczaj jest obojętne, czy tam stoi 3,78 czy 4,01. Przy innych inwestycjach w normalnych warunkach przecież też tego nie wie... Decyzja w warunkach niepewności. Obliczam to sam i nie polegam na jakichś programach online, których algorytmu nie znam. Proponowane przez ciebie obliczenia przepływów pieniężnych są zawsze sensowne wtedy, gdy mam 100% gwarancję wartości na przyszłość... niestety taka nie jest sytuacja.
inflacja nie jest przewidywalna, w tej kwestii zgoda. Jeśli chodzi o algorytm obliczania rentowności, metoda stopa procentowa jest międzynarodowym standardem, nie musimy dyskutować na ten temat. Wyniki można w razie potrzeby przeanalizować w Excelu (hasło: ikv). Co więcej, wartości wykupu (bez udziału w zyskach) są zawarte w umowie od samego początku. Również bieżący udział w zyskach oraz część rezerw wyceny, jak określono w corocznej informacji o wartości, zazwyczaj są gwarantowane. Oznacza to, że jeśli umowę rozwiążę na datę X poprzez wypowiedzenie, otrzymam te elementy na pewno. Ponieważ wykonane dotąd opłaty składkowe są również znane, mogę obliczyć rentowność w dowolnym momencie X, ponieważ posiadam pełny model przepływów pieniężnych. Analiza tej rentowności w ciągu całego okresu prowadzi do krzywoliniowego przebiegu rozwoju rentowności. Zwykle wzrost ku końcowi jest wykładniczy, zarówno z powodu efektu procentowego, jak i dlatego, że początkowe wpłaty składkowe idą prawie w całości na spłatę prowizji maklerskiej. Sztuką jest teraz prognozowanie tych rzeczywistych wartości w przyszłość. W szczególności trudno jest oszacować udział w zyskach końcowych. Ale istnieją triki, takie jak korzystanie np. z tego udziału w zyskach końcowych, który zostałby wypłacony w przypadku śmierci. Doświadczenie pokazuje, że można znacznie bardziej realistycznie oszacować całkowitą wartość świadczenia końcowego, zwłaszcza jeśli polisa ma już około dwóch trzecich swojego okresu trwania...

@pmk hm, jeszcze raz. Wyjaśniasz mi, zupełnie słusznie opisałeś, co to jest c, gdy przyjmuje się a i b. Ja przyjmuję c i a jako dane i obliczam b. Jak to się robi, to już mi jasne, mogę to nawet zrobić ręcznie z kalkulatorem...w tym czasie komputer dopiero się uruchamia ;-) Pytanie było jednak, co powinien zrobić w przyszłości. Może to zrobić tylko z wartościami dostępnymi teraz. Dokładnie je właśnie biorę...chyba nikogo poza nami dwoma nie interesuje, jak dokładnie one powstały lub też nie. Założenie, że początkowe koszty to czyste koszty pośrednictwa, ucieszyłoby każdego pośrednika i doprowadziłoby ubezpieczycieli do ruiny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata