Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Kasy chorych oferujące dofinansowanie do osteopatii.

Napisany przez ADMCI4
Po wielu latach fizjoterapii, masażu i treningu wzmacniającego wciąż cierpię na silne bóle pleców i ograniczenia ruchowe. Mając prawie wszystko wypróbowane, mogę sobie teraz tylko wyobrazić, że spróbuję osteopatii. Jednakże koszty tego typu terapii są tak wysokie, że praktycznie nie mogę sobie na nią pozwolić. Wiem, że prywatne ubezpieczenia zdrowotne częściowo lub nawet całkowicie pokrywają koszty, ale co z ubezpieczeniami publicznymi? Czy można przynajmniej uzyskać jakieś dofinansowanie, jeśli koszty nie są w całości pokrywane?

Napisany przez Arne Bender
Cześć Florentine, wiem, że istnieją dopłaty do ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli uczestniczysz w kursie szkoły pleców. Być może znajdziesz praktykę fizjoterapeutyczną, która oferuje osteopatię i szkołę pleców/ćwiczenia rehabilitacyjne oraz wyda fałszywe zaświadczenie, dzięki któremu będziesz mógł ubiegać się o dopłatę, a zamiast tego skorzystasz z sesji osteopatycznej. Kiedyś dostałem od mojej kasy 75 euro. Nie wiem, ile sesji osteopatycznych można by za to otrzymać.

Napisany przez Arne Bender
Zaledwie się dowiedziałem i znalazłem następujące informacje: Ubezpieczenia zdrowotne MOGĄ zawierać bezpośrednie umowy z poszczególnymi dostawcami usług w ramach zintegrowanej opieki (lekarze, psychoterapeuci, fizjoterapeuci, osteopaci, szpitale itp.). Ubezpieczeni w HVB BKK mogą skorzystać z tego w ramach projektu pilotażowego. Otrzymują do 16 sesji terapeutycznych i muszą zapłacić dopłatę w wysokości 4,70 euro, jeśli lekarz wyrazi na to zgodę. Nie znalazłem innych informacji dotyczących innych ubezpieczeń zdrowotnych. Sprawdź w ramach Zintegrowanej Opieki w swojej kasie! Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata