Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak działa prywatne ubezpieczenie emerytalne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, ponieważ chciałbym trochę zwiększyć moją prawdopodobnie niską emeryturę, zainteresowany jestem prywatnym ubezpieczeniem emerytalnym. Riester raczej nie wchodzi w grę, ponieważ nie mam dzieci i nie otrzymałbym wysokiego dofinansowania od państwa. Dlatego mam kilka pytań na ten temat: -Jak wysoka musi być składka minimalna do prywatnego ubezpieczenia emerytalnego i jak będzie wypłacane w przyszłości? -Czy mogę wybrać, czy chcę otrzymywać miesięczną emeryturę, czy też wolę otrzymać kwotę jednorazowo? -Kiedy można najpóźniej zawrzeć takie ubezpieczenie? z poważaniem, dzięki. Krasnoludek Ogrodowy

Napisany przez Gerd
Cześć Jedynym pytaniem, na które można odpowiedzieć tutaj, jest pytanie o wypłatę. Możesz wypłacić sobie prywatną rentę jednorazowo lub otrzymywać ją w formie renty. Kiedy zaczniesz otrzymywać świadczenie oraz jak wysoka będzie miesięczna składka, zależy od twojego wieku, dochodu i wyobrażeń na temat wysokości twojej renty. Nawiasem mówiąc, w przypadku programu Riester otrzymasz nie tylko 154 € dofinansowania, ale możliwe jest także coroczne zwrot podatku. Oczywiście zależy to od twojego dochodu.

Napisany przez Micha
Cześć Gartenzwerg, Niestety nie można jednoznacznie określić, jaka jest najlepsza metoda oszczędzania na emeryturę. Dla jednej osoby najlepszym rozwiązaniem może być Riester, dla innej - renta podstawowa, emerytura firmowa, itp. Ogólnie należy znać dochód, stan cywilny oraz dokładny cel. Jakiej wysokości będzie emerytura z gesetzliche Rentenversicherung? To wszystko są czynniki, które muszą wpłynąć na decyzję. Z tych powodów nikt nie będzie w stanie jednoznacznie czegoś polecić. Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata