Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Holcim zazwyczaj ignorowany, ale...

Napisany przez beat
Jedna z moich wiecznych inwestycji. Kilka lat temu mocno spadła, co stwarzało okazje do zakupu. Czy teraz może nadszedł czas na zbieranie plonów? Czy jeszcze poczekać? Jak zawsze, konsekwentne kupowanie i sprzedawanie również tego rynkowego giganta może przynieść zyski. Od wprowadzenia standardowej akcji i ustąpienia Schmidheiniego firma doskonale się rozwija. Dzięki przejęciu firmy Aggregate zasoby surowców znacznie wzrosły. Dzięki działaniom w Indiach obszar azjatycki, który już był dobrze zabezpieczony, został dodatkowo wzmocniony. Silny wynik. Wszystkie marże ponownie wzrosły, za wyjątkiem EBITDA, która nieznacznie spadła z powodu zmiany mixu produktowego po przejęciach firmy Aggregate i Indii. Planowana podwyżka kapitału wydaje się być już przeszłością, przynajmniej ja na nią jeszcze nie trafiłem. Jeżeli to pozostanie bez zmian oraz z lekkim wzrostem dywidendy i solidnymi perspektywami, inwestorzy również powinni być zadowoleni. PE 05 15.4 EPS 05 6.70 Dywidenda 04 1.25 Dywidenda 05 1.65 (Stopa dywidendy 1.6%) https://www.holcim.com/CORP/EN/b/null...ws_detail.html

Napisany przez Simona
Jeśli je jeszcze posiadałabym, zrealizowałabym. Możesz znów wejść. Sprzedałem je latem ubiegłego roku po trzymiesięcznym okresie posiadania. Trochę za wcześnie, z powodu rocznego trendu wartościowego. Poza tym są one w porządku. Być może kupię je ponownie. Jedzenie na Walnym Zgromadzeniu zawsze jest doskonałe! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez richard100
Również Holcim przeprowadza podwyżkę kapitału: https://www.ftd.de/unternehmen/industrie/66574.html

Napisany przez beat
To ma swoją tradycję w Holcim. To nie jest pierwsza rzecz, w której biorę udział z nimi. Kupują one zwykle dość dochodowe rzeczy. Fajnie jest być w branży, gdzie wciąż jest wiele opłacalnych obiektów do nabycia. :lol: Ponadto, poprzez sprzedaż praw można pośrednio zmniejszyć swoją pozycję, co po silniejszym wzroście kursu też nie jest złe. :lol: Ale na razie prawdopodobnie spowoduje to spadek kursu.

Napisany przez beat
Mój portfel inwestycyjny ponownie wjechał dużą ilością kasy! Zaangażowanie w surowce, które będzie kwitło nawet po hossie surowcowej! Przewidywania analityków zostały wyraźnie przekroczone. Holcim znów jest ogarnięty gorączką ekspansji. Przyszłość wygląda obiecująco :!: :lol: * Wyższe ilości sprzedaży we wszystkich segmentach. * Dochód ze sprzedaży netto wzrasta o 70 procent do 4,628 miliarda CHF. * Zwiększenie EBITDA operacyjnego o 52 procent do 1,001 miliarda CHF. * Zysk operacyjny wzrasta o 53 procent do 627 milionów CHF. * Zysk koncernowy wzrasta o 70 procent do 273 milionów CHF. https://www.holcim.com/CORP/EN/b/null...ws_detail.html

Napisany przez ADMCI4
Holcim dzisiaj po raz pierwszy od tygodni/miesięcy ponownie poniżej poziomu 100 franków. Otwarcie prawie 4% poniżej wczorajszego kursu zamknięcia. Powody? Ogólnie rzecz biorąc, szwajcarski rynek wydaje się dzisiaj rano dość łagodny. Po ubiegłotygodniowych danych może dziś być wskazane dokonanie zakupu?

Napisany przez 2cybercrash
Tak, czy nie wspomniano tam również o zwiększeniu kapitału? Znowu zapomniałeś? Najpierw przyciąga się inwestorów pod ogon dla zysku, a potem kapitał spoczywa w piwnicy u Holcim przez jakiś czas? Oczywiście zwiększenie kapitału grzecznie uczestniczy, ładnie wkłada franki, w przeciwnym razie dla akcjonariuszy bez cierpliwości to nie jest dobry interes?

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za wskazówkę cybercrash! Mój słonie pamięć znowu mnie zawiodła :wink:

Napisany przez beat
simon pisze: Gründe?
W tym tygodniu Holcim przeprowadza zwiększenie kapitału. Nie zawsze wszystkim to pasuje. Ale sądzę, że powód leży gdzie indziej: ulubione słowo Cybercrash: HatchHatch. Jako stary akcjonariusz otrzymałem zaproszenie do zwiększenia kapitału poprzez emisję praw poboru. Warunki ZKB: niehandlowalne przez internetowy bank. Sprzedaż praw poboru odbywa się przez bank w ostatnim dniu (22 maja) za najlepszą cenę. Proces subskrypcji prawdopodobnie będzie przebiegał podobnie. To oczywiście daje bankom możliwość zarobienia dodatkowych pieniędzy. Poza tym Holcim jest zdecydowanie wart zakupu. Ceny ropy i dolara nie mają dużego wpływu, budownictwo kwitnie, są przejęcia. To idzie jak po maśle. wskaźnik KGV 06 wynosi ledwie 13.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj jest także dzień z omawianymi zniżkami (1,65 Fr.). Również biorę udział w emisji nowych akcji, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla akcjonariuszy (83 Fr. za każdą nową akcję - za 11 starych akcji dostajemy jedną nową) niż np. Swiss Re, która notowana była po kursie 92,25 Fr. (kurs na dzień) - jedyną zaletą jest brak dodatkowych kosztów. Również uważam Holcim za papier wartościowy z dobrymi perspektywami na przyszłość. Dlatego dzisiaj jest dobry moment dla inwestorów myślących długoterminowo - ze względu na dzisiejsze niepewności rynkowe, może warto jeszcze kilka dni obserwować, być może ceny akcji jeszcze trochę spadną. Pozdrawiam, Heinz

Napisany przez ADMCI4
Do tej pory nie miałem akcji Holcim i dlatego nie uczestniczyłem w KE. Kiedy według Ciebie jest korzystny moment na zakup, biorąc pod uwagę rozcieńczenie kursu? Dziękuję z góry. bm

Napisany przez Simona
Tak około cztery, pięć tygodni po emisji. Do tego czasu ludzie zapomną. Pamięć krótkotrwała. Poza tym zaleca się poczekać na czerwcowe upadłości. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez beat
benchmark pisze: Kiedy według was będzie korzystnym momentem na zakup, biorąc pod uwagę rozcieńczenie kursu?
Rozcieńczenie zostało już uwzględnione. Emisja będzie zakończona w poniedziałek. Może się zdarzyć, że w poniedziałek nadal będą pewne gry z prawami poboru. Od wtorku spodziewam się rosnącej tendencji. Sytuacja na giełdzie jest jednak wyłączona! Moje wskaźniki KGV wliczając emisję (06) 13,5, (07) 11,6

Napisany przez ADMCI4
dziękuję wam obu..

Napisany przez beat
Ostatniego dnia handlu prawami poboru następuje oczekiwane wzburzenie. Nie mogłem oprzeć się poziomowi 91,50.

Napisany przez beat
Znowu coś podłapałem - na wyprzedaży - w Holcim i Geberit. Teraz powoli kończą się fundusze przy wszystkich tych okazjach. Wychodzę teraz na tydzień na słońce. Zobaczymy dalej...:lol:

Napisany przez beat
Dobra wynik. https://www.holcim.com/CORP/EN/id/161...tml?language=7 Planuję zmniejszyć część nadwagi wynikającej z niepokojów KE. Kamień jest nadal wystarczająco duży, aby pozostać na miejscu. Ale przy wskaźniku KGV (06) 12,5 (07) 10,5 nie spieszę się ze zmniejszaniem.

Napisany przez Simona
Cześć, Holcim to naprawdę solidne akcje. Po prostu, gdy zbliżają się kolejne podwyżki kapitału, może potrwać trochę, zanim kurs znowu zacznie rosnąć. Ale Holcim na pewno coś z tym robi, to pewne. Miałam je długo w portfelu, aż około roku temu, wtedy zrealizowałam zysk, akurat przed najpiękniejszym wzrostem kursu, który niestety spadł z powrotem z poziomu 120,00. Dobrze trzymać trochę z nich, ale nie za dużo. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Uważam, że wskaźnik ceny do zysku Holcim nie jest niski. Obecnie uważam go raczej za sprawiedliwy. Problemem w branży cementowej jest to, że trudno jest odnotować dalsze duże wzrosty. Pierwszy świat został już zbudowany. Oczywiście są tam ciągłe prace renowacyjne, ale rządom coraz bardziej brakuje na to pieniędzy. Drugi i trzeci świat z pewnością będą nadal istotnymi silnikami wzrostu. Jednak czy to wystarczy, aby spełnić oczekiwania, czy też zrównoważyć malejące zlecenia z pierwszego świata? Już od dłuższego czasu zastanawiałem się nad inwestycją w Implenię. Jednak zawsze miałem trudności z wierzeniem, że w Szwajcarii w sektorze budowlanym nadal istnieją duże szanse wzrostu.

Napisany przez beat
peitschi pisze: uważam, że wskaźnik KGV Holcim nie jest niski. Uważam, że obecny jest raczej uczciwy.
Ja również tak sądzę. Ponieważ nie widzę wielu niedowartościowanych akcji, uczciwa wycena zachęca mnie do zatrzymania się. Cytat od peitschi: Pierwszy świat został zbudowany. Oczywiście, trwają ciągłe prace renowacyjne, ale rządom coraz bardziej brakuje pieniędzy na to. Pani Koch również kiedyś powiedziała Zurych został zbudowany. Dzisiaj miasto znowu jest przebudowywane... Więc drugi i trzeci świat mają ogromny potencjał pod względem infrastruktury. Pierwszy świat został zbudowany, ale jest ciągle odnawiany. Pieniądze nie zawsze są dostępne. Ale kiedy infrastruktura zaczyna niszczeć (jak w USA), musi zostać zastąpiona, ponieważ ogólne wzrost gospodarczy jest przez to utrudniony. Cytat od peitschi: Już jakiś czas temu zastanawiałem się nad inwestycją w Implenia. Ale zawsze miałem trudności w uwierzeniu, że w sektorze budowlanym w Szwajcarii nadal istnieją duże szanse wzrostu. Sektor budowlany w Szwajcarii należy rozpatrywać z rozbiciem. Rzeczywiste firmy budowlane - jedna z nich jest także częścią Implenia - zarabiają nawet w przyjaznym środowisku jak obecnie niewiele zysku. Branża jest nasycona i pełna firm, które borykają się z problemami i wchodzą w spadki cen. Po zbankrutowaniu zakładają jednak zazwyczaj nową firmę itp. Tam nie ma pieniędzy do zgarnięcia. Ten problem strukturalny istnieje od lat i będzie nadal istniał. Inaczej jest w przypadku dostawców, takich jak okna, kuchnie, sanitariaty, technika mocowania, uszczelnienia itp. Istnieją już firmy, które mogą zarabiać także w Szwajcarii. Choć także w tym przypadku inne regiony są bardziej interesujące. Spójrz na Geberit i powiedz mi, gdzie będą za pięć lat. Wzrostu niekoniecznie zrealizują w Szwajcarii, jest na wschodzie. Ale nawet tutaj nadal będą zarabiać na wysokie marże - dzięki niemal monopolowi. W rozwiniętych krajach zarabiają więcej na renowacjach, które ponadto nie są skrajnie uzależnione od koniunktury. Nie widzę ogromnego wzrostu w branży budowlanej. Ale obecnie mamy praktycznie warunki jak w boomie gospodarczym. Jednak nie potrwa to wiecznie. Branża planowania nadal jest tak samo dobrze obciążona jak w ostatnim kwartale, więc koniec złotego okresu jeszcze nie nadszedł.

Napisany przez beat
Dziś przedstawiono znowu korzystne liczby. Nic ekscytującego, ale ładna, solidna wartość. https://www.holcim.com/CORP/EN/id/161...tml?language=7 Raportowanie zawsze pozwala wyciągnąć wnioski dotyczące otoczenia gospodarczego poszczególnych regionów.

Napisany przez beat
Znowu dorzuciłem kolejną porcję moich powtórzonych zakupów z maja/czerwca (EP 90.-) za 109,40. Można to zostawić. Mam jednak wystarczająco dużo z tego w piwnicy, a gotówka to król.

Napisany przez beat
Holcim osiągnął bardzo dobrą pozycję na koniec roku i przedstawił optymistyczne prognozy. Jak zwykle. Oczywiście, powinno iść wyraźnie w górę, co obecnie nie jest tak pewne. Jestem bardzo mocno zainwestowany w HOLN, dlatego nie planuję więcej zakupów (chyba że będzie zbyt kolorowo). Dla tych, którzy jeszcze nie mają HOLN w koszyczku może to być okazja. https://www.holcim.com/CORP/EN/id/-16...ion_list.html#

Napisany przez Dany1
beat pisze: Holcim osiągnął bardzo dobry wynik roczny i przedstawił optymistyczne prognozy. Jak zwykle. Powinno oczywiście iść znacząco w górę, co obecnie nie jest tak pewne. Jestem bardzo mocno zainwestowany w HOLN, dlatego nie chcę już dokonywać nowych zakupów (chyba że sytuacja się mocno zmieni). Dla tych, którzy jeszcze nie mają HOLN w koszyku, może to być okazja. https://www.holcim.com/CORP/EN/id/-16...ion_list.html#
dokładnie takie akcje można teraz nabyć po uczciwych cenach, niemal powinniśmy być wdzięczni Chińczykom.

Napisany przez fritz
Znowu wieści na temat Holcim, bo na ogół nie słychać zbyt wiele:Holcim - Indie znoszą cła importowe na cement. Holcim ma silną lokalną obecność i jest dużym importerem. Bezpośredni wpływ neutralny, pozytywne wzmocnienie pozycji rynkowej Holcimu.Źródło: Cash-GuruNa wykresie widzę Holcim wyłamującego się z trójkąta w górę, pewnie inni też to dostrzegają, bo od kilku dni liczba kupujących jest znacznie większa niż liczba sprzedających.Do tego dochodzą pozytywne dane z wczoraj z branży budowlanej, więc powinno iść do przodu, jestem optymistycznie nastawiony.Pozdrowieniafritz

Napisany przez fritz
Dzisiaj osiągnięto nowy wszechczasowy szczyt: CHF 127.80. Tak trzymaj! Pozdrowienia fritz

Napisany przez fritz
I prawie niezauważenie dzisiaj Holcim ponownie osiągnął nowy wszechczasowy szczyt, 131.50, a wolumen handlu jest obecnie na najwyższych poziomach, zdecydowanie więcej kupujących niż sprzedających, co wygląda obiecująco. Jestem nadal zdania, że teraz, kiedy niepewność wzrasta, Holcim to sprawdzona konserwatywna inwestycja, która powinna przetrwać większą korektę bez większych szkód. Nabytek w Singapurze również spotkał się z pozytywnym przyjęciem, co nie dziwi biorąc pod uwagę tamtejszą aktywność budowlaną. Jutro opublikowane zostaną wyniki kwartalne, a 10 maja dywidenda. Pozdrowienia Fritz

Napisany przez beat
Holcim dostarczył wyniki za Q1. https://www.holcim.com/CORP/EN/id/-16...tion_list.html Jest to mniej więcej to, czego się spodziewałem. (Prawie) bez zarzutu, jak zawsze. Największym punktem negatywnym nadal jest oczekująca sprawa Huaxin Cement w Chinach, która wreszcie powinna być rozwinięta, aby lepiej skorzystać na chińskim boomie. Była oczekiwana słabość w USA i sporadycznie w Ameryce Łacińskiej. Pozytywnie wpłynęły na to już od dłuższego czasu podejmowane środki zwiększające efektywność w celu zmniejszenia wzrostu kosztów energii. Marże zostały znacząco zwiększone. Obroty 5728 mln +23,8% Ebitda 1342 mln +34,1% Ebit 904 mln +44,2% Zysk 530 mln +94,1% Marża Ebitda z 21,6% na 23,4% Marża Ebit z 13,5% na 15,8% Marża zysku netto z 5,9% na 9,3% Holcim - podobnie jak również Lafarge, prezentujące dobre wyniki - patrzą optymistycznie na 07 i spodziewają się znacznego zwiększenia działalności po tradycyjnie raczej słabym Q1. Oceny i perspektywy zostały przedstawione wielokrotnie i nieznacznie poprawiły się. Dotychczasowy wzrost kursu o 17% w 07 roku pozostawia jeszcze przestrzeń dla wzrostu o 15%. Jest to zadziwiające, jak można zarabiać pieniądze na akcji z niepolecanej SMI, po prostu poprzez lekkie przesadne transakcje i przede wszystkim pozostawienie ich na lata. Nie widzę konieczności dokonywania zakupów, ponieważ jest już zbyt przeważająca. Ale pozostawienie ich i wykorzystanie szans związanych z ryzykiem skupienia wydaje się słusznym rozwiązaniem.

Napisany przez fritz
Po tym, jak moje konto inwestycyjne było całkowicie puste zeszłej nocy, postanowiłem, że dzisiaj znów kupię jedną lub dwie akcje. Wybór nie był dla mnie łatwy, ponieważ dzisiaj praktycznie wszystko wydaje się rosnąć przynajmniej krótkoterminowo. Ostatecznie zdecydowałem się na zakup akcji Holcim, dość solidnej spółki, która ma jeszcze potencjał wzrostu; w tym roku jej cena już była na poziomie 139.50, więc mogę sobie wyobrazić, że do końca roku wróci na ten poziom. Kupiłem porcję po cenie 124.10. (Poza tym, mam też złożone zlecenie kupna akcji firmy Logitech, które jednak jeszcze nie zostało zrealizowane.) Pozdrowienia fritz

Napisany przez willi
Sprzedałem wczoraj akcje Holcim za 125 CHF. Pomimo że spółka jest doskonale pozycjonowana zwłaszcza w regionach wschodzących, Po takich złych wieściach z ostatnich 4 tygodni, giełda powinna mieć za sobą znaczną korektę. Dzięki wczorajszej obniżce stóp procentowych w USA załamanie zostało jedynie odłożone na później. W odpowiednim momencie ponownie zainwestuję w Holcim, byłem z nimi przez około 3 lata Życzę wszystkim udanego tygodnia ____________Willi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata