Poprawne, Jakob,
o sensie tych porównań można się spierać. Tutaj porównuje się wszystko i wszystkich, co z pewnością jest pomocne dla ogólnej informacji, ale indywidualnie może się okazać nieskuteczne.
Porównanie, o którym mówi Gerd, moim zdaniem znajdziesz tutaj:
Zabezpieczenie stomatologiczne online - Rekomendacja ubezpieczenia stomatologicznego
Zabezpieczenie stomatologiczne online -
ubezpieczenie dodatkowe dla zębów - zwycięzcy testów
O tym już wielokrotnie pisałem i ogólne stwierdzenia, np. ten plan jest najlepszy, są nonsensowne. To zależy głównie od tego, co ja sam chcę mieć lub nie. Wszystkie plany stomatologiczne mają swoje zalety i wady.
To, co mi się podoba w planie Arag, to to, że obejmuje on stosunkowo wiele świadczeń, takich jak leczenie ortodontyczne, co może być interesujące zwłaszcza dla dzieci. Ale z tego powodu jest on także drogi ze względu na swoją szeroką gamę świadczeń. Inni nie potrzebują tych usług w ogóle i dlatego znajdują lepsze świadczenia w innych planach.
To, co zawsze mnie irytuje, to pełne deklaracje odnośnie procentów świadczeń. U wielu dostawców brakuje jasności w tej kwestii! Gdy reklamuje się 80% świadczeń stomatologicznych, to jest to chwalenie się cudzymi pióram! W małym druku napisane jest wtedy, po dokonaniu przedpłaty lub w ramach świadczenia ZUS! Wyłączając to, pozostaje więc około 50% z planu ZT. Dlaczego więc nie zdeklarować od razu 50% wartości rachunku? Chociaż to zrozumiałe dla każdego.
Poza tym plan Arag ma ograniczenia w świadczeniach w 1. i 2. roku, brakujące zęby muszą być zabezpieczone za dopłatą. Tutaj również na rynku znajdziesz lepsze rozwiązania.
Podsumowując można powiedzieć: Jeśli wartość szerokiego spektrum świadczeń jest dla ciebie istotna, ten plan jest zdecydowanie godny polecenia.
Pozdrawiam
Mike