Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Stały kredyt

Napisany przez ThorstenB
Witajcie, wraz z moją żoną zdecydowaliśmy się na zakup nieruchomości w 2004 roku. W tym celu zawarliśmy umowę na stałe pożyczkę w BHW (DM5) na kwotę 126 000 Umowa jest z dnia 12.07.2004 roku, a okres przypisania oprocentowania kończy się 30.06.2010 roku. Umowa obejmuje wstępnie sfinansowany kredyt budowlany, który służy jako forma spłaty. Obecnie płacimy regularną składkę w wysokości 126,- € do BSV, odsetki od kredytu wynoszą 508,- €. Dzięki dodatkowym wpłatom, premii budowlanej i oprocentowaniu od salda (2%) planujemy wpłacić do 30.06.2014 roku około 31 000 €. Jednak do tego czasu kredyt nie stanie się dozoruet sprawny. Naszym zamiarem jest: Zrezygnować z BSV do 30.06.2014 roku i użyć pozostałej kwoty 95 000 wraz z odsetkami nieruchomościowymi (otrzymaliśmy ofertę na forwarddarlehen w wysokości 3,88% efektywnie) do spłaty stałego kredytu w wysokości 126 000. Stopa oprocentowania kredytu budowlanego (po przyznaniu BSV) wyniesie 4,75% efektywnie. Problem: Z wielu względów nie chcemy pozostawać w BHW. Zgodnie z §489 BGB jest możliwe wypowiedzenie umowy po 10 latach obowiązywania oprocentowania bez kary umownej. Jak wygląda zwrot opłaty za zakończenie umowy (rezygnujemy z kredytu budowlanego) oraz ewentualnego późniejszego zwiększenia oprocentowania? Czy BHW może teoretycznie postawić nam kłody pod nogi?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć ThorstenB, Jaki jest obecny status kredytu hipotecznego? Twierdzisz, że okres kredytowania kończy się w 6.2010, czy to nie oznacza, że okres kredytowania już się zakończył w czerwcu 2010 roku? Co zrobiłeś z kredytem hipotecznym? Jak go przełożyłeś? Jaką rolę odgrywa data 6.2014? Czyżby minęły 10 lat? W przypadku modelu stałego nie powinno być wyższej stopy procentowej, ponieważ umowa jest wiążąca i nie oferuje możliwości wyboru! Inaczej jest w przypadku zaciągnięcia kredytu hipotecznego na koniec okresu, a umowa kredytowa związana jest z umową o oszczędności mieszkaniowej (oczywiście przeniesioną), wtedy nie jest to model stały, nie jest to związany model, wtedy mogą być dostępne opcje wyboru! W przeciwnym razie podążasz w dobrym i logicznym kierunku, ponieważ nikt nie potrzebuje kredytu oszczędnościowego mieszkaniowego, zwłaszcza gdy na rynku dostępne są doskonałe kredyty refinansujące. Niemniej jednak, wątpię, czy 3,88 efektywnie na okres forwardowy 4 lat, zakładając zablokowany okres odsetkowy na 10 lat po 4 latach, proszę mi podać nazwę dostawcy? Na naszej platformie nie mogę znaleźć takich warunków u żadnego niemieckiego banku!

Napisany przez ThorstenB
Cześć noelmaxim, popełniłem błąd w dacie: Umowa o stałym oprocentowaniu wygasa 30.06.2014, a nie w 2010 roku..... Do tego czasu powinienem mieć około 31.000 w Bausparvertrag (jeszcze nie przydzielone). Chciałem go wypowiedzieć i użyć zgromadzonej do 30.06.2014 kwoty wraz z kredytem hipotecznym w wysokości 95.000 do spłaty pierwotnego kredytu w wysokości 126.000. Ten kredyt terminowy ma rzeczywistą stopę oprocentowania 3,88%. Pośrednikiem jest Interhyp, a kredytodawcą VoBa Düsseldorf. Czas do zaciągnięcia kredytu wynosi 46 miesięcy, stałe oprocentowanie 10 lat, spłata w wysokości 6%, miesięczna rata w wysokości 776 €. Mam tę ofertę finansowania na piśmie. Chętnie się z Tobą skontaktuję od poniedziałku.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Thorsten B. Pożyczkę (także model stałej stopy) można wypowiedzieć 10 lat po pełnej wypłacie z okresem wypowiedzenia 6 miesięcy. Proszę mieć na uwadze te terminy na początek pożyczki z góry ustalonej. Z poważaniem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata