Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę wcześniej wycofać się z planu emerytalnego Riester?

Napisany przez ADMCI4
Poza moją kasą emerytalną, mam także zawartą umowę Riester, która dla mnie jednak nie ma wielkiego znaczenia. Wszystkie zalety czerpię faktycznie z kasy emerytalnej. Dlatego dla mnie ważne jest dowiedzieć się, czy mogę również wcześniej korzystać z emerytury Riester, czy muszę faktycznie czekać i wpłacać, aż osiągnę wiek emerytalny i zacznę pobierać moją ustawową emeryturę. Kto może udzielić mi informacji na ten temat? Gr.Salomon

Napisany przez Graufell
Jak długo już masz ten kontrakt Riester i w jakiej formie?

Napisany przez fugger77
Cześć, możesz wypowiedzieć umowę Riestera w każdej chwili... jednak musisz wtedy zwrócić premie... W przeciwnym razie otrzymasz środki dopiero w wieku 60 lat, przy czym 30% zostanie wypłacone jako kapitał, a reszta jako miesięczna renta.... Powinieneś także sprawdzić, ile opłat zawiera Twoja umowa Riestera... tutaj występują dramatyczne różnice.... Jeśli masz jakieś pytania, skontaktuj się ze mną ponownie.. chętnie pomogę.

Napisany przez Gerd
Cześć!
Skąd wiesz, że umowa Riestera się nie opłaca? Pod względem efektywności można porównać Riester do BaV. BaV oszczędności z podatków i składek na ubezpieczenie społeczne. Riester dotacje i oszczędności podatkowe. Różnica polega na wypłacie. Emerytura BaV lub kapitał podlega 100% opodatkowaniu i dodatkowo składkom na ubezpieczenie zdrowotne od wypłacanej emerytury lub kapitału. Riester 30% kapitału, resztę emerytura lub tylko emerytura. Wypłata podlega 100% opodatkowaniu.

Napisany przez fugger77
Cześć Gerd, pytanie brzmiało, czy może wcześniej zarządzać, ale to może być szkodliwe dla rozwoju!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata