Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kwadrans inny znajomy

Napisany przez 2cybercrash
Po zwróceniu uwagi popularnego biuletynu giełdowego na uczciwą wycenę i obiecujące perspektywy biznesowe Quadrant (specjalistyczne tworzywa sztuczne, materiały polimerowe), nie możemy dziś - 1 marca - przegapić ciekawej szwajcarskiej spółki z sektora wtórnego rynku. W ciągu ostatnich dni wartościowała się w okolicach wartości 200 franków Szwajcarskich, by następnie nieco stracić na wartości. Ponieważ nie jest to spółka indeksowa i na nią rzadko emituje się instrumenty pochodne, czy ta wartość zachowa swoją stabilność w trakcie zachwiań związanych z wygasaniem opcji? Wprowadziliśmy połowę pozycji.

Napisany przez beat
Przede wszystkim tworzywa wysokowydajne obiecują być interesujące w przyszłości, ponieważ nie każdy tani dostawca może w niej uczestniczyć, a Quadrant jest liderem rynkowym. Wzmocniony dolar amerykański (jak długo?) również wpiera, podwyżki cen surowców mogły być przeniesione dalej. Ogon jest za tym od miesięcy, zawsze trochę za drogi i staje się droższy. Zobaczymy, dane będą dostępne dopiero 30 marca.

Napisany przez ManfredBali
https://forum.cash.ch/~Board3/read?109427,7 19 października: Wciąż można go było kupić za 158,8! Zawsze (na próżno) czekałem na dobry moment i w końcu zapomniałem. :cry: Znowu będę uważać, dziękuję. Wówczas przeprowadzone wywiady w FuW mnie bardzo zainspirowały.

Dziś, 23 marca, Quadrant odważnie przekracza psychologiczną granicę 200 CHF. Jutro pojawią się nowe liczby. Trzymajcie kciuki.

Napisany przez beat
Liczby pojawią się dopiero 30.03. Za to jutro SIAN, będzie również interesująco!

Dziś, 24 marca, pojawiła się informacja, że właściciele nie muszą złożyć publicznej oferty przejęcia dla transakcji z roku 2000. Tak zostało wyjątkowo ustalone. Więcej szczegółów ma być ogłoszonych 30 marca. Kurs dzisiaj lekko drga, ale notuje się na szczytowych poziomach przy uczciwej wycenie.

Napisany przez Simona
Czy stara historia ma jeszcze wpływ - czy jest już zakończona? Jeśli ktoś pamięta, stara historia była raz decydująca dla szybkiego i gwałtownego wzrostu kursu Quadrant, czysto spekulacyjnie. (Musiało to być około jesieni 2003 roku, kurs wtedy był około 40 franków, o ile dobrze pamiętam). Wtedy zostało to szczegółowo omówione na forum o krachu. ************************************************** ********* Brak obowiązkowej oferty dla dużych akcjonariuszy Quadrant 24.03.2006 08:40 Zgodnie z zaleceniem Szwajcarskiej Komisji Oferowania (UEK), duzi akcjonariusze Quadrant AG nie muszą składać publicznej oferty. W zaleceniu UEK akcjonariuszom Rene-Pierre Müller, Adrian Niggli i Arno Schenk zostaje udzielona wyjątkowa zgoda na transakcję z dnia 17 października 2000 roku. Zalecenie zostanie opublikowane 29 marca 2006 r., poinformował Quadrant w piątek. Rada nadzorcza Quadrant również opublikuje swoje stanowisko w sprawie zwolnienia z obowiązku składania oferty 29 marca 2006 r. Więcej szczegółów 30 marca Obecnie Arno Schenk i M. Lardy Schenk posiadają 6,3 procent akcji, a rodzina Rene-Pierre Müller 6,2 procent akcji. Arno Schenk i Rene-Pierre Müller dzielą ze sobą kierownictwo w firmie Quadrant. Szczegółowe informacje zostaną podane przy prezentacji wyników rocznych z dnia 30 marca 2006 r. (awp/scc/pds) Artykuł: mailen drucken ************************************************** *********** Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Czy stara historia ma nadal wpływ, czy jest już za nami :?: Przypominając sobie, stara historia kiedyś była decydująca dla szybkiego i gwałtownego wzrostu kursu Quadrant, czysto spekulacyjnie. (Prawdopodobnie miało to miejsce około jesieni 2003 roku, wtedy kurs wynosił około 40 franków, jeśli dobrze pamiętam). Zostało to omówione w szczegółach na forum Crash. Pozdrowienia, Simona
och... mam bardzo złe wspomnienia związane z Quadrant...Zamiast przyglądać się liczbom i wynikom firmy, ciągle wchodziłem w dyskusje o procesach, zwycięstwach i porażkach na forum Crash... Poniósłem porażkę... miałem rację w sprawie, ale i tak nie miałem Quadranta w portfelu... och, to się zdarza... znowu

Napisany przez richard100
Cześć Dany Pamiętasz, jak ktoś na forum Cash mówił, że sprzedał swoje mieszkanie i kupił akcje Quadrant? Mam nadzieję, że mu się udało. Ja byłem bardzo, bardzo sceptyczny. Niestety, tym razem znowu. Pozdrowienia, Rich

Następujące wspomnienia: Wówczas Quadrant był firmą niedoszłą, notującą straty, dlatego inwestycja była nieprzewidywalnym ryzykiem. Od tamtej pory Quadrant dostarczył solidne wyniki finansowe, a branża tworzyw sztucznych specjalnych jest poszukiwanym segmentem rynku. Wskaźnik cena/zysk wynosi 11,75, co czyni dzisiaj Quadrant interesującą fair-wartościową perełką z segmentu drugorzędnych firm notowanych na SWX. To nie było tak kilka lat temu, na początku spekulacji o ewentualnym orzeczeniu sądowym. Nowe dane i perspektywy zapewnią istotne dane fundamentalne.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Poniższe wspomnienia: Wówczas Quadrant był kandydatem do trzęsienia ziemi, notującym straty, dlatego inwestycja była nieprzewidywalnym ryzykiem. Od tego czasu Quadrant dostarczył solidne wyniki zysków, branża specjalistycznych tworzyw sztucznych jest pożądanym segmentem rynkowym. Wskaznik PE wynosi 11,75, co czyni z niego dziś interesującą, uczciwie wycenioną perłę z segmentu SWX-Nebenwertesegment. Wcześniej, na początku spekulacji o ewentualnym decyzji sądowej, nie było tak. Nowe dane i perspektywy dostarczą istotnych danych fundamentalnych.
Cześć cybercrash Przeczytałem właśnie poniższy raport na ten temat... można sobie zadać pytanie, co przez ostatnie 5 1/2 roku badała ta UEK. Ci mają chyba coś nie tak... Wielki biurwał stanowy rozwieje to... grrr kto opłaca tych funkcjonariuszy? Lenzburg (AWP) - Dużym akcjonariuszom Quadrant AG nie trzeba złożyć publicznej oferty przejęcia. Szwajcarska Komisja ds. Przejęć (UEK) wydała zalecenie, zgodnie z którym akcjonariuszom Rene-Pierre Müller, Adrian Niggli i Arno Schenk zostanie udzielona wyjątkowa zgoda w odniesieniu do transakcji z 17 października 2000 roku.

Quadrant ogłosił dzisiaj, 30 marca, dane roczne. Zysk netto wynosi 32 mln, co oznacza 12,80 zysku na akcję przy 2,5 mln akcji i wskaźnikiem P/E około 16, zgodnie z dokumentacją Akcjonariatu. Przychody wyniosły 590 mln, a dzięki nowym akwizycjom prognozuje się, że w 2006 roku sięgną one około 750 mln, co stanowi wzrost o ponad 10%. Quadrant nie wypłaca dywidendy i wygląda na to, że tak pozostanie. Quadrant nadal pozostaje interesującą wartością drugorzędną na SWX, z dość sprawiedliwą oceną i całkiem dobrymi perspektywami. Warto w nim zostać, nawet jeśli będzie mieć chwile słabości. Czy kurs może się ustabilizować na poziomie 200 jako wsparcie?

Napisany przez Simona
Bardzo szybko, gratuluję :!: Rozważam tutaj zarezerwowanie miejsca w najbliższych dniach; czy powinniśmy być tam na Q1? Kiedy właściwie będą dostępne wyniki za Q1/06? Ah, tak, już niedługo... https://www.quadrant.ch/inwestor/wiek_d.asp?lang=1 Prawdopodobnie znów będę miała dużo pracy w nadchodzących tygodniach.- Pozdrowienia, Simona

Dzisiaj, 26 kwietnia, nadzwyczajny skok kursu na Quadrant, nie widzę żadnego aktualnego komunikatu, notowany po kursem 240 CHF, wycena nadal uczciwa. Takie wartości są dla nas inwestorów SWX o wiele ważniejsze niż na przykład amerykańska firma US-GE-Global-Flachhatcherflaume.

Napisany przez Simona
Dzisiaj jednak coś szwankuje, brak kolejnego impulsu kursowego. Za blisko przy liczbach? To jednak się opłaciło. Teraz jednak wysiadłam przy 240.- i zabieram prawie 20 franków ze sobą. (Późniejsze pozdrowienia od Zająca Wielkanocnego). Prezentacja liczb w piątek - nie lubię tego. Pozdrowienia, Simona

Chyba dzisiaj dostanie wsparcie z tych liczb..? Pozdrowienia Rich Quadrant zwiększa sprzedaż o 75 procent w Q1 Firma Quadrant AG osiągnęła w pierwszym kwartale bieżącego roku obrot w wysokości 213,6 (poprzedni rok 121,9) mln CHF, co odpowiada wzrostowi o 75%. Perspektywy biznesowe są niezmienionie pozytywne: Prezes rady nadzorczej Quadrant, Adrian Niggli Wzrost organiczny w walutach lokalnych wyniósł 9%, do tego doszło 7% z tytułu efektów walutowych, głównie z powodu umocnienia się dolara w stosunku do poprzedniego roku. 59% pochodziło z wzrostu zewnętrznego (Poly Hi Solidur, JGC). EBITDA wzrósł o 59% do 28,8 (18,1) mln CHF, a EBIT o 55% do 20,9 (13,5) mln CHF. Wyniki lepsze niż oczekiwano dobrze Wyniki pierwszego kwartału są zatem lepsze niż się spodziewano, ale ze względu na ponownie rosnące ceny surowców i niepewność polityczną na Bliskim Wschodzie nie powinny być ekstrapolowane na cały rok, jak pisze grupa w komunikacie z piątku. Ogólnie i dla przyszłości perspektywy biznesowe są jednak niezmienionie pozytywne. Ponadprzeciętnie wysoki wzrost wewnętrzny Jako powód ponadprzeciętnie wysokiego wzrostu wewnętrznego w porównaniu kilkuletnim w okresie sprawozdawczym firma podaje z jednej strony globalne zapotrzebowanie na dobra inwestycyjne, które w pierwszym kwartale pozostawało nadal silne. Z drugiej strony należy brać pod uwagę, że w porównaniu z poprzednimi latami pierwszy kwartał 2006 roku zawierał mniejszą liczbę weekendów i dni świątecznych niż w 2005 roku. Wysokie obłożenie zdolności produkcyjnych Marża EBITDA wynosząca 13,5% jest również wynikiem obecnie wysokiego obłożenia zdolności produkcyjnych, co pokazuje, że wprowadzone w ostatnich miesiącach podwyżki cen zaczynają działać. (awp/mc/ab)

Nowe dane podobają się, 245 CHF możemy zachować w szkatułce, nie wykazuje się słabości. PE wynosi zdrowe 15. Prognozy zawsze są nieco powściągliwe, ale dotychczas dobrze trafiały, co jest już sztuką w obliczu bezsensownych zmian cen surowców!

Napisany przez Simona
Dobra robota. Warto czasem ponownie tu zajrzeć; w większości dotychczasowych przedsiębiorstw w Szwajcarii poprzednie dane kwartalne były dość dobre, a nawet doskonałe. I jeszcze: ************************************************** ********** Wyniki lepsze niż oczekiwano Wyniki pierwszego kwartału okazały się lepsze niż oczekiwano, ale głównie ze względu na ponowne wzrosty cen surowców oraz polityczne niepewności na Bliskim Wschodzie nie powinny być ekstrapolowane na cały rok, jak napisano w komunikacie grupy z piątku. Ogólnie i dla przyszłości perspektywy biznesowe pozostają niezmiennie pozytywne. ************************************************** ********** Wzmianka o cenach surowców jest już z pewnością uzasadniona. Kwestia niepewności na Bliskim Wschodzie - cóż, kiedy tam ostatnio było bezpiecznie? Trzeba z tym żyć, inni również tak robią. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Adrian
Szanowni uczestnicy forum, numery są naprawdę imponujące. Pod względem wyceny wydaje się, że akcje mają jeszcze większy potencjał. Ale co mnie nurtuje: Czy opłaca się teraz wejść? Adrian

Dziwne pytanie Adrianie, na tej platformie dostarczono same jasne i solidne fakty. O nie, naprawdę jesteś na tyle ograniczony, że tego nie widzisz? Może lepiej zostań przy swoim dzienniku ABB! Czy akcje to nie Twoje klimaty?

Napisany przez Adrian
Szanowny panie Cybercrash, Twoja odpowiedź wydaje mi się już prawie trochę zuchwała, a twój ton zupełnie mi się nie podoba. Jestem świadom, że masz ogromną wiedzę na temat akcji i ekonomii. Nie mam codziennie czasu, aby studiować wszystkie posty dotyczące wszystkich akcji. Chociaż pytanie jest uzasadnione w handlu akcjami, jak na pewno wiesz (tak przynajmniej mam nadzieję), nie chodzi tylko o dobre liczby czy oceny. Dużą rolę odgrywa psychologia inwestorów. Akcja, która miała za sobą silny wzrost, mimo wspaniałych liczb i dobrych ocen, nie jest wyłączona z możliwości większego spadku. Miesiące maj/czerwiec na giełdach zawsze są trudne. Ale zawsze są pojedyncze perełki, które radzą sobie dobrze. Zobacz moje Dziennik ABB, jak chcesz. Mogę jednak śmiało powiedzieć, że dzięki tej firmie i moim transakcjom, w zeszłym roku osiągnąłem zysk na poziomie czterocyfrowym procentowo. Nie chcę się chwalić, ale jeśli z tego szydzisz, będę bronił mojego nowo uruchomionego projektu. Wierzę w ten pomysł i uważam, że ten wątek może być dla wielu osób bardzo interesujący i na pewno pouczający, zarówno dla mnie, jak i dla was. Tak, twoje przypuszczenie co do tego, że w ostatnich miesiącach intensywniej zajmuję się warantami, a zwłaszcza bazowymi aktywami, jest w pewnym sensie poprawne. Z poważaniem, Adrian

Oczywiście, można zadawać prawie wszystkie pytania i otrzymać na nie jakąś odpowiedź, być może nie zawsze najlepszą. Albo po prostu odpowiedź może ci się nie spodobać. Po prostu nie bądź zbyt wrażliwy, Adrianie, zadawanie pytań zawsze jest dobre, przynajmniej dowiesz się, czy ktoś jeszcze jest w domu. Pożądane bezpieczne prognozy kursów są tutaj również niemożliwe, mam nadzieję, że przynajmniej to zrozumiałeś. Teraz głupie pytanie: Czy dla Ciebie opłaca się to, jeśli kurs najpierw spada o 15%, a potem w przyszłości (tygodnie/miesiące/lata) rośnie o 35%?

Napisany przez Adrian
Cybercrash, że nie ma bezpiecznych prognoz, powinno być jasne wszystkim. (przynajmniej mam taką nadzieję) To, co jednak mam nadzieję na uzyskanie z tego pytania, to oszacowanie, jak uczestnicy forum oceniają sytuację. Takie oszacowania/nastroje rzeczywiście coś znaczą, ponieważ czy nie właśnie tacy ludzie, którzy być może są zainwestowani w Quadrant, albo interesują się tą akcją, są decydujący dla dalszego przebiegu wydarzeń? Widzisz, za tym pytaniem kryje się podejście, choć dla ciebie może być trudne do zauważenia.

Napisany przez Dany1
Adrian pisze: Cybercrash, że nie ma pewnych prognoz, powinno być jasne dla wszystkich. (Przynajmniej mam taką nadzieję) Jednakże to, czego oczekiwałem po pytaniu, to jak sytuacja jest oceniana przez uczestników forum. Takie oceny/nastroje rzeczywiście coś znaczą, ponieważ czy nie to właśnie osoby, które być może zainwestowały w Kwadrant lub interesują się tą akcją, są decydujące dla dalszego rozwoju? Zauważ, że za tym pytaniem kryje się pewne założenie, chociaż może być ono trudne do zauważenia dla Ciebie.
Cześć Adrian, hm, uczestnicy forum już złożyli swoje oceny 28.4., więc musisz się cofnąć... A propos, odpowiedziałeś już na swoje pytanie swoimi dwoma pierwszymi zdaniami... Przecież napisałeś: liczby są naprawdę doskonałe. Z wyceny wynika, że akcja ma jeszcze możliwość rozwoju. było wystarczająco jasne i prawdziwe. Kwadrant nadal ma potencjał wzrostu.

Po majowym krachu w 190 cena wzrosła ponownie do 218 (maksymalnie było około 240). Dziś po raz pierwszy znowu nadaje się do handlu.

Po majowym krachu cena wzrosła do 218 (maksymalnie około 240). Dziś zanotowano wzrost o 9%.

Dzisiaj nowe imponujące wyniki półroczne dzięki przejęciom. Zysk netto osiągnął 23,7 mln, przewidywano od 24 do 28, więc cel został ledwo nie osiągnięty. Integracja nowych nabytków przebiega rzekomo zgodnie z planem, drugie półrocze jest postrzegane jako raczej korzystne. (Brak wzmianki o wysokich cenach surowców?). Obecnie wycena wynosi PE 13/14, co jest uczciwe. Czy kurs pozostanie na swoim miejscu? W każdym razie solidna podstawa dla czasem przyjaznego rozwoju? Z Quadrantem osiągnięto sukcesy w 2 udanych transakcjach, stał się również solidną inwestycją. Ponownie zdecydowałem się na zakup małego pakietu na poziomie 208.

Napisany przez beat
Po około rocznym pościgu za Quadrantem, zdecydowałem się na otwarcie pierwszej małej pozycji (197.30).

Kwadrant niestety nie jest tak solidny w okresach słabości, jak można by się tego spodziewać po papierze wartościowym CH-Nebenwert. W każdym razie, występują również wzrosty kursu w przyjaznych okresach, dlatego mam nadzieję, że dzięki solidnym danym fundamentalnym, Kwadrant będzie aktywem, a nie martwym kapitałem.

Napisany przez beat
Wzmocnienie nie funkcjonuje tak dobrze nawet przy ładnej pogodzie. Na razie pożegnałem się z 209.90.

Tak, tak, dziś 220 z marżą 3.8% jest handlowalne przy nieco wyższym wejściu. A może lepiej po prostu trzymać z zyskiem księgowym?

Napisany przez Simona
Ktoś kiedyś powiedział mi, że nigdy nie jest źle realizować zyski? Dane z 27.10.06. (popatrzyłem na szybko). Czasami decyzja nie jest taka prosta :?: Pozdrowienia, Simona

Trudność decyzji polega na pytaniu: jak zainwestować otrzymane pieniądze z zyskiem, nie ponosząc przy następnej inwestycji straty.... :lol: Pozdrowienia Rich

Napisany przez Simona
Eksport przed liczbami nie musi koniecznie oznaczać zmiany tytułu. Można zdecydować się na zrealizowanie i reinwestowanie. To zależy od kondycji finansowej przedsiębiorstwa i prognoz. Jeśli nie chcesz podejmować ryzyka i lepiej się tak śpi, dlaczego nie. Jeśli liczby i prognozy są super, można założyć, że kolejna inwestycja tam się opłaca. Jeśli nie, nie tracisz nic. (To tylko moje zdanie, nie jest to jednak rekomendacja). - Pozdrowienia, Simona

Przyjrzałem się staremu znajomemu o nazwie Kwadrant, mógłbym go po prostu zostawić. Trend kanału z kilkoma wgnieceniami jest nadal zgodny, wycena z PE około 15 wkrótce będzie na poziomie raczej uczciwych wycenianych spółek pobocznych SWX (Zwróciłem uwagę na niektóre przegrzania przez Austriaków/Rosjan/Szwajcarskie banki takie jak Ascom, Sulzer, Schulthess, OC, Galenica ...). Dlatego postanawiam złożyć małe zlecenie zakupu dla Kwadrantu.

Wspomnij pobieżnie, że Quadrant dzisiaj odnotował poziom powyżej 260 punktów. Oczywiście można również bezmyślnie handlować papierami wartościowymi takimi jak Ascom, Sulzer, ABB i innymi lekko przegrzanymi na SWX.

Napisany przez David
Quadrant to bardzo solidny tytuł. Kupiłem go, gdy kurs wynosił jeszcze 80 złotych. Wprowadziłem go do portfela w połowie czerwca 2004 roku, ale gdy cała druga połowa 2004 roku była w trendzie bocznym, sprzedałem go na krótko przed końcem roku z niewielkim zyskiem. Z dzisiejszej perspektywy, to ogromny błąd. Nie zawsze można być we właściwym miejscu we właściwym czasie, inaczej od kilku dni miałbym następujące tytuły: PRAGMATICA I, MEYER BURGER N lub WALTER MEIER N

Błąd polegał na zignorowaniu oceny i danych fundamentalnych. Niemniej jednak prawie nigdy nie można wyciągnąć optymalnych wniosków z rozwoju kursu, który wcale nie był taki zły!

Napisany przez David
Tak, muszę się z tobą zgodzić. Dane fundamentalne nie mają znaczenia, jeśli nikt nie jest zainteresowany akcją. Ale czas to poprawił. Tak jest również w życiu, czasem jest lepiej, a czasem gorzej. Miłego weekendu

Wert był handlowalny do 260, nieco się skonsolidował, trend wydaje się nadal inny, wycena jest uczciwa. Dzisiaj ponownie został na pokładzie przyjęty pakiet na poziomie 247.

Napisany przez beat
Po udanym wcześniejszym występie w Quadrant, firma zawsze zajmowała obiecującą pozycję na WL. Niestety tym razem nie udało się dostać do portfela. Wyniki finansowe także mnie trochę rozczarowały. Oczekiwania co do zastąpienia metalu tworzywem sztucznym były prawdopodobnie zbyt wysokie. Obecnie wyceniona uczciwie, ale dla mnie nie jest to zakup.

Nowe liczby były nieco poniżej prognozy zamiast około 40 mln zysku netto, wynoszą 36. Celowy margines również nie może być w pełni osiągnięty. To powoduje pewien nacisk na kurs. Wartość wynosi obecnie nieco poniżej współczynnika P/E 20, wcześniej było to około 16. Quadrant rośnie dzięki przejęciom, perspektywy na 2007 rok są obiecujące. Transakcja została przypadkowo dokonana, pozostaje na mojej liście do sprawdzenia.

Napisany przez beat
Wygląda na dość słabo w przypadku Quadrant. Przed rokiem czy dwoma perspektywy wyglądały nieco inaczej. Rodzina Müller-Schiess ostatnio mądrze trochę zredukowała swoją działalność... Długo mnie odtrącali, zanim w końcu miałem krótką szansę. Być może podczas przebudzenia ze strony USA?

Napisany przez svx_biker
Jak już wspomniano, Quadrant opuścił trend spadkowy. Sygnały MACD i STO pojawiły się 24. i 25. maja. Nadal można wykorzystać słabsze dni do zakupu. Cel cenowy na razie ponownie to 270, zatrzymaj się na poziomie 220 (niestety teraz nie jest to możliwe w tak ciasnym zakresie).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata