Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kiedy Dom jest uważany za zabezpieczenie emerytalne?

Napisany przez ADMCI4
Mam 41 lat, moja żona ma 42 lata i chcielibyśmy teraz kupić Dom. Nasze dzieci mają 11 i 15 lat, więc nadal warto. Ale jak to jest z kwestią emerytury? To, co teraz płacimy jako spłatę kredytu, oczywiście nie będzie nam już dostępne na emeryturę. Czy warto kupować Dom pod tym względem? Prawdopodobnie nie spłacimy domu do czasu przejścia na emeryturę. Czy mimo to ma to sens i zapewni nam korzyści w późniejszym wieku? A może lepiej trzymać się z dala od tego?

Napisany przez Gerd
Cześć Decyzję o posiadaniu własności mieszkaniowej każdy musi podjąć samodzielnie. To nie tylko kwestia finansowa, ale także mentalna. Z dzisiejszej perspektywy przechodzi się na emeryturę za 25 lat. Finansowanie powinno być tak skonstruowane, aby było zakończone w momencie przejścia na emeryturę lub żeby pozostał tylko niewielki resztka do spłacenia. Przy obecnie bardzo niskich stopach procentowych kredytów hipotecznych (3-4%) i uwzględnieniu kredytów KfW, nie powinno się zaczynać spłaty standardowo od 1%, lecz od razu wybrać spłatę w wysokości 2% lub 3%. Oznacza to, że przy stopie procentowej wynoszącej 5% i spłacie w wysokości 2% kredyt będzie spłacany przez 26 lat.

Napisany przez neugierig
W kwestii finansowania muszę zgodzić się z Gerdem. Zbyt niska spłata kredytu może nawet zagrażać finansowaniu nieruchomości, ponieważ w okresach niskich stóp procentowych, takich jak obecnie, w pierwszych 10-15 latach spłata jest bardzo niska. Wynika to po prostu z zasady kredytu ratalnego. Wszyscy zgadzają się również, że ta stopa procentowa na średnią metę nie będzie taka sama. Dlatego długoterminowe zabezpieczenie stopy procentowej ma również sens. W połączeniu z wysoką początkową spłatą ryzyko konieczności spłacania kredytów w późniejszym wieku jest stosunkowo niskie, a w przypadku wzrostu stopy procentowej po zakończeniu okresu obowiązywania stopy procentowej nie musisz obawiać się, że nie będziesz w stanie opłacić potencjalnie znacznie wyższej raty. Dlatego na początku minimum 3% spłaty. Zasada ogólna mówi, że całkowita rata powinna wynosić co najmniej wysokość średniego oprocentowania kredytu budowlanego + 1-2% spłaty. Przy ostrożnym podejściu można przyjąć średnie oprocentowanie kredytów budowlanych z ostatnich 20-30 lat na poziomie 6% + 1-2% spłaty daje ogólną stopę = oprocentowanie + spłata = 7-8%. Przy okresie obowiązywania oprocentowania kredytu wynoszącym 20-25 lat powinno być możliwe oprocentowanie na poziomie 5%. Na podstawie moich doświadczeń z ostatnich lat zawsze preferowałbym nieruchomość w dobrej lokalizacji jako klasyczne zabezpieczenie emerytalne w porównaniu do ubezpieczeń emerytalnych lub na życie. Na ten temat już napisałem bardzo obszernie w innym forum i ponieważ jestem leniwy, po prostu zamieszczę link. Jednak w kwestii sensowności ubezpieczeń emerytalnych lub na życie jako zabezpieczenia emerytalnego usłyszysz bardzo zróżnicowane opinie. Po prostu samodzielnie przelicz swoje polisy ubezpieczeniowe i postępuj według zdrowego rozsądku. Pozdrawiam, frank ____________________________ Porady ubezpieczeniowe 1A

Napisany przez Gerd
Nie dla wszystkich jednak własność nieruchomości jest tematem. Dlatego produkty zabezpieczenia emerytalnego, w jakiejkolwiek formie, są bardzo ważne dla większości ludzi.

Napisany przez neugierig
Przede wszystkim zgadzam się z Tobą. Jednak przy wszelkich działaniach mających na celu zabezpieczenie się na starość, ostatecznie powinno być to opłacalne i przynosić więcej, niż się włożyło. W przypadku obecnych emerytur i ubezpieczeń na życie można to przewidzieć dopiero po 15 lub więcej latach, jeśli w ogóle. Po prostu przeczytaj artykuł pod linkiem. Gdy koszty wynoszą od 15-25% wypłaconych składek, trzeba być naprawdę naiwnym, by uznać to za istotne i przydatne zabezpieczenie na starość. Mówiąc o tym, że w większości przypadków są to umowy prowizyjne, na razie tego nie poruszajmy. Podsumowując, te umowy są przydatne i sensowne tylko dla firm ubezpieczeniowych i pośredników, którzy wciskają je swoim niewinnym klientom. Niemniej jednak, z tego właśnie powodu nie sprzedaję już tych umów i nie znalazłem jeszcze sensownej alternatywy, poza nieruchomościami, dla tych, którzy na to stać. To oznacza dla mnie rzeczywiste straty finansowe, gdy mówię to moim klientom. Jednak oni doceniają tę szczerość i mogę spoglądać każdego ranka w lustro z dobrym uczuciem. Ponadto, wcześniej wspominałem o wyborze, co oznacza, że można przynajmniej wybierać między dwoma rzeczami. Kto nie ma takiego wyboru, po prostu nie jest w stanie tego zrobić. Pozdrawiam, frank ____________________________ Porady ubezpieczeniowe 1A

Napisany przez Gerd
O.K. Pracujesz jako agent ubezpieczeniowy i nie sprzedajesz ubezpieczeń emerytalnych ani na życie. Jeśli jednak klienci tego właśnie szukają, odsyłasz ich gdzie indziej. Rozumiem.

Napisany przez neugierig
Kim jesteś za dziwny ptak. Chcesz sobie ze mnie zadrwić czy coś? Ponieważ wydaje się, że nie rozumiesz zbyt wiele, oto dla ciebie coś do zapamiętania. Jeśli klient przychodzi do mnie z pytaniem o emeryturę, pokazuję mu koszty, które są ukryte w każdym wniosku w drobnym druku, a potem razem liczymy i pytam, czy nadal chce to zrobić. Jeśli nadal chce, otrzymuje to. Nie sprzeciwiam się pieniądzom. Po prostu nigdy się to nie zdarzyło. Nie mam pojęcia, jak zarabiasz swoje pieniądze. Ale też nie zakładam, że celowo oszukujesz ludzi. Więc proszę, nie rób tego ze mną. Pozdrowienia, frank ____________________________ Super Porady Ubezpieczeniowe

Napisany przez Gerd
O.K. Mistrzu ciekawski. Teraz spróbujmy być mieli. Po pierwsze, nie jestem żadnym dziwnym ptakiem. Nie toleruję takich aluzji. Nie jestem też rzeźbiarzem, a jeśli przeczytałby Pan moje posty na forum, mógłby Pan zaoszczędzić sobie swoich obraźliwych uwag. Dotąd nikt tu nie zrobił postępów w ten sposób. Gdy ubezpieczyciel, który utrzymuje się z sprzedaży ubezpieczeń, mówi, że nie sprzedaje ubezpieczeń emerytalnych, to budzi to moje zdziwienie. Gdzie pozostaje wówczas obiecana kompleksowa opieka nad klientami? ubezpieczenie emerytalne może być dobrą inwestycją. Koszty występują wszędzie. Nawet plan oszczędnościowy w funduszach jest bardzo kosztowny w dłuższej perspektywie. Ponadto chodzi tutaj o udzielanie odpowiedzi na pytania, a nie rozprawianie o osobistych uczuciach. To nie pomaga pytającym tutaj na forum. Ponadto do tej pory tylko tłumaczy Pan, czego nie robi, ale nie mówi, co poleca klientom jako zabezpieczenie emerytalne.

Napisany przez neugierig
O.K. Mistrzu ciekawski. Mistrza możesz sobie odpuścić. frank wystarczy! Takie prowokacje są dla mnie nie do przyjęcia Nie zacząłem od prowokacji i cynizmu. Jeśli tu jest agent ubezpieczeniowy, który żyje z sprzedaży polis, a mówi, że nie sprzedaje polis emerytalnych, to muszę się naprawdę zdziwić. Dlaczego mamy się dziwić? Istnieją przecież inne rodzaje ubezpieczeń. Dobrze, być może nie tak wiele, które są tak dobrze opłacane. Jeśli za sprzedaż polisy emerytalnej dla 30-latka z miesięczną składką w wysokości 100 € i okresem trwania 35 lat przysługuje prowizja w wysokości od 1.600 do 2.000 €, a ja tego nie sprzedaję, no cóż, może faktycznie powinienem się zastanowić, czy mam jeszcze mózg w głowie. Nawet moja dziewczyna zapytała mnie dlaczego nie sprzedaję przynajmniej najlepszych części tego g*wna? A ja wyraźnie zaznaczyłem, że ta rezygnacja wiąże się dla mnie ze stratą dochodu. Gdzie jest obiecana całodobowa opieka dla klientów? To dokładnie te cyniczne uwagi, gdzie zastanawiam się, kim Ty właściwie jesteś? I gdzie napisano, że kompleksowa opieka oznacza sprzedawanie każdej dostępnej rzeczy? Polisa emerytalna może być całkiem dobrą inwestycją. Ten przypadek, o którym mówię, dla przeciętnego Kowalskiego, który chce zbudować fundusz emerytalny za 50-100 €, byłby dla mnie bardzo interesujący. Poprosiłbym o darmową lekcję. Wtedy bylibyśmy kwita. Jeśli przeoczyłem coś istotnego, proszę o oświecenie. Już ze względu na moje straty dochodowe. Dotychczas wyjaśnili Państwo tylko, co nie robią, ale nie wskazali, co polecają klientom jako fundusz emerytalny. No cóż, nawet ja szukam. Mam konkretne wyobrażenia, jak taki produkt powinien wyglądać. Niestety, jeszcze go nie znalazłem. Na przykład: bez prowizji (wiem, że pośrednik dostaje swoje pieniądze rozłożone na cały okres trwania, a nie od razu, ale klient, który po 2-3 latach nie może już opłacać składki, ma szansę odzyskać wpłacone pieniądze)koszty opłacanych składek znacznie poniżej 10% (rozumiem, że wszędzie są i muszą być koszty, bo może pracuję za mniej niż inni, ale nie za darmo)minimalna składka maksymalnie 20 €zwolnienie z opłacania składek przy kapitale umownym 200-300 € (ponieważ nie ma prowizji i niskich kosztów byłoby to szybko osiągnięte)jest kilka innych szczegółów, ale myślę, że na razie wystarczy. Poza tym chodzi tutaj o udzielenie odpowiedzi na pytania, a nie tocz o osobistych uczuciach. Zgadzam się z Tobą bez zastrzeżeń. Mam jednak wrażenie, że czujesz się urażony. Jeśli się mylę, to wszystko cofam – oczywiście. Wspomnę jeszcze, że już kiedyś pytałem, czym się zajmujesz. Ja stoję tutaj z obrazem i adresem, a Ty chowasz się za Gerdem i nieistniejącym avatarem. Twoje odpowiedzi wydają mi się kompetentne, co doceniam, ale wykraczają poza kompetencje laika. Czy sprzedajesz ubezpieczenia? Polisy emerytalne? Cóż, temu, kto nie wie lepiej, można wybaczyć, ale w innym przypadku ... Pozdrowienia, frank ____________________________ Porady ubezpieczeniowe 1A

Napisany przez Gerd
To, że mogę udzielać porad na forum, jest tym co się liczy, a nie to, co robię. W ten sposób unikam stale powracającego zarzutu samoreklamy. Do tego nie służy to forum. Ach tak. Prawie zapomniałem. Co pan poleca swoim klientom jako zabezpieczenie na starość?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata