Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy istnieją w Niemczech fundusze emerytalne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie! Mieszkalem i pracowalem w USA przez trzy lata do pól roku. Od mojego tamtejszego pracodawcy wiem, że istnieje tam fundusz emerytalny, do którego wpłacał podczas mojej pracy. Kiedy wróciłem do Niemiec, otrzymałem wypłatę pieniędzy, ponieważ w USA nie będę otrzymywał emerytury. Kiedy przyszedłem do mojego nowego pracodawcy tutaj, poruszyłem temat funduszu emerytalnego. On jednak nie miał pojęcia o co chodzi, co mnie bardzo zasmuciło. Czy w Niemczech nie istnieje ta forma zabezpieczenia emerytalnego? Co jest tutaj oferowane? Pozdrawiam Julian

Re: Czy istnieją w Niemczech fundusze emerytalne?

Napisany przez Gerd
Skarb państwa jest tylko jedną formą emerytury pracowniczej. Pracodawca nie musi tego oferować i zazwyczaj dotyczy to tylko większych przedsiębiorstw. Niemniej jednak każdy pracownik ma prawo do emerytury pracowniczej. Najprostszym sposobem jest ubezpieczenie bezpośrednie. Pracodawca odprowadza składki na ubezpieczenie brutto z twojej pensji. Dzięki oszczędnościom podatkowym i składkom społecznym, jeśli dostajesz netto mniej na rękę, np. 50 €, to 100 € zostanie wpłacone na konto emerytalne. Twój pracodawca jest zobowiązany ustawowo zaoferować Ci formę emerytury pracowniczej. Nie ma obowiązku uczestniczenia w wpłatach na konto emerytalne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata