Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kupno mieszkania, kilka pytań...

Napisany przez akku0
Prawdopodobnie już kilkakrotnie czytaliście to, ale zawsze jest to w pewien sposób specjalna sytuacja. Mam 24 lata, więc może jeszcze trochę za młody, aby kupić mieszkanie, ale wynajmuję już od 4 lat... Załóżmy, że znajduję mieszkanie, które mi odpowiada, które kosztuje około 80 000 euro, do tego dodajmy 8000 euro kosztów dodatkowych związanych z zakupem mieszkania (procent dla pośrednika itp.). Więc to daje łącznie 88 000 euro do pokrycia. Z mojego kredytu budowlanego mogę wziąć 6000 euro. Z sprzedaży drugiego samochodu, którego już nie potrzebuję, uzyskam około 3000 euro. Z konta oszczędnościowego dostanę około 3000 euro. To daje w sumie około 12 000 euro, które mogę na razie zebrać. Na początku mojej kariery zawodowej została mi wciskana renta riesterowska. Muszę naprawdę użyć słowa ""wciskać"", bo wtedy nie miałem pojęcia o tym wszystkim i po prostu zrobiłem to, bo można było... W rentowym koncie riesterowskim jest jeszcze około 7000 euro. Wiem, że można wykorzystać rentę riesterowską na zakup mieszkania, ale nie wiem, co się dzieje potem ani czy muszę kontynuować wpłaty. Kto wie, jak to działa z rentą riesterowską i zakupem mieszkania? Czy mogę wypłacić środki z renty riesterowskiej i ją anulować, czy po prostu zaprzestać wpłat, aby uniknąć ewentualnych opłat za anulowanie? Niestety, dopiero pod koniec przyszłego tygodnia mogę porozmawiać z moim bankiem, ale temat ten mnie bardzo interesuje, dlatego już teraz pytam tutaj.

Napisany przez ADMCI4
Cześć akku0, tylko krótko: Możesz w każdej chwili zawiesić lub anulować rentę Riester i wypłacić gwarancję, jednak otrzymane dotacje państwowe muszą zostać zwrócone. Możesz także użyć środków z twojej umowy Riester do finansowania nieruchomości (Riester w sektorze mieszkaniowym), ale później wiąże się to z pewnymi wadami, na przykład związanych z wykorzystaniem nieruchomości. Przy obecnie niskich stopach procentowych zalecałbym trzykrotne sprawdzenie, czy Riester w sektorze mieszkaniowym naprawdę jest konieczny. Jeśli masz plan oszczędzania w funduszach Riester (niezwiązany z ubezpieczeniem emerytalnym Riester), opłaca się kontynuować go równolegle do finansowania jako zabezpieczenie na starość. Zapamiętaj: Renta z kapitału w wielu aspektach przewyższa rentę betonową! Mam nadzieję, że w krótkim tekście mogłem Ci pomóc. W przeciwnym razie po prostu zapytaj... Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez akku0
Teraz mi to trochę pomaga. Jednakże, jeśli chodzi o kwestię Riester, po prostu nie mam dobrego uczucia. Wolałbym przełączyć się na coś innego, gdzie pieniądze są bardziej elastycznie wykorzystywane. Jeśli teraz zrezygnuję z Riester, to chociaż nie otrzymam dodatkowych premii, będę przynajmniej otrzymywać sumę, jaką wpłaciłem przez lata?

Napisany przez ADMCI4
Otrzymasz to, co jest dostępne na Twoim koncie zgodnie z umową, ewentualnie pomniejszone o opłatę za zerwanie umowy. Proszę sprawdź w swoich corocznych informacjach umownych od dostawcy. Tam możesz sprawdzić bieżący stan konta – lub po prostu zadzwoń do nich i zapytaj. Stan konta umownego nie musi być tożsamy z kwotą, którą wpłaciłeś. Może być wyższy lub niższy. Kwota wpłat plus dodatki jest gwarantowana najwcześniej w wieku 60 lat. Przed tą datą jest dostępne tylko bieżące saldo umowy. Pozdrowienia, Alexander Irmscher

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata