- wt wrz 07, 2010 11:33 pm
Prawdopodobnie już kilkakrotnie czytaliście to, ale zawsze jest to w pewien sposób specjalna sytuacja.
Mam 24 lata, więc może jeszcze trochę za młody, aby kupić mieszkanie, ale wynajmuję już od 4 lat...
Załóżmy, że znajduję mieszkanie, które mi odpowiada, które kosztuje około 80 000 euro, do tego dodajmy 8000 euro kosztów dodatkowych związanych z zakupem mieszkania (procent dla pośrednika itp.).
Więc to daje łącznie 88 000 euro do pokrycia.
Z mojego kredytu budowlanego mogę wziąć 6000 euro.
Z sprzedaży drugiego samochodu, którego już nie potrzebuję, uzyskam około 3000 euro.
Z konta oszczędnościowego dostanę około 3000 euro.
To daje w sumie około 12 000 euro, które mogę na razie zebrać.
Na początku mojej kariery zawodowej została mi wciskana renta riesterowska. Muszę naprawdę użyć słowa ""wciskać"", bo wtedy nie miałem pojęcia o tym wszystkim i po prostu zrobiłem to, bo można było...
W rentowym koncie riesterowskim jest jeszcze około 7000 euro. Wiem, że można wykorzystać rentę riesterowską na zakup mieszkania, ale nie wiem, co się dzieje potem ani czy muszę kontynuować wpłaty. Kto wie, jak to działa z rentą riesterowską i zakupem mieszkania? Czy mogę wypłacić środki z renty riesterowskiej i ją anulować, czy po prostu zaprzestać wpłat, aby uniknąć ewentualnych opłat za anulowanie?
Niestety, dopiero pod koniec przyszłego tygodnia mogę porozmawiać z moim bankiem, ale temat ten mnie bardzo interesuje, dlatego już teraz pytam tutaj.