Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy ubezpieczenie zdrowotne UE jest także ważne za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam europejskie ubezpieczenie zdrowotne. Czy mogę zakładać, że jestem również ubezpieczony za granicą, czy powinienem posłuchać mojej dziewczyny i wykupić dodatkowe ubezpieczenie podróżne? Pozdrowienia, Martins

Napisany przez Arne Bender
Nigdy nie słyszałem o europejskim ubezpieczeniu zdrowotnym (mimo intensywnego zajmowania się tym tematem). Czy masz na myśli świadczenia Twojego ubezpieczenia zdrowotnego za granicą w Europie? Planujesz przeprowadzkę albo podróż? Do bardziej odległego kraju? Wyjazd powrotny z zagranicy może być bardzo drogi. Samo to sprawia, że ubezpieczenie podróżne jest opłacalne (ja mam takie za 8 euro rocznie, ale obowiązuje tylko przez maksymalnie 60 dni pod rząd).

Napisany przez Gerd
Cześć W Unii Europejskiej nie ma ubezpieczenia zdrowotnego. Istnieje natomiast europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego, która jest uznawana przez wszystkie kraje UE. Teoretycznie. Lekarz traktujący za granicą nie jest jednak zobowiązany do jej uznania. Dlatego płatność gotówką w przypadku choroby lub wypadku jest często konieczna. Niemieckie ubezpieczenie zdrowotne nie pokrywa kosztów występujących za granicą, a jedynie te, które są przewidziane w katalogu świadczeń GKV. Koszty ewakuacji i transportu powrotnego w ogóle nie są pokrywane. Podczas zagranicznego wyjazdu warto więc wykupić prywatne ubezpieczenie dodatkowe.

Napisany przez flashmove
Z dodatkowym ubezpieczeniem zdrowotnym za granicą jesteś lepiej chroniony, nawet gdy podróżujesz do krajów UE. Dodatkowe koszty zawsze będą pokrywane. Dla innych krajów ubezpieczenie zdrowotne nie ma żadnego znaczenia. Kosztuje to również nie dużo. Taka 10 euro rocznie. Wydatek zawsze się opłaca.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata